Zašto su otpremnine hrvatskih političara veće od britanskih?

Foto: Fah (Fotomontaža. Narod.hr)

Prema pisanju portala Politico, u posljednje tri godine bivša britanska premijerka Theresa May, ostala je bez čak 40 ministara, među kojima je i aktualni premijer Boris Johnson. Za tih je 40 ministara isplaćeno oko 400 tisuća eura, odnosno u prosjeku oko 10 tisuća eura otpremnine po članu, neovisno o razlogu napuštanja funkcije.

Novac je tako dobio i Damian Green, ministar koji je otišao zbog skandala s pornografijom. Oporba smatra da je 10 tisuća eura prevelika otpremnina, no naspram iznosima koje povuku naši bivši ministri to je sitnica.

Dok je britanska javnost zabrinuta tako visokim iznosima, u Hrvatskoj političari primaju i uzimaju i četiri puta veće otpremnine.

Dalić povukla 38 tisuća eura 

Tako je Martina Dalić, nakon odlaska iz Vlade šest mjeseci koristila pravo na punu plaću, a drugih šest mjeseci pola plaće. Ukupno više od 166 tisuća kuna, osnosno s porezima i doprisnoma 281 tisuću kuna ili 38 tisuća eura – četiri puta više nego britanski ministri, navedeno je u tiskovnom izdanju Jutarnjeg lista.

Otpremnina koju će Žalac povući iznosi 39 700 eura!

Ministrica Žalac koštat će nas i više. Po pisanju 24 sata, otpremnina koju će Žalac povući iznosi 294 408 kn ili 39 700 eura!

Tako će smijenjena ministrica, čiji su mandat obilježile afere poput one s luksuznim Mercedesom u dvorištu obiteljske kuće i prometna nesreća bez važeće vozačke dozvole, nastaviti primati plaću primati godinu dana, a to pravo vjerojatno će iskoristiti i Nada Murganić. Žalac je imala neto plaću od 18.936 kuna, a s doprinosima to je 32.712 kn.

Ove dvije ministrice, za razliku od Lovre Kuščevića, Gorana Marića i Tomislava Tolušića, koji odlaze na saborsku plaću od barem 15.000 kuna, nemaju zastupnički mandat. Ali zato imaju pravo dobivati punu plaću šest mjeseci nakon smjene, a zatim još pola plaće sljedećih šest mjeseci.

Žalac je za 24 sata potvrdila da će to pravo koristiti, a Murganić je rekla da će vidjeti. Ako obje iskoriste pravo i ne nađu novi posao, smjena dvije ministrice koštat će porezne obveznike 560.745 kuna.

Uz to ćemo plaćati i nove ministre. Žalac je imala neto plaću od 18.936 kuna, a s porezom i doprinosima to je 32.712 kuna. Korištenje prava “6+6” tako će koštati ukupno 294.408 kuna. Murganić je imala nižu plaću, 18.333 kune, a bruto bi njena smjena koštala 266.337 kuna.

Tko ima pravo na otpremninu?

Pojam otpremnine u Republici Hrvatskoj najčešće se definira kao novčani iznos kojeg poslodavac, pored plaće, plaća radniku kojem otkazuje ugovor o radu, stoji u analizi Ministarstva rada.

Definicijsko diferenciranje pojma otpremnine kao, s jedne strane nagrade radniku za vjernost poslodavcu, a s druge strane i kao sredstva ublažavanja štetnih posljedica koje otkaz za radnika proizvodi, što neki autori nazivaju “zaštitnom klauzulom”

Republika Hrvatska ima relativno značajan broj zaposlenih u okviru nefinancijskih javnih poduzeća u kojima se u bližoj budućnosti može očekivati restrukturiranje te potencijalno veći broj potraživanja po osnovi prava na otpremnine. Zaključno valja izvesti kako je upravo u okviru isplata otpremnina kod poslodavaca u javnom sektoru, bilo da se radi o javnim i državnim službama ili o poslodavcima “u pretežitom vlasništvu Republike Hrvatske” primijećen najveći broj manipulacija, upozoravaju znanstvenici u analizi.

Takvom stanju svakako je pomogao i nedostatak transparentnosti te evidencije isplata te kontrole. Slijedom svih ovdje postavljenih zaključaka nedvojbena je potreba djelovanja na području uređenja prava na otpremnine.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/Jutarnji list/24 sata