Zlatko Miliša: Masovna ubojstva, uloga medija i urušavanje autoriteta

Zlatko Miliša
Foto: Prof. dr. sc. Zlatko Miliša

U kriznim situacijama svi peru ruke i prebacuju lopticu odgovornosti na suprotnu stranu. U ovom tekstu dati ću naglasak na ulogu medija…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon nedavnog masakra u elitnoj osnovnoj školi u Beogradu gdje je od sumanutog pohoda četrnaestogodišnjeg učenika život izgubilo osmero ljudi, (od toga šestero djece), a šestero je ranjeno. U susjednoj Srbiji dogodilo (se samo u dva dana) dva masovna ubojstva, a u drugom od ruke dvadesetjednogodišnjaka život izgubilo je osmoro, a teško ranjeno četrnaestero (uglavnom mlađih) osoba.

Moja glavna sociopedagoška poruka je: Kriza autoriteta pogoduje raznim destruktivcima. Pokopali smo stroge i principijelne autoritete, i odgojne mjere kao natražnjačke, a sada se čudimo posljedicama. U takvoj situaciji raznim hejterima i zlostavljačima nije teško za sobom povući amorfnu masu nezainteresiranu za tuđu patnju.

U kriznim situacijama svi peru ruke i prebacuju lopticu odgovornosti na suprotnu stranu. Jedni na školu, drugi na izostanak obiteljskog odgoja, treći na političare, Crkvu, medije… Na brojene druge deformacije upozoravao sam i apelirao u jednoj od mojih zadnjih knjiga pod znakovitim naslovom knjizi Oduprimo se demonopedagogiji današnjice. Ovdje ću dati naglasak na ulogu medija, naravno bez namjere da u njima vidim glavnog krivca!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mediji postaju glavni čimbenik socijalizacije djece i mladih

Šutke smo dopustili da svjetski bestseleri, reality show programi, tzv. društvene mreže, najgledaniji filmovi i serije, drame, reklame, glazbeni spotovi, listovi za mlade… do animiranih filmova tematski unificirani s istim porukama potičući nasilje, voajerstvo, dokoličarenje, život slavnih, blasfemiju, i seks. Zadnjih godina su u trendu vampirski filmovi i nebrojni njihovi fanovi.

Odavno sam pisao i apelirao da s internetom umiru brige za druge, da nam ne treba Informatika u niže razrede nego odgoj za medije. Pisao da nasilje pa čak i suicid postaju zabava. A sada to postaju i masovna ubojstva! Pisao sam i o grafitima gdje mladi šalju jasne poruke odraslima. Ovdje izdvajam samo jedan: “Gdje je krvi ti si prvi”! Apelirao sam i o slučaju kada su pučkoškolci na Facebooku otvorili profil pod nazivom: “Tko jeda ubijemo učiteljicu?” Naravno, koga briga!! Dopustili smo da mediji degradaciju ljudskog dostojanstva.

Senzacionalizam, spletkarenje, seksualne perverzije, “žutilo i crnilo ” nasilje, kažu vlasnici medija su konzumentima intrigante teme. Naravno, kada su takvim unosnim sadržajima navukli čitatelje i gledatelje. Jednom me “ukorila” izvršna direktorica jedne dnevne novine da te teme privlače medijske konzumente, osobito mlade i da što imam na to reći. Odgovorio sam: „Zamislite da sam optužen za dilanje droge i da me sudac upita, prije završne presude, imam li što kazati sebi u obranu: ‘Poštovani gospodine, čudim se što su me priveli, a Vi mi sada sudite. Ja samo dajem mladima ono što oni žele!“
Ovdje podsjećam na slučaj kada je ravnatelj srednje škole iz Maribora, kojega su učenici potajno snimili mobitelom u spolnom činu s učiteljicom počinio samoubojstvo potkraj studenoga. Nakon što su snimke objavljene na internetu i slučaj bio više od tjedan dana hit-tema drugih medija, ravnatelj se psihički slomio. Slovenski list Delo objavio je tekst pod nazivom „Mediji ubijaju, zar ne?“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva poruka: Wertherov efekt

U slučajevima najmonstruoznijih ubojstava mediji su jedni od najodgovornijih i po pitanju modela kod poistovjećivanja s ubojicom ili imitacije njegova ponašanja. Na primjer, poznato je da je neadekvatan način izvještavanja o suicidu u korelaciji s porastom broja suicida.

Zadnje informacije govore da je policija privela na informativni razgovor djevojčicu koja je na TikToku veličala ubicu. Sada se to počelo širiti matematičkom progresijom i u Hrvatskoj. Zato je naš psihijatar Herman Vukušić je ministrici kulture RH dao jasnu poruku “Zabranite Tik Tok!

Goethe svjedoči da je Patnje mladog Werthera pisao nesvjestan posljedica. Njegov „impuls“ prešao je na čitatelje, koji su imali takvih problema, što je rezultiralo nizom samoubojstava mladih pa je roman u nekim zemljama bio zabranjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvadesetjednogodišnji mladić Filip Budeikin iz Rusije pritvoren prije nekoliko godina zbog optužbi da je svojom opskurnom video “igrom” Blue Whale (Plavi kit) navodio najmanje šesnaest tinejdžerica na suicid. Mjesec dana nakon toga otkriva da dobiva u zatvoru desetke pisma potpore zaluđenih srednjoškolki. I nakon njegova pritvora, skupine koje potiču na samoubojstvo nastavile su se širiti.

Virusi amerikanizacije su odavna ušli na naše prostore

U SAD-u je evidentirana epidemija school shootinga – školskih masakara. Gledajući TV izvještaje i čitajući o masakrima djeca dobivaju model koji će oponašati. Kao motiv za ovakve ubilačke pohode učenika u školama najčešće se navode osveta i odmazda. I drugi virusi amerikanizacije se šire diljem svijeta. Predsjednici SAD-a od politike prave reality show. Tamo je osmišljen projekt nejednakosti u raspodjeli društvenog bogatstva s oksimoronom – korporativna demokracija! Ljude su učinili opsjednutima stvarima, nekretninama, novcem ili slavom. Projekt mekdonaldizacije društva i konzumerizma se od SAD-a nezaustavljivo širi diljem svijeta. Zatrovali su svijet holivudskom industrijom i potrošačkom histerijom…

Tamo su i zatvori privatizirani. Sada i u nekim europskim zemljama postoji takva inicijativa. S virusom amerikaniziranog fast fooda imamo obiteljski život gdje ukućani žive jedni pokraj drugih, a ne jedni s drugima. Američka vanjska politika je vodila ratove pod izlikom borbe protiv diktatora, a u cilju koloniziranja drugih, dobivanjem njihovih prirodnih bogatstava, ili planiranim raseljavanjem ljudi. U ratu u Ukrajinu se bore “do zadnjeg Ukrajinca”. Američke vlasti potiču sukobe i ratove, a Europa dobiva humanitarnu katastrofu mitskih razmjera. Od tamo je krenuo projekt asimiliranja migranata u američki “lonac za taljenje” (melting pot). Od tamo je krenuo i “virus” gomile usamljenika i pakleni projekt hiperseksualiziranja djevojčica…

Trebali bi se odmaknuti od svih virusa amerikanizacije, jer od tamo je krenuo val neselektivnog kupovanja ubojitih naprava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škola ne može rješavate društvene anomalije

U školama je gotovo sve podređeno ocjenama. Lošim nastavnicima ocjene služe kao zadnje sredstvo zastrašivanja neposlušnih učenika. Djecu nitko ne podučava vještinama komuniciranja, empatiji, a tek rijetki ih podučavaju pomažućem ponašanju. U zabludi su oni koji misle da škole mogu rješavati društvene probleme. UNICEF je svojevremeno pokrenuo projekt Stop nasilju među mladima u školama. Već je tu napravljena pogreška, jer implicira zaključak da su škole i mladi glavni krivci za nasilje. Gradovi su bili oblijepljeni plakatima “Iskorijenimo nasilje u školama”, a nasilje u školama se ne može iskorijeniti, kao što ne postoji škola bez nasilja!
Gotovo da nema programa prevencije (auto)destruktivnog ponašanja. U svim školama učenici trebaju birati najprijatelja a uspješan učenik treba postati vršnjak pomagač!

