Zorica Gregurić za Narod.hr: Napadi na Kajkića započeli su nakon što je ispitivao člana SDSS-a

Foto: MT

“Napadi prema Nikoli Kajkiću i gospođi Jasni Buhač-Starc započeli u trenutku kada su oni na razgovor pozvali Đorđa Ćurčića, koji je bio svjedokom događanja na Ovčari 1991., u noći kada su se događale egzekucije, a koji sada, kao predstavnik SDSS i zastupnik iz kvote nacionalne manjine, obnaša dužnost zamjenika župana Vukovarsko-srijemske županije.” – rekla je za Narod.hr Zorica Gregurić, predsjednica udruge Zagrebački dragovoljci branitelji Vukovara.

Podignuta optužnica protiv Nikole Kajkića zbog navodnog krivotvorenja službene zabilješke

U prostorima Doma specijalne policije u Zagrebu u petak, 8. ožujka, održana je konferencija za novinare pod nazivom “Progon istražitelja ratnog zločina na Ovčari”. Povod konferenciji bila je medijska objava da je protiv policijskog istražitelja Nikole Kajkića, bivšeg istražitelja zločina na Ovčari, i njegove suradnice Jasne Buhač-Starc DORH podignuo optužnicu zbog navodnog krivotvorenja službene zabilješke o ratnom zločinu silovanja 1991.

O toj temi razgovarali smo sa Zoricom Gregurić, koja ističe političku pozadinu ove optužnice.

Nikola Kajkić za Narod.hr: ‘Nisam dobio obavijest o optužnici, ona je po zakonu trebala biti najprije dostavljena okrivljenicima’

Politička pozadina progona

“Od početka progona istražitelja upozoravamo na tu političku pozadinu. Istraga koju su ti istražitelji vodili je zaustavljena, sada se podižu kaznene prijave i optužnice protiv onih koji su nedostupni hrvatskom pravosuđu, iako se to moglo učiniti u vrijeme dok su bili dostupni hrvatskom pravosuđu.” – kaže Gregurić te nastavlja:

“Iza svega je politička pozadina jer neki akteri ne žele da se istražuju zločini na Ovčari. Ovdje je riječ o progonu istražitelja zločina s Ovčare, no postoje i slični slučajevi- da se zaustavljaju istrage bilo zločina počinjenih tijekom srpsko-crnogorske agresije, bilo zaustavljanja iskapanja grobnica iz Drugog svjetskog rata i poraća.”

Koliko je članova SDSS-a koji imaju saznanja ili su povezani sa zločinima u Domovinskom ratu?

“Sadašnju vladajuću većinu, nažalost, uz HDZ čini i SDSS – stranka koju je osnovao ratni zločinac. Oni određuju smjer politike pa se, prema tome, ne treba ni čuditi zašto se dogodilo da su glavni napadi prema Nikoli Kajkiću i gospođi Jasni Buhač-Starc započeli u trenutku kada su oni na razgovor pozvali Đorđa Ćurčića, koji je bio svjedokom događanja na Ovčari 1991., u noći kada su se događale egzekucije, a koji sada, kao predstavnik SDSS i zastupnik iz kvote nacionalne manjine, obnaša dužnost zamjenika župana Vukovarsko-srijemske županije.”- ističe Gregurić te se pita:

“Pa zar u Vukovarsko-srijemskoj županiji ne postoje pripadnici srpske nacionalne manjine koji nisu vezani ni uz kakav zločin?”

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr