Željko Sakić: Ustavna sutkinja Ingrid Antičević Marinović kadrovski Armagedon!

Foto: narod.hr

Odluka je donesena. Hrvatski sabor izabrao je deset sudaca Ustavnog suda. Ingrid Antičević Marinović izabrana je sa 117 glasova za, 6 suzdržanih i 15 protiv. Komentar Vesne Pusić puno govori o načinu kako je predložena lista kandidata rezultat dogovora jer Sabor suce bira dvotrećinskom većinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kada se političari dogovaraju, naravno da se radi o političkom dogovoru jer je tako zakonodavac predvidio“, kaže Pusić. No, zakonodavac nije predvidio elementarne i suvisle kriterije za izbor sudaca, pa tako nije bilo potrebno, čak niti znanje niti jednog stranog jezika.

To se naravno nije dogodilo slučajno.

Pipl mast trast as! Tenkju!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, posve mi je neshvatljivo da sutkinja Ustavnog suda, kao kriterij da bi se uopće kandidirala nema uvjetovan doktorat, znanje barem dva svjetska jezika, veliko iskustvo i autoritet u struci, pa i neupitan društveni ugled.

Ništa od nabrojanog Ingrid Antičević Marinović, nema, no ima potporu SDP-a, a onda je sasvim logično zaključiti kako je to važnije od bilo kakve kompetencije, i ne samo u toliko važnoj instituciji kao što je Ustavni sud nego i općenito u ovdašnjem društvu.

Poznato pismo kojim se Ingrid Antičević Marinović osramotila u EP, puno govori o njenoj osobnosti pa se podsjetite kako je to izgledalo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„vi ar avrt tu kombat korapšn! rul of lov tu riform đudišri end so… bat! (podcrtano) vi ar avr end vi ar avr tuuu (malo zastanem) mit aur kotmitmnt tu aur sitizent tu risolv, tu prizrv end iven mor (podcrtano uz napomenu „naglasak“) tu divelop aur rfastejt aj tink det its aur task in kroejša end in d hol jurop bikoz (dvotočka) pipl mast trast as (uokvireno s tri uskličnika i napomenom ovo treba naglasiti) tenkju!“

Nakon ovog fonetskog šalabahtera na „engleskom jeziku“ moram priznati da joj je stvarno trebalo prilično samouvjerenosti da bi se kandidirala za sutkinju Ustavnog suda.

Biografija govori puno o putu do uspjeha u Hrvatskoj

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ingrid Antičević Marinović rođena je 4. listopada 1957. u Zadru, tamo je završila osnovnu i srednju školu. Tijekom studija prava u Splitu dogodile su joj se dvije važne stvari.

Promijenila je ime Marija u Ingrid, a koji su je motivi pri tome vodili nikada nije znala objasniti. Na četvrtoj je godini studija zatrudnjela, te se udala za Marka Marinovića, inače odvjetnika koji je radio u JNA.

Nakon što je napustio JNA Marinović je postao pomoćnik okružnog tužitelja u Zadru, potom sekretar Sekretarijata unutarnjih poslova općine Zadar, a potom je početkom osamdesetih otvorio odvjetnički ured.

Dakle vidljiva je jaka politička pozadina koja se provlačila njegovom karijerom u bivšem totalitarnom sustavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ingrid Antičević Marinović diplomirala je 1980. i odmah se zaposlila u odvjetničkom uredu svog supruga. Pravosudni ispit položila je 1982. Sljedeće godine je gotovo završila poslijediplomski studij iz kaznenopravnih znanosti u Zagrebu, naime završni ispit nikada nije položila.

U SDP se učlanila 1990. kao što je iz biografije vidljivo za Ingrid Antičević Marinović, to bilo jedino moguće. Godine 2001. postala je članica Predsjedništva SDP-a, a potom je izabrana za saborsku zastupnicu 2003. Potpredsjednica SDP-a bila je od 2003. do 2006. godine.

Tijekom tog razdoblja dogodile su se dvije afere vezane uz njenog supruga. Prva, kada je Marinović javno napao svoju bivšu klijenticu Anu Magaš, a potom je njenoj majci ispostavio račun za odvjetničke usluge u iznosu od gotovo pola milijuna kuna. Zbog odavanja odvjetničke tajne bio je isključen iz Odvjetničke komore.

Druga afera javnosti je postala poznata 2006. kada ispostavilo da je kao ministrica pravosuđa 2002. zloupotrijebila svoj položaj potpisavši klijentu svog supruga suglasnost za preuzimanje benzinske crpke.

Spomenuti slučajevi nisu onemogućili Ingrid Antičević Marinović da u dva mandata nakon izbora 2007. te 2011. bude saborska zastupnica. U veljači 2013. govorila je na „engleskom jeziku“, u EP. Nakon toga su je brzo uklonili s liste SDP-a za izbor zastupnika u Europskom parlamentu.

Sve nabrojano očito nije bila zapreka da se nekompetentna, često puta kompromitirana Ingrid Antičević Marinović kandidira i na koncu i bude izabrana i za sutkinju Ustavnog suda. Istog onoga suda koji je Zoran Milanović za svoga premijerskog mandata neprestano napadao, tri godine prozivajući ga za pristranost i politiziranost. Nakon odabira Ingrid Antičević Marinović sasvim je sigurno da će Zoran Milanović imati puno manje razloga za napade na Ustavni sud.

Nakon razgovora s kandidatima za suce Ustavnog suda Ingrid Antičević Marinović izjavila je; “Smatram da bih to mogla dobro raditi zbog vrijednosti koje zaista živim – to su jednakost, ravnopravnost, socijalna pravda, zaštita okoliša, što su temeljne vrednote i polazišna točka za tumačenje Ustava. Trebamo se konačno zaljubiti u te vrijednosti…”

Eto Ingrid Antičević Marinović se zapravo „zaljubila u te vrijednosti“ i zbog čiste ljubavi odlučila se nominirati. Pipl mast trast as!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: fah

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.