Već je i Sokrat upozoravao da će lažna demokratizacija dovesti do raspada društva

Danas imamo epidemiju popustljivih i indiferentnih roditelja. Odgovornost za to bi trebali snositi oni koji su dopustili da se govori o pravima a ne i obvezama. od djece, roditelja…. Psihijatar M. Winterhoff, u knjizi Zašto nam djeca postaju nasilnici: vratimo djeci njihovo djetinjstvo apelira da nema zdravog odgoja bez granica i pravila.
Proročka upozorenja grčkog filozofa Sokrata aktualnija ne mogu izgledati: “Demokracija će platiti zato što će pokušati odgovarati svima. Mladi će htjeti biti uvažavani kao stari, žene će htjeti biti kao muški, stranci će htjeti prava starosjedilaca. Lopovi i prevaranti će htjeti važne državne funkcije. A demokracija će im to dati. A kad lopovi i prevaranti konačno demokratski preuzmu vlast, jer kriminalci i zločinci teže za moći, nastat će gora tiranija nego u vrijeme bilo koje monarhije ili oligarhije.” Sokrat (470. – 399. pr. n.e.)

Uzori mladima u Srbiji: Draža Mihailović, Slobodan Milošević, Milorad U. Legija

Pogubno je kada mladi za uzore imaju militantne ekstremiste, kriminalce ili ratne zločince.
Prema jednom istraživanju iz Srbije od strane Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka na uzorku od 1733 maturanta u 25 gradova Srbije, 63% ispitanika izjasnilo se da im nedostaje Slobodan Milošević, a za uzore navode zloglasnog Milorada U. Legiju i četničkog zapovjednika Dražu Mihailovića. Che Guevara, koji je sudjelovao u terorističkim akcijama i ubojstvima, se i danas propagira kao uzor mladima i/ili romantičnog buntovništva. To nikoga tada nije zabrinjavalo. Tek se sada traže opravdane ostavke ministara, razduženih za informiranje i medije do policije i obrazovanja.

Uroš B. koji je u zadnjem krvavom pohodu ubio osmero ljudi i ranio 14 osoba u okolini Beograda na sebi je imao plavu majicu s natpisom “generation 88” ili “generacija 88”. On je fan nacističkog režima Adolfa Hitlera, a idol mu je osuđivani kriminalac (i bivši zatvorenik) Kristijan Golubović, a njegov je najbolji prijatelj Nikola Đorđević, sudionik realityja u Srbiji iznimno gledanog programa Zadruga.

Podržavam sve one koji predlažu mjere oduzimanja legalnog i ilegalnog naoružanja.

Zabraniti emisije koje degradiraju ljudsko dostojanstvo

Podržavam ogorčene građane u Beogradu, koji su tražili zabranjivanje emisija i sadržaja koji promoviraju nasilje. Roditelj i mladi su ispravno konstatirali da su ovi užasi u Srbiji posljedica društva koje popularizira agresiju i nasilje. Beogradska defektologinja Branka Roganović je ukazala na problem emitiranja reality showova jer iskrivljuju percepciju mladih te je apelirala da se zaustavi izopačenost koja se i reklamira. Rekla je: “Djeca znaju samo za bijes, ne znaju za empatiju. Maknite nasilje iz medija, jer će biti još žrtava…“ Svi bi, po njenom mišljenju u REM-u (Regulatorno tijelo za elektronske medije) trebali podnijeti ostavke. Uroš B. koji je počinio neviđeni masakr ima najboljeg prijatelja, sudionik realityja u Srbiji iznimno gledanog programa Zadruga.

Poznati hrvatski psihijatar Vladimir Gruden tvrdio je da je da bi tend samoubojstava “pobjednika” takvih emisija mogao dovesti i do ubojstva drugih. Nekada su i njega proglašavali katastrofičarem i da nepotrebno širi moralnu paniku! Što imaju sada reći?

Zaključno

Zapamtimo da je kriza autoriteta i odgoja – kriza vrijednosti, a da su altruizam, empatija i solidarnost zadnja šansa za spas čovječanstva!

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.