Zbunjeni Štromar: HNS neće imati utjecaja na obrazovnu reformu, ali njihova ministrica imenovana političkom trgovinom hoće?

Foto: FaH

Novi ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar (HNS) izjavio je u utorak kako misli da ostavku ministra vanjskih i europskih poslova Davora Ive Stiera nije uzrokovalo sklapanje koalicije HDZ-a i HNS-a, a dosadašnji ministar graditeljstva i novi ministar uprave Lovro Kuščević (HDZ) poručio je da on ne bi zbog nezadovoljstva i nekih političkih neslaganja odustao od stvaranja bolje Hrvatske

Tko je Predrag Štromar – od gubitnika na izborima do potpredsjednika Vlade

Novinari su pitali i o prvim trzavicama u resoru obrazovanja, odnosno špekulacije da HDZ neće lako dopustiti HNS-u utjecaj na kurikularnu reformu. “HNS neće kao stranka imati utjecaj na kurikularnu reformu nego će ga imati ministrica, ali ćemo pokušati depolitizirati to pitanje“, izjavio je Štromar.

Nedavno je potvrdio da bi željeli da Boris Jokić vodi kurikularnu reformu.

Podsjetimo, Blaženka Divjak je na funkciju ministrice znanosti i obrazovanja došla po posljednjem preslagivanju Vlade Andreja Plankovića i već javno prozvane ‘političke trgovine’ HDZ-a i HNS-a. Kao HNS-ova kandidatkinja za ministricu naglasila je važnost postizanja općeg konsenzusa oko gradnje reforme, transperentnosti postupka i uključenja svih koji žele sudjelovati.

“Konsenzus je moguć na centru, ali prije konsenzusa i centriranja moramo se usuglasiti oko toga na čemu ćemo izgrađivati naše kurikularne dokumete”, rekla je Divjak. Kada bismo pošteno odgovorili na ta pitanja, istaknula je, ‘mislim da bi vi kao zastupnici u Saboru i ja došli do istoga, a to su poštivanje, poštenje i uključivost, i težiti tome da naša rasprava pomaže svakom učeniku ili studentu’.

Kazala je da od nje nitko nije tražio nikakve ustupke oko izbora suradnika niti bi ona, kazala je, ikada pristala na ucjene.

Nakon što je Hrastov saborski zastupnik Hrvoje Zekanović rekao da će podržati nove ministre iz HNS-a jer mu je premijer Andrej Plenković obećao da će Dijana Vican i Jasminka Buljan Culej ostati na čelu kurikularne reforme, predložena ministrica obrazovanja Blaženka Divjak za tportal je kazala: To sigurno nije istina. Ako je to istina, nemamo što raditi zajedno.

Bez politike u kurikularnoj reformi

Ne želimo politiku u kurikularnoj reformi, poručio je dodavši kako tako misle i građani. “Siguran sam da ćemo ostvariti naš cilj, depolitizaciju obrazovanja, a i puno veći cilj – provesti pravu reformu obrazovanja kako bi naša djeca učila na bolji, kvalitetniji način i bila konkurentnija na tržištu rada, odnosno da stvaraju bolje društvo”, rekao je Štromar novinarima.

Na upit smatra li da HDZ uistinu želi promjenu Štromar je potvrdno odgovorio. “Siguran sam da HDZ želi promjene, siguran sam da HNS želi promjene, siguran sam da građani Hrvatske žele promjene i siguran sam da moramo napraviti promjene, a provest ćemo ih tako da ćemo slušati građane, sve one koji imaju ikakav utjecaj na obrazovanje i uzet ćemo najbolje od svih”, kazao je Štromar.

Kuščević je pak komentirao izjavu zastupnika HDZ-a Mire Kovača, koji je N1 televiziji izjavio da bi mnogi HDZ-ovci bili sretniji s koalicijom sa SDP-om nego s HNS-om, poručivši kako je njemu razvoj Hrvatske ispred svih strančarenja i sitnih političkih interesa.
“Hrvatskoj treba politička stabilnost, Hrvatska nema vremena za još jedne izbore, Hrvatska nema vremena za krizu, za gužve na granicama, za probleme s Agrokorom”, pojasnio je. “Ušao sam u koaliciju s HNS-om uvjeren da imamo iste interese i da ćemo svi raditi na tim ciljevima, ako tako ne bude onda ću otići iz koalicije, no dat ću sve od sebe da na svojoj novoj dužnosti sa svim kolegama u Vladi radimo na dobrobit Hrvatske, i tu nema mjesta političkom strančarenju”, naglasio je Kuščević.

Uskoro odgovor o ploči u Jasenovcu

Što se tiče stabilnosti nove Vlade, Kuščević smatra da može biti stabilna. “Iz ovog što je do danas vidljivo Vlada ide dobro, danas smo napravili primopredaju, idu primopredaje i u drugim ministarstvima i uvjeren sam i nadam se da ćemo biti stabilna Vlada koja će ostvariti sve svoje ciljeve”, kazao je.

Novinare je zanimalo i je li u Ministarstvu uprave, u koje se Kuščević seli, što dogovoreno oko ploče s ustaškim pozdravom u Jasenovcu, te hoće li se to riješiti, kako se najavljivalo, za tjedan dana.

“Imamo interpelaciju, Vlada će odgovoriti na to na ovoj ili idućoj sjednici i stav Vlade bit će jasan”, rekao je. Ja sam Vladi predložio odgovor koji ćemo uputiti u Sabor, kad pročitate taj odgovor čuti ćete i moj stav, dodao je Kuščević.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Hina/ij