Žena koju je rodila surogat majka, u Saboru iznijela svoju potresnu ispovijest

surogat
Foto: Narod.hr

Na okruglom stolu koji je u četvrtak održan u Hrvatskom saboru na temu „Surogatstvo – eksploatacija žena i trgovina djecom“ u organizaciji udruge U ime obitelji i predsjednice Odbora Hrvatskog sabora za obitelj, mlade i sport doc. dr. Vesne Vučemilović, svoje je potresno iskustvo s javnosti podijelila Olivia Maurel, žena je američko-francuskog podrijetla rođena putem surogat majke. Na temelju vlastitog iskustva svjedoči o psiho-socijalnim i emocionalnim implikacijama surogatstva. Njezin govor prenosimo u cijelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas vam dolazim ponosno kao glasnogovornica Deklaracije iz Casablance. Ova Deklaracija želi univerzalno ukidanje surogat majčinstva u cijelom svijetu. Deklaracija iz Casablance bit će ključna u budućnosti jer će to biti alat koji će države moći koristiti za ukidanje surogat majčinstva, a Deklaracija također predviđa vrlo jednostavan tekst koji se može koristiti kao međunarodna konvencija za ukidanje surogat majčinstva.

>Okrugli stol o surogatstvu u organizaciji UiO i Vesne Vučemilović

Surogat majčinstvo je u posljednje vrijeme u središtu mnogih rasprava u mnogim zemljama svijeta. Počet ću s kratkom definicijom surogat majčinstva, zatim vam ispričati svoju priču, da bih vam na kraju objasnila zašto se zalažem protiv surogat majčinstva i želim potpuno ukidanje te prakse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što je surogat majčinstvo?

Dakle, što je zapravo surogat majčinstvo? Surogat majčinstvo može se definirati kao dogovor u kojem žena (surogat) pristaje nositi i roditi dijete u ime druge osobe ili para (roditelji naručitelji). Postoje dvije vrste surogatstva:

1/ Tradicionalno surogat majčinstvo u kojem se embriji stvaraju s pomoću sperme oca naručitelja ili donora i jajne stanice surogat majke. U tradicionalnom surogat majčinstvu, surogat je i donor jajne stanice i biološka majka.
2/ Gestacijsko surogat majčinstvo je ono u kojem se embrij stvara u laboratoriju korištenjem in vitro oplodnje (IVF). Embrij se može stvoriti korištenjem jajašca majke (ili donora) naručitelja i sperme oca (ili donora) naručitelja. Embrij se zatim umeće u surogat maternicu.

Komercijalno i ”altruistično” surogatstvo

Zatim, imamo različite nazive za surogat majčinstvo, bilo da se plaća ili ne. Kada se surogat majci plaća, to nazivamo komercijalnim surogat majčinstvom, a kada se surogat majci ne plaća izravno, već joj se nadoknađuju sve troškove, to se naziva “altruističkim” surogat majčinstvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ovdje sam iznijela definicije kako biste bolje razumjeli moje sljedeće riječi. Ali molim vas nemojte nasjedati na propagandu agencija za surogat majčinstvo kojom vas žele uvjeriti  da je to dar, blagoslov. Nemojte, molim vas, vjerovati da surogat majčinstvo može biti ‘altruistično’, jer nema ničeg altruističkog u surogat majčinstvu.

Možda će vas zanimati

Surogatstvo – opasna praksa preko koje bilo tko može postati roditelj

Tema koja i danas izaziva velike prijepore i rasprave

Olivijina priča

Ja sam Olivia, imam 32 godine, udana sam i majka sam troje prekrasne djece. Rođena sam surogat majčinstvom u Louisvilleu, Kentucky, u Sjedinjenim Američkim Državama, davne 1991. godine. Roditelji mi nikada nisu rekli da sam rođena preko surogat majke, ali uvijek sam u sebi znala da nešto nije u redu.

Kad sam imala oko 17 godina, počela sam više istraživati grad u kojem sam rođena jer su mi trebali odgovori na moja pitanja. Dok sam istraživala, naišla sam na agencije za surogat majčinstvo i u mojoj je glavi slagalica konačno sjela na svoje mjesto. Od tada sam bila uvjerena da sam na svijet stigla upravo na taj način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekla sam prijateljima, liječnicima, mužu, ali nikad se nisam suočila s roditeljima jer sam im bila lojalna i bojala sam se njihove reakcije.

DNK test

Moja svekrva vidjela je kako jako patim zbog tog propitivanja. Neznanje odakle sam došla, odakle pola moje krvi, mojih gena, uzrokovalo mi je mnogo mentalnih poteškoća, natjeralo me u drogu,  alkohol, pokušala sam se i ubiti se nekoliko puta.

Svekrva mi je odlučila pokloniti DNK test za 30. rođendan.

DNK test na kraju je pokazao moje etničko podrijetlo (uglavnom sam mješavina Litavke i Norvežanina). Rezultati testa doveli su me do rođaka kojeg imam sa strane biološke majke. Povezala sam se s njim, a on me povezao s mojim polubratom, polusestrama i na kraju mojom biološkom majkom, koja je, u mom slučaju, bila moj surogat majka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zašto se borim protiv surogat majčinstva pomoću kojeg sam došla na svijet

Dakle, zašto se danas s takvim žarom zalažem protiv surogat majčinstva, upravo onog procesa s pomoću kojeg sam došla na svijet?

Pa jednostavno, zato što znam koliko to može utjecati na dijete, budući da sam odrasla upravo kao takvo dijete, ali znam i koliko to može utjecati na ženu. Podržavam ukidanje surogat majčinstva iz mnogo razloga, ali uglavnom zato što je surogat majčinstvo u suprotnosti s pravima žena i djece.

Možda će vas zanimati

Utikejt za Narod.hr: Zašto je surogatstvo apsolutno neprihvatljivo

No kao što neželjenje djeteta ne može opravdati abortus, tako ni željenje djeteta ne može opravdati surogatstvo

Počnimo s razlozima zašto sam protiv surogat majčinstva kada su djeca u pitanju.

1/ Popis razloga zbog kojih sam protiv surogat-majčinstva počinje prije začeća, potpisivanjem ugovora između surogat majke i roditelja naručitelja. Središnja točka ugovora je dijete koje će biti stvoreno da bi bilo napušteno pri rođenju.

Ovdje dijete pretvaramo u robu, čineći ga proizvodom koji se poklanja pri rođenju. Stavljamo cijenu na ljudsko biće, dajući djetetu komercijalnu vrijednost. U komercijalnom surogat majčinstvu ova cijena je dobro poznata.

Ljudsko biće se tretira kao proizvod

U altruističkom surogat majčinstvu, čak i ako ne bi trebalo biti razmjene novca, uvijek postoji cijena IVF-a, troškovi koji se nadoknađuju surogat majci, agencijski honorari, putni troškovi, odvjetnici itd . I u altruističkom surogat majčinstvu UVIJEK postoji ugovor u kojem se malo ljudsko biće tretira kao proizvod koji treba predati nakon što bude gotov.

Za mene, ovo je prva stvar koja me istinski povrijedila, znajući da sam zamijenjena za novac. Znajući da vrijedim određenu svotu, znajući da sam proizvod koji je stvoren, uzgojen, prodan i kupljen.

Dugo me to mučilo jer sam znala da vrijedim mnogo novca, da me moji roditelji skupo platili pa sam osjećala lojalnost, kao da sam im nešto dugovala jer sam živa. Trebala mi je 31 godina da progovorim, da javno kažem što mislim o surogat majčinstvu upravo ZBOG ovoga.

I onog dana kad sam odlučila govoriti o tome, znala sam da će to imati veliku cijenu: gubitak roditelja. Pa i dan danas plaćam tu cijenu. Srećom, sad imam svoju obitelj, muža i djecu. Bez njih bih sigurno davno okončala svoj život.

Samo inkubatori?!

2/ Drugi razlog zašto sam protiv surogat majčinstva kada je dijete u pitanju je ono što se događa u trudnoći, tijekom surogat majčinstva. Može li dijete biti genetski vezano za svoju surogat majku ili ne, vjerujte mi, nije važno. JEDINA osoba koju će beba tražiti po rođenju je žena koja ga je nosila devet mjeseci, njegova ili njezina MAJKA, jer da, ja vjerujem da je žena koja rodi bebu majka, inače, zašto bi se te majke morale odricati roditeljskih prava ako su samo ‘inkubatori’ kako ih neki nazivaju?

Beba upoznaje svoju majku devet mjeseci. On ili ona će slušati mamin glas, on ili ona će slušati otkucaje njenog srca, on ili ona će jesti ono što će ona jesti i on ili ona će ŽUDJETI za ovom ženom i vjerovati joj jer je to ljudski instinkt. To je iskonsko, životinjsko, da nas odgaja žena koja nas je nosila.

Možda će vas zanimati

Papa pozvao na zabranu surogatstva: 'Zapad nastavlja s kulturom smrti'

Papa Franjo pozvao je na globalnu zabranu roditeljstva putem surogatstva, nazvavši tu praksu “vrijednom žaljenja” i teškim kršenjem dostojanstva žene i djeteta

Beba je otrgnuta od majke i predana u ruke strancima

3/ Treći razlog zašto sam protiv surogat majčinstva je ono što se događa pri rođenju.
Onoga dana kada beba dolazi na svijet kako bi upoznala svoju majku, otrgnuta je od nje kako bi bila stavljena u naručje potpunih stranaca.

Dakle, mi NAMJERNO dopuštamo majkama da napuste svoju djecu, odričući se svojih roditeljskih prava zbog želja punoljetnih odraslih osoba za prokreacijom.

Sindrom napuštenosti nanosimo djeci u prvim sekundama života zbog sebične potrebe nekoga da ima obitelji. Te će bebe tijekom života osjećati prazninu, prazninu gubitka majke, a reći ću vam da se taj ponor nažalost nikada ne može ispuniti osobnim iskustvom.

Ne dopustiti djetetu da bude s majkom onog dana kad se rodi, ne dopustiti djetetu da bude s njom kožu uz kožu, ne dopustiti da dijete podoji, da ju dijete pomiriše, osjetiti je, otrgnuti dijete od te jedine osobe koju zna – NIJE u najboljem interesu djeteta.

Cijeli život pokušavam ispuniti tu prazninu

Vratimo se na moju priču. Cijeli život pokušavam ispuniti tu prazninu: drogama, alkoholom, čak i kupnjom životinja naivno misleći da će zatvoriti tu ranu koja je bila toliko duboka. Trebale su mi 32 godine da shvatim i prestanem pokušavati ispuniti prazninu uz pomoć svog psihologa i psihijatra.

Svoju surogat, svoju biološku majku, pronašla sam DNK testom i smatram se jako sretnom što sam s njom mogla razgovarati na ovu temu.

Jedno od prvih pitanja koje sam imala za nju bilo je što se dogodilo u prvim trenucima kada smo bile razdvojene. Objasnila mi je, vrlo jasno mogu reći da su slike još uvijek bile žive u njezinoj glavi, da me je nakon poroda medicinska sestra odnijela od nje da me okupa i očisti.

Sjeća se JASNO da sam okrenula svoju malu glavicu i da sam pogledala prema njoj. To vam govori kako ZNAMO gdje tražiti, koga tražiti pri rođenju.

Tražila sam majku

Tražila sam svoju MAJKU, onu u kojoj sam rasla devet mjeseci. Zatim sam stavljena u naručje svoje majke, koja pitala moju surogat majku želi li me držati posljednji put.

Moja surogat majka je rekla da ako pristane, nikada m ne bi pustila. Tada sam posljednji put vidjela biološku majku, u rađaonici.

Nikada nisam imala dodira s njom, nikada me nije dojila, nikad ju nisam mogla pomirisati, čuti. Sve što sam dobila bili su stranci koje nisam poznavala. Tu me je pogodio sindrom napuštenosti koji me pratio cijeli život, a s kojim se i danas borim.

Lažiranje identiteta

Postoji još jedna užasna stvar koja se događa pri rođenju: lažiramo identitet djeteta rođenog od surogat majke. Izrađujemo lažni rodni list na kojem piše da su naručitelji naši pravi roditelji, a pravi rodni list nam se uzima, skriva nam se identitet, krade.

Dakle, da to primijenimo na moju priču, imam rodni list na kojem je kroz cijeli moj život pisalo da sam rođena od svoje majke naručiteljice, s kojom ne dijelim apsolutno nikakvu biološku povezanost.

Cijeli život su mi govorili da sam francuske i švicarske krvi, dok sam zapravo američke i švicarske krvi, s velikim dijelom litvanskog i norveškog podrijetla.

Ignoriramo činjenicu da djeca imaju pravo znati odakle su.

Surogat djeca vrlo često ne znaju tko ih je rodio, tko ih je nosio, niti čije gene nose.

To opet nije u najboljem interesu djeteta. Podsjećam da postoje međunarodni zakoni koji štite djecu, dapače, djeca imaju pravo znati svoje podrijetlo, a prema članku 7 UN-ove konvencije o pravima djeteta, djeca također imaju pravo znati tko ih odgaja.

Ne postoji pravo na dijete

Zaista želim naglasiti činjenicu da djeca IMAJU prava, ali NE POSTOJI PRAVO na dijete.

U svakoj vrsti surogat majčinstva, bilo gestacijskog ili tradicionalnog, ne razmišljamo o djetetu.

Razmišljamo samo o željama odraslih da imaju dijete. U svakoj vrsti surogat majčinstva, tražimo od DJETETA VELIKU žrtvu da se zadovolje ŽELJE odraslih. Ne znam za vas, ali ja vjerujem da u pravednom svijetu moramo zaštititi najranjivije. Kada društvo zahtijeva od najranjivijih da se žrtvuju za najjače, to nije pravedno, nije ispravno i znamo da nešto nije u redu.

Sada prelazimo na razloge zbog kojih se protivim surogat majčinstvu kada su žene u pitanju.

Žena se NIKADA ne može smatrati sredstvom za proizvodnju

Kao žena i vrlo ponosna feministica, mogu biti samo protiv surogat majčinstva i svih groznih stvari koje ono donosi ženama. Da budem jasnija:

1/ Prvo, svaka žena ima beskrajnu ljepotu, dostojanstvo i zaslužuje poštovanje i dobre životne uvjete. Tržište surogat majčinstva temelji se na financijskim potrebama određenih žena, žena se NIKADA ne može smatrati sredstvom za proizvodnju, da ju s svodi samo na njenu reproduktivnu sposobnost.

Surogatstvo je oblika nasilja nad ženama

2/ Surogat majčinstvo je oblik nasilja nad ženama, jer iskorištava njihovu sposobnost da imaju djecu stavljajući ih pod fizički, ekonomski i psihički pritisak.

Sve maskirano pod krinkom suglasnosti. Ali možemo li doista govoriti o pristanku kada je u pitanju novac? Što je pristanak kada neke žene moraju birati između toga da budu surogat majke i imaju hranu na tanjuru i plaćaju stanarinu ili da budu švorc, bez novca, ostavljene da žive na ulici ili još gore, da postanu prostitutke kako bi preživjele?

Surogat majčinstvo stoga dovodi do iskorištavanja i prisile žena koje su ekonomski i socijalno ranjive da postanu surogat majke iz financijskog očaja.

Čak i u takozvanom “altruističkom” surogat majčinstvu, surogat majci nadoknađuju se veliki iznosi za  hranu, odjeću, stanarinu, račune za mobitel, zdravstveno osiguranje itd. Dakle UVIJEK postoji razmjena.

Ako im ne nudite ništa zauzvrat, bi li žene stajale u redu?

Voljela bih vidjeti, ako tim ženama ne damo ništa zauzvrat, hoće li stajati u redu da daju svoje bebe nekim strancima i da se nose sa svim tim hormonima tijekom trudnoće i nakon nje i hoće li biti voljne da slobodno prolaziti kroz devet mjeseci trudnoće.

3/ Treći razlog zašto se tako snažno protivim surogatstvu iz perspektive ženskih prava je taj što bi se obveze kojima su žene podvrgnute u ugovorima o surogat majčinstvu smatrale nezakonitima u BILO KOJEM pravosudnom sustavu u demokratskim zemljama.

Nisam siguran da ste svi čitali ove ugovore, ali oni doslovno obvezuju ženu da, na primjer, ne pije kavu, spava određene sate, pa čak i da nema intimne odnose sa svojim mužem ako ga ima.

Strašan primjer surogat majke Tonyje

Također smo vidjeli u videima Jennifer Lahl koja je ona je velika protivnica surogat majčinstva u SAD-u i vrlo poznata u svijetu po svom radu (osnivačica Centre for Bioethics and Culture Network), mnoge slučajeve u kojima su surogat majke proživjele pakao, čak umrle tijekom trudnoće. Uzet ću primjer Tony, surogat majke koja je korištena za gestacijsko surogat majčinstvo.

Tony je zatrudnjela s blizancima. Sperma je bila od oca naručitelja, ali je jajna stanica dobivena od donora. U 6. mjesecu trudnoće rodila je blizanke tijekom hitnog carskog reza.

Jedna beba preminula

Nažalost, jedna beba je preminula tjedan dana kasnije. Podsjećam, surogat trudnoća je visokorizična trudnoća pa se takve situacije, nažalost, često događaju.

U ovoj priči ono što je toliko šokantno i strašno je da su se roditelji naručitelji počeli loše ponašati prema Tony čim je zatrudnjela.

Na primjer, rečeno joj je da bi trebala govoriti “da mama” majci naručiteljici, rečeno joj je da njezin suprug više ne može biti s njom u bolničkoj sobi, rečeno joj je da mora tražiti dopuštenje da ode u bolnicu ako treba…Roditelji naručitelji su se čak ljutili na nju jer je morala ići na hitnu zbog krvarenja. Tony jasno kaže tijekom ovog videa da su je oni “unajmili”, te da je njena “dužnost” bila učiniti što su rekli i dobiti od njih dopuštenje za bilo što.

U tom su trenutku Tony i njezin suprug shvatili da moraju razgovarati s odvjetnicima. Bili su  maltretirani TJEDNIMA, od praćenja kad su izlazili iz kuće, do uhođenja njezinog supruga na poslu, do kontaktiranja članova njihove obitelji, pokušaja provale u njihovu kuću, pa čak i pokušaja dizanja automobila u zrak.

Tony i njezin suprug živjeli su PAKAO. Ali i pored svega toga, odlučila je da će bebe dati njima. Međutim, u jednom su trenutku roditelji naručitelji prešli granicu, natjeravši Tony i njezina supruga da se bore kako bi zadržali djevojčicu: roditelji naručitelji počeli su vrijeđati i nazivati Tony, njezina supruga i njihovu obitelj rasističkim imenima.

Uzgajivačica?!

U ovom slučaju jasno možemo reći da je Tony plaćena da bude, kako Jennifer Lahl vrlo dobro kaže, “uzgajivačica”. Tony je angažirana da obavi ovaj posao, a ona se trebala podvrgnuti svim zahtjevima roditelja naručitelja jer su oni smatrali da posjeduju njezino tijelo.

Ovaj je slučaj došao do Vrhovnog suda Iowe, gdje je Tony zatražila da se raskine ugovor koji je imala s naručiteljima. Nažalost, Vrhovni sud Iowe presudio je da je ugovor važeći i da je otac naručitelj priznat kao otac na rodnom listu jer je korištena njegova sperma.

Međutim, Vrhovni sud Iowe nije presudio o majci koja je rodila dijete, budući da se Tony i njezin suprug nisu odrekli svojih roditeljskih prava nad blizancima.

Nadamo se da će ovaj slučaj doći do vrhovnog suda SAD-a, jer Tony i njezin suprug žele vratiti svoje dijete.

Jennifer Lahl na kraju ovog intervjua pita Tony što bi rekla parovima koji žele proći kroz surogat majčinstvo ili ženama koje žele postati surogati, a ona kaže “nemojte to činiti”.

Tonykaže i da mnogi komentiraju da je znala u što se upušta. Međutim, to nije istina. Tony vrlo jasno objašnjava da je potpisala komad papira PRIJE nego što je zatrudnjela, prije nego što je upoznala karakter roditelja naručitelja te da je NJEZINA dužnost zaštititi te bebe.

Nije ona kriva, nikada nije bila, nikada neće biti, po mom iskrenom mišljenju. Međutim, to što je spremna ići na najviši sud kako bi zaštitila bebu koju je rodila, pokazuje koliko je dobra majka.

Veći rizik kod surogat trudnoća

4/ Moj posljednji razlog zašto surogat majčinstvo TREBA prestati kako bi se zaštitila prava žene je činjenica da su, statistički govoreći, surogat trudnoće izložene većem riziku.

Postoji veći rizik da žena i njezino dijete umru tijekom trudnoće. Mnoge surogat majke umrle su tijekom trudnoće. Koliko će žena umrijeti da bi surogat majčinstvo bilo zabranjeno?!

Tjeramo žene da riskiraju vlastite živote, svoje buduće zdravlje, samo kako bismo zadovoljili sebičnu potrebu nekih ljudi da imaju dijete pod ‘svaku cijenu’.

Nemamo NIKAKVE statistike, NIKAKVE studije o tome kako OGROMNE količine hormona utječu na zdravlje surogat majke ili donora jajnih stanica, hormona koji su neophodni za funkcioniranje surogat majčinstva.

Nijedna klinika za neplodnost nije bila dovoljno ljubazna da nam pokaže jesu li te žene, na primjer, izložene većem riziku od karcinoma.

Možda se pitate, zašto te studije nisu napravljene? Novac. To je razlog. Kada bi ljudi počeli istraživati i gledati koliko uništavamo te žene i kada bi te žene točno znale čemu će podvrgnuti svoje tijelo, onda bi to označilo kraj surogat majčinstva.

Puno se novca zarađuje preko leđa tih žena i djece, dopuštajući legalizaciju trgovine ljudima u mnogim zemljama, kao da je to normalno, kako bi se zadovoljile želje parova da imaju djecu.

Surogat majčinstvo je oblik trgovine ljudima

Ne postoji ništa što bi opravdalo korištenje surogat majčinstva. Ovo tržište žena i djece postalo je globalno i moramo mu stati na kraj kako bismo zaštitili žene i djecu.

U svakom slučaju, bilo tradicionalno ili gestacijsko, komercijalno ili altruističko, surogat majčinstvo je novi oblik trgovine ljudima.

Mi u svakom slučaju otimamo dijete od majke koja ga je donijela na svijet, iznajmljujemo ženinu utrobu na devet mjeseci.

Tri važne točke

Želim razjasniti TRI vrlo važne točke:

• Prvo, želim pojasniti da NEMA prava na dijete. Neplodnost je žalosna situacija za neplodne parove, ali njihove želje ne mogu biti stavljene iznad prava djece.

Ne krivim ljude što koriste surogat majčinstvo, kao što ne krivim svoje roditelje što su me kupili. Krivim sustav, svijet koji dopušta surogat majčinstvo, a ono jednostavno ne bi trebalo postojati.

Krivim zemlje koje su dopustile legalizaciju surogat majčinstva ili zemlje koje zatvaraju oči na tu trgovinu ljudima. Države MORAJU preuzeti odgovornost i donijeti zakone koji zabranjuju surogat majčinstvo.

• Druga stvar, često čujemo od zagovornika surogat majčinstva da klinike za surogat majčinstvo liječe neplodnost, ali to istina. Te klinike koriste žene, prodaju bebe, ali ne liječe neplodnost, jer parovi izlaze iz klinike s bebom, ali su i dalje neplodni. Medicina, doktori, oni su ovdje da liječe, popravljaju. Oni nisu tu da sudjeluju u trgovini djecom i ženama.

• Treća točka je da ne postoji etičko surogatstvo. Ne postoji etički način prodaje djece, ne postoji etički način da se trguje ženskim tijelom, baš kao što ne postoji etički način da se regulira ropstvo i ne postoji etički način da se regulira prodaja organa.

Surogat majčinstvo mora prestati sada, a ja duboko vjerujem da se Deklaracija iz Casablance može koristiti kao polazišna točka za izradu  međunarodne konvencije za ukidanje surogat majčinstva.

Moramo to učiniti za djecu, moramo to učiniti za žene

Moramo to učiniti za djecu, moramo to učiniti za žene. Oni su previše sveti da bi se koristili i zlorabili u načinu na koji se to događa u surogat majčinstvu. Nedavno smo Bernard i ja imali zoom sastanak s vrlo važnim liječnikom u Francuskoj, po imenu dr. René Frydman. On je prvi liječnik u Francuskoj koji je napravio IVF na ženama.

Dr. Frydman je VRLO veliki aktivist protiv surogat majčinstva. Jedan je od očeva moderne ginekologije, bori se na strani brojnih neplodnih parova, ali se bori i na strani pokreta, poput Deklaracije iz Casablance, koje žele ukinuti surogat majčinstvo. On kaže da etično surogat majčinstvo ne može postojati i kaže: Surogat majčinstvo je nerazumijevanje veze između žene i djeteta koje nosi.

Etično surogat majčinstvo je nemoguće

Dr. Frydman vlastitim riječima jasno objašnjava da je etično surogat majčinstvo nemoguće. Tijekom našeg razgovora potvrdio je da podržava Deklaraciju iz Casablance, a to nam jako puno.

Puno je novca uključeno u surogat majčinstvo: agencije, odvjetnici, liječnici, klinike za IVF, farmaceutske kompanije… Tako da znam da će ova bitka biti teška, ali isplati se. Moramo se početi boriti za prava djece i žena. Žene i djeca ne mogu biti roba, to je protiv bilo kojeg ljudskog prava. Ne možemo dopustiti prodaju djece.

Dopustite mi da svoj govor završim s nedavnim slučajem.

Slučaj Ane Obregon

Još početkom prosinca vidjela sam strašan slučaj španjolske glumice Ane Obrègon koja je imala 68 godina kada je spermom svog preminulog sina kupila dijete surogat majčinstvom u SAD-u, točnije Floridi.

Za mene je ovo  užasan slučaj jer je dijete došlo na svijet bez majke i oca, ostavljeno s bakom koja je na rodnom listu ove bebe navedena kao majka.

Radio COPE, radio koji drže španjolski biskupi, pozvao je ovu glumicu u emisiju da govori o surogat majčinstvu kao o lijepom daru.

Dr. sc. Bernard Garcia Larridon i Olivia Maurel; izbor: Narod.hr

Ovo me razbjesnilo. Duboko u sebi bila sam bijesna jer sam znala, čak i kao ateist, da je Katolička crkva protiv surogat majčinstva. Tako sam, uz pomoć Bernarda, odlučila pisati Papi, zamolivši ga da javno zauzme stav protiv surogat majčinstva.

Inicijativa pape Franje

U tom sam mu pismu također ukratko ispričala svoju priču. Papa Franjo nije mi izravno odgovorio, ali nekoliko tjedana nakon mog pisma, 8. siječnja 2024. u svom govoru diplomatskom zboru, pozvao je međunarodnu zajednicu da se obveže na zabranu surogat majčinstva.

Laknulo mi je što je rekao ove riječi jer znam da ima mnogo katolika koji koriste ili razmišljaju o korištenju surogat majčinstva. Papa Franjo nedavno je jasno rekao da su djeca svetinja i da ih moramo zaštititi koliko god je to moguće od kupnje i prodaje, te da se s njima ne postupa kao s predmetima.

Susrest ću se s papom Franjom u Rimu s nekoliko mojih kolega iz Deklaracije iz Casablance, 4. travnja, dok smo tamo na međunarodnoj konferenciji koju održava Deklaracija iz Casablance. Vjerujemo da će to biti odlučujući korak prema nacionalnim i međunarodnim inicijativama koje vode do donošenja međunarodnog ugovora o surogatstvu.

Završit ću izjavom o nevjerojatnoj australskoj autorici, feministkinji, ali i poznatoj protivnici surogat majčinstva, Renate Klein, koja u svojoj knjizi pod naslovom „Surogat majčinstvo, kršenje ljudskih prava“ navodi: „Cijela industrija surogat majčinstva je tako duboko problematična na toliko frontova, da je teško razumjeti zašto bi to mogao podržati itko sa savješću o socijalnoj pravdi”.

Računam na Hrvatsku

Danas sam u Hrvatskoj jer računam na to da će ova nevjerojatna, snažna, prekrasna zemlja igrati važnu ulogu na međunarodnoj razini da privuče  mnoge zemlje u proces izrade međunarodne konvencije koja će koristiti Deklaraciju iz Casablance za ukidanje surogat majčinstva i time izgraditi svijet bez surogat majčinstva za buduće generacije.

No, također računam na to da će Hrvatska zauzeti čvrst nacionalni stav protiv surogat majčinstva, te ga jednostavno zabraniti, ne ostavljajući prostora za razna tumačenja.

Ukinimo surogat majčinstvo u cijelom svijetu i progurajmo Deklaraciju iz Casablance na državnoj razini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.