Obiteljsko obogaćivanje: Doznajte što su Anamarija i Ivan učinili kako bi imali sretan brak!

Udruga Obiteljsko obogaćivanje u Hrvatskoj djeluje već šestu godinu te programe o odgoju djece provodi u Zagrebu, Splitu, Varaždinu, Rijeci i od ove godine u Istri. Programe udruge Obiteljsko obogaćivanje i prošle su stotine bračnih parova koji su kroz razdoblje od 6 do 10 mjeseci odvajali dva i pol sata mjesečno kako bi prvo međusobno, a onda u maloj skupini pa u velikoj skupini raspravljali o pitanjima vezanim za brak, obitelj i odgoj djece. Evo što su nam o svom iskustvu ispričali Ana Marija i Ivan Boričević:

Narod.hr: Kada i kako ste se uključili u program Obiteljskog obogaćivanja?

Ivan: Ubrzo nakon što smo se oženili od dobrog prijatelja, kojemu smo sada zahvalni, dobili smo preporuku da se uključimo u tečaj Obiteljskog obogaćivanja. Kako smo brak od samog početka, a i prije početka, smatrali ozbiljnom stvari učinilo nam se kao dobra ideja da se uključimo u ovaj tečaj.
Anamarija: U braku smo godinu i pol dana, a na prvi tečaj Obiteljskog obogaćivanja došli smo točno tjedan dana nakon vjenčanja po preporuci prijatelja. Sjećam se da smo se na prvom susretu zatekli sa preko pedeset parova, različitih dobnih skupina, neki od njih bez djece neki sa po dvoje, troje, a neki i po šestero sedmero djece pa smo pomislili da smo možda malo zalutali i uranili sa tečajem. Ali, pokazalo se sasvim suprotno – da smo došli u pravom trenutku.

Narod.hr: Na koje module ste se uključili u sklopu programa Obiteljskog obogaćivanja?

Ivan: Uključili smo se u modul Prvi koraci, a koji obrađuje teme povezane s odgojem djece od rođenja do treće godine. Iako još nemamo djece, već sada možemo vidjeti koliko praktičnih stvari smo naučili, a za koje držimo da će nam uvelike pomoći u odgoju naše djece. Kroz ovaj modul naučili smo puno stvari kako odgoju djece pristupiti od samog početka, te puno sitnica na koje paziti kako bismo svoju djecu odgojili u samostalne, kompletne i sretne osobe. Nakon modula Prvi koraci krenuli smo i na modul Bračna ljubav. Ovaj modul, kako mu i ime kaže, usmjeren je na jačanje ljubavi i izgradnju braka. Ovaj modul Bračna ljubav, pomaže parovima da uz odmak koji omogućuje metoda slučaja, promišljaju što su činjenice, što problemi, a što rješenja za probleme s kojima se susreću u zajedničkