Zašto je Hasanbegović izbačen iz HDZ-a, a Hebrang, Bego… i drugi nisu?

Foto: Fah

Unatoč tome što je prof. Andrija Hebrang iznio primjer kako je s Miroslavom Tuđmanom sudjelovao na lokalnim izborima 2000. godine u okviru udruge HIP čiji su njih dvojica osnivači – kao što je i Ivo Bego iz splitskog HDZ-a na lokalnim izborima kandidat svoje nezavisne liste – čini se da su na slučaj dr. sc. Zlatka Hasanbegovića, iz ovog ili onog razloga, primijenjeni drugi kriteriji. Također, dr. Hasanbegoviću u dopisu nije omogućena žalba Visokom časnom sudu, što predviđa Statut HDZ-a.

Andrija Hebrang: Hasanbegovića nije trebalo izbaciti iz stranke, i ja sam 2000. godine bio u sličnoj situaciji, pa me nisu izbacili

Dopis koji je dr. Hasanbegović dobio prenosimo u cijelosti:

Obavijest o prestanku članstva u Hrvatskoj demokratskoj zajednici dr. sc. Zlatku Hasanbegoviću, dosadašnjem članu Predsjedništva stranke

Uvidom u objavljenu Pravovaljanu kandidacijsku listu za izbor članova Gradske skupštine Grada Zagreba, utvrđeno je da se dosadašnji član Predsjedništva HDZ-a dr. sc. Zlatko Hasanbegović kandidirao na drugom mjestu liste grupe birača, čija je nositeljica Bruna Esih.

Time mu je, u skladu s člankom 13. stavak 1. podstavak d) Statuta HDZ-a, prestalo članstvo u HDZ-u. Statut jasno propisuje da članstvo u HDZ-u ,,prestaje kandidiranjem na izborima bez suglasnosti stranke”.

Obavijest o prestanku članstva danas je upućena i bivšem članu Zlatku Hasanbegoviću.”

Statut HDZ-a proceduralno regulira isključivanje iz stranke, naime da “o isključenju odlučuju časni sudovi županijskih organizacija i Grada Zagreba, protiv čijih je odluka dopušten priziv na Visoki časni sud” (čl. 13. 4.), te da se “uvjetno isključenje i bezuvjetno isključenje izriče se članu HDZ-a za težu povredu članske obveze.”

Plenković izbacio Hasanbegovića iz stranke 3 sata prije Predsjedništva stranke

Članak 13.

(1) Članstvo u HDZ-u prestaje:

a) istupanjem iz stranke,

b) isključenjem,

c) upisom u koju drugu stranku registriranu u Republici Hrvatskoj,

d) kandidiranjem na izborima bez suglasnosti stranke,

e) podnošenjem ostavke na članstvo ili dužnost u predstavničkim, izvršnim i drugim tijelima vlasti, bez prethodne suglasnosti nadležnog tijela HDZ-a,

f) u slučaju smrti.

g) u slučaju pravomoćne sudske presude za kaznena djela navedena u Etičkom kodeksu HDZ-a,

(2) Član ima pravo istupiti iz HDZ-a podnošenjem pisane izjave o istupanju.

(3) Član HDZ-a može biti isključen ako teže povrijedi članske obveze.

(4) O isključenju odlučuju časni sudovi županijskih organizacija i Grada Zagreba, protiv čijih je odluka dopušten priziv na Visoki časni sud.

(5) Članu HDZ-a koji se upiše u drugu stranku registriranu u Republici Hrvatskoj, članstvo prestaje trenutkom upisa.

Stegovne mjere 

Članak 44. 

(1) U odlučivanju o pravima i obvezama članova HDZ-a časni sudovi odlukom izriču stegovne mjere.

(2) Stegovne su mjere:

a) ukor,

b) oduzimanje dužnosti u stranci,

c) uvjetno isključenje,

d) bezuvjetno isključenje.

(3) Ukor se izriče članu HDZ-a za lakšu povredu članskih obveza.

(4) Oduzimanje dužnosti u stranci može se izreći članu HDZ-a za opetovano činjenje lakših povreda članskih obveza. Takva se mjera izriče obvezno pri izricanju uvjetnog isključenja.

(5) Uvjetno isključenje i bezuvjetno isključenje izriče se članu HDZ-a za težu povredu članske obveze.

Teže povrede obveza člana HDZ-a 

Članak 45.

Težom povredom obveza člana smatra se svako njegovo postupanje koje je uzrokovalo ili je moglo uzrokovati teže posljedice za ugled i interese stranke, ili štetu, a i kad bitno krši Statut HDZ-a, ili djeluje u suprotnosti s Programom HDZ-a, ili se ponaša suprotno načelima i ustroju HDZ-a, ili pak grubo krši etički kodeks ponašanja članova HDZ-a.

HDZ: Dvostruki kriteriji oko discipliniranja članstva

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr