Žilić: Pritiske na odgajateljice prijavili smo Međunarodnoj organizaciji rada

Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) uputio je u ponedjeljak prijavu Međunarodnoj organizaciji rada zbog pritisaka kojima su na svojim radnim mjestima izložene odgajateljice u vrtiću u proteklih deset dana, rekla je Hini predsjednica sindikata Božica Žilić.

Ravnatelji traže da se odgajateljice ne učlanjuju u sindikat

Pritisci su počeli nakon što je SOMK prije deset dana organizirao prosvjed radi zaštite dostojanstva struke i bolje uvjete rada u dječjim vrtićima, a Žilić kaže kako na odgajateljice pritisak rade “gradske strukture“ i to preko ravnatelja vrtića. “Traži se od odgajateljica da se ne učlanjuju u naš sindikat, da ne reagiraju, da ne prosvjeduju“, tvrdi Žilić.

Zbog toga je sindikat Međunarodnoj organizaciji rada prijavio grubo kršenje prava na slobodu sindikalnog organiziranja, govora i izražavanja. Žilić je naglasila da je nedavni prosvjed organiziran u slobodno vrijeme odgajateljica, odnosno da se nije radilo o štrajku.

SOMK je 5. svibnja na zagrebačkom Trgu bana Jelačića organizirao prosvjed pod sloganom “Daj 5 za DPS (Državni pedagoški standard)” tražeći da se broj djece u grupama dovede u zakonske okvire. Također traže da se hitno donese plan i razvoj mreže dječjih vrtića grada Zagreba, bržu izgradnju i otvaranje novih smještajnih kapaciteta i vraćanje uvjeta i načina dodjela stimulacije koji su bili na snazi do 31. prosinca 2015. voditeljima posebnih i kraćih programa. Traži i povlačenje odredbe o plaćanju prehrane radnika i povećanje financijskih sredstava za kupnju igračaka i potrošnog materijala.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr/h
Photo: fah