Žarko Puhovski: ‘Kuna i ZDS su dva djelatna simbola mračne prošlosti ustaške NDH i trebaju nestati’

žarko puhovski
Foto: Snimka zaslona

‘Neovisni analitičar’ Žarko Puhovski tvrdi da u Hrvatskoj postoje ‘dva djelatna simbola NDH: kuna i ZDS’. Puhovski se nada da će kuna kao simbol ustaške države nestati zamjenom za euro, a da će vojnički pozdrav ‘Za dom spremni’ biti zakonom zabranjen.

U svom intervjuu na Newsroomu N1 Žarko Puhovski komentirao je trenutnu političku situaciju u Hrvatskoj otvaranjem niza vrlo problematičnih tema i teza. Poseban osvrt dao je na aktualna događanja oko 25. obljetnice Oluje, te dolaska potpredsjednika Vlade iz redova srpske manjine Borisa Miloševića na proslavu Dana pobjede.

„U Hrvatskoj imamo dva djelatna simbola vezana uz NDH, a to su ZDS i kuna. Nadam se da ćemo se kune riješiti s eurom i ostatak mračne NDH-ovske prošlosti ostaviti iza sebe. No ZDS treba zabraniti i ne nalaziti više isprike. HSP je bila stranka orijentirana na ustaške događaje, postrojbe su nazivali po ustaškim zločincima, i oni su reciklirali ustaški mentalitet i zato to treba zabraniti”, rekao je Puhovski.

U ostatku intervjua Puhovski otvara niz tema vezanih uz proslavu Dana Pobjede i obilježavanja veličanstvene vojne pobjede nad srpskom vojskom u operaciji Oluja.

“Vidjet ćemo hoće li se Boris Milošević pojaviti s crnom oznakom na sakou, kako bi pokazao i drugu stranu“, govori već na samom početku intervjua Puhovski i time jasno naznačuje što on smatra u kojem smjeru bi trebala ići proslava i obljetnica najveće vojne pobjede Hrvatske vojske u povijesti. Pobjede koja je donijela slobodu nakon četiri godine terora i okupacije uz otvaranje koncentracijskih logora, rušenja gradova, etničkog čišćenja i ubijanja Hrvata na nacionalnoj osnovi.

Puhovski smatra da je dobro da Srbi u Hrvatskoj uvode nova lica u politiku jer je dosada, prema njemu, Pupovac imao „ulogu gromobrana“. Sada se pojavljuju nova lica na političkoj sceni koja pokazuju da ima još Srba koji žele biti ključan faktor u hrvatskoj politici.

Trenutno stanje i ozračje u Hrvatskoj Puhovski naziva „ideologiziranom perverzijom realnosti“, potkrijepivši to tezom da se prije 15 godina manje pričalo o ratu nego danas. Pri tome zaboravlja da je u to vrijeme međunarodna zajednica započela progon nevinih generala Hrvatske vojske Ante Gotovine i Mladena Markača, dvojice zapovjedinka u Oluji. Taj progon pratila je neviđena hajka najvećeg dijela hrvatske medijske scene, brojnih nevladinih udruga i ‘političkih analitičara’, te brojnih političara i javnih osoba. Svi oni su nakom oslobađajuće presude Gotovini i Markaču promijenili retoriku ili zašutjeli. Baš u to vrijeme koje spominje Puhovski snimljen je dokumentarni film ‘Oluja nad Krajinom’, čiji je producent bio njegov brat Nenad Puhovski, koji tendenciozno prikazuje zbivanja u Domovinskom ratu i vojno-oslobodilačkoj akciji Oluja.

Žarko Puhovski poznat je po lažima koje je iznosio na Sudu u Hagu u procesu suđenja hrvatskim generalima, gdje su njegova dokumentacija i svjedočenje proglašeni neprihvatljivim, pa su odbijeni.

Dokument HHO-a koji je na suđenju hrvatskim generalima u Haagu zastupao Žarko Puhovski tvrdi je da je u “Oluji” ubijeno 667 srpskih civila. Optužio je Puhovski za to generale Gotovinu, Markača i Čermaka, rekavši da su sudjelovali “… u udruženom zločinačkom pothvatu etničkog čišćenja Srba nakon Oluje”.

“Puhovski je na sudu doslovno ismijan”, kaže prof. dr. sc. Andrija Hebrang, “jer je sud utvrdio da ‘…izvješće HHO-a donosi tvrdnje čiji izvori nisu navedeni, kao i dvostruke opise istih događaja. Zato sudsko vijeće neće prihvatiti taj dokument, označen kao P2402, ukoliko informacije iz njega nisu potkrijepljene i nekim drugim informacijama’.

Kasnije je sud prihvatio, na temelju drugih dokumenata, mogućnost da su u “Oluji” ubijena 42 srpska civila.

Puhovski proglasio HOS agresorima, njega Haški sud nevjerodostojnim svjedokom o Domovinskom ratu

Cijeli intervju možete pročitati ovdje

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1