Zbog višegodišnje migrantske krize Vlada predlaže povratak pričuvne policije: Moći će raditi i umirovljeni policajci

Foto: fah, snimka zaslona Fotomontaža: narod.hr

Zbog višegodišnje migrantske krize i potreba pojačanog nadzora državnih granica, Ministarstvo unutarnjih poslova planira privremeno zaposliti gotovo 2000 umirovljenih policajaca, koji su i dalje u vrhunskoj psihotjelesnoj formi, objavljeno je u Uredbi koju je Vlada dala u javnu raspravu.

Ministarstvo unutarnjih poslova priopćilo je 29. kolovoza da se otvorilo savjetovanje koje će trajati do 8. rujna, dok se objava izvješća očekuje 8. listopada.

Uredbu ministarstva unutarnjih poslova o pričuvnoj policiji moguće je pročitati vladinoj stranici za e-savjetovanje.

Prema prijedlogu, MUP bi imao pravo povećati vlastiti policijski sastav za deset posto što bi značilo da se može zaposliti 1829 pripadnika rezervnih policijskih snaga.

>(FOTO) Breitbart otkriva: Centar za mirovne studije iz Zagreba uz pomoć Georgea Sorosa lobira u Bruxellesu za otvorene granice

>Sutkinja karlovačkog suda o presudama krijumčarima migranata: ‘Radi se o kaznama koje su bliže minimumu i recimo djelomične uvjetne osude’

Služba u pričuvnom sastavu policije je dragovoljna, osim u slučaju ratnog stanja ili neposredne ugroženosti neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti države te u drugim slučajevima kada je ugrožena unutarnja sigurnost Republike Hrvatske, ističe se.

Kandidat za pričuvnog policijskog službenika mora ispunjavati sljedeće uvjete:

Mora imati hrvatsko državljanstvo, završenu srednju školu propisanu Zakonom o policiji i prebivalište u Republici Hrvatskoj. Ne smije biti stariji od 60 godina, mati posebnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu sposobnost te spunjavati posebno propisanu razinu tjelesne motoričke sposobnosti. Uz navedeno kandidat mora biti osobno dostojan za obavljanje poslova pričuvnog policijskog službenika te ne smije biti član političke stranke.

Pričuvni policajci će biti plaćeni prema učinku, a osnova je prosječna neto plaća u Hrvatskoj.

Za provedbu predložene Uredbe osigurana su sredstva u iznosu od 7.905,480 kn za provedbu natječaja, temeljno osposobljavanje te naknadu za kontinuirano angažiranje pričuvnih policijskih službenika za pet mjeseci u 2019. godini.

Svi kandidati će ispred zdravstvene komisije proći uobičajena psihofizička testiranja, a oni koji polože, bit će u Policijskoj akademiji podvrgnuti provjeri motoričkih sposobnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr