Zašto je Sanja Barić 2014. bila za ograničavanje mandata manjinskih zastupnika, a danas to isto napada?

Foto: fah

Kad je krajem 2014. OraH izašao s prijedlogom da se zastupnicima manjina postepeno ograniči pa i ukine mandat, neki profesori ustavnog prava nisu imali ništa protiv. Ista profesorica koja je to podržala, Sanja Barić, nedavno je napadala GI Narod odlučuje zbog referendumskog pitanja koje se dotiče manjinskih zastupnika.

Što je govorila 2014. godine?

Sanja Barić 2014. godine nije imala ništa protiv smanjivanja prava zastupnika manjina.

U ideji smanjenja i postepenog ukidanja manjinskih zastupnika u Saboru, Sanja Barić nije vidjela ništa sporno jer je, po njoj, vidljivo da autori dokumenta imaju svijest o nužnosti postepenog pristupa.

“Zašto netko od manjinskih zastupnika ne kaže što misli ako imaju nešto za reći? U pozadini ovog dokumenta nije nametanje nečijeg mišljenja nego pozivanje na dogovor”, smatrala je Barić.

Što govori 2018. godine?

“Po mom mišljenju, pitanja su nedvojbeno protuustavna. Govorim o inicijativi Narod odlučuje. Naveli su nekoliko pitanja i elemenata izbornog sustava koje žele izmjeniti. Građanima je najpoznatija priča o smanjivanju prava nacionalnih manjina, koja je apsolutno neustavna. Ne radi se samo o smanjenju prava nacionalnih manjina i njihovom predstavljanju u parlamentu nego o promjeni osnovne tektonike izgleda Hrvatskog sabora. Mi s takvom odlukom stvaramo dvije skupine zastupnika, to je ozbiljna stvar o kojoj se ne može na takav način izmijeniti. Što se tiče ostalih proceduralnih elemenata, oni su po mom mišljenju svi od reda neprihvatljivi”, rekla je Barić za N1.

“Što se tiče prava nacionalnih manjina, mi možemo kao društvo i država razgovarati da li trebamo ograničiti ta prava, no to je trenutno dosegnuta razina prava, svidjelo se to nama ili ne, svidio nam se pojedini zastupnik ili ne. Micanje njihovog prava da glasaju za proračun ili za povjerenje vladi je nesumnjivo, vidimo svi, smanjivanje njihovih prava. Obrnimo pilu i pogledajmo načelo koje iz toga proizlazi. Mi imamo jednu kategoriju zastupnika kojoj smanjujemo prava. Što da kažemo – pa i predstavnici dijaspore imaju sva prava? Zašto bi glasali o pravima koji se ne primjenjuju na hrvatsku dijasporu? Isti je racio? Vi koristite jedan argument, ne sagledavate cijelu sliku nego idete logikom da vam se netko ne sviđa. Netko vam se ne sviđa jer trenutno podržava neku opciju koju vi ne podržavate. Netko se intimno ne slaže s nekom političkom odlukom i ide odmah napasti. To je sasvim jasno”, zaključuje.

Dva puta nije izabrana za sutkinju Ustavnog suda

Sanja Barić je izvanredna profesorica na riječkom Pravnom fakultetu i predstojnica Katedre za Ustavno pravo. Studij prava završila je na Riječkom pravnom fakultetu 1998. godine. Doktor je pravnih znanosti, a doktorirala je Ustavno pravo u studenome 2005. na zagrebačkom Pravnom fakultetu.

Sanja Barić ponovno se kandidirala za ustavnu sutkinju – sjećate se kako je vršila pritisak na Ustavni sud za vrijeme referenduma o braku?

Dva puta se bezuspješno kandidirala za sutkinju Ustavnog suda, a zanimljivo je to da hoće li postati ustavna sutkinja ili ne ovisi isključivo o političkoj volji HDZ-a i SDP-a, koji su protiv referendumske inicijative Narod odlučuje.

 Premijer izdao naputak Ustavnom sudu o referendumskim pitanjima ‘Narod odlučuje’

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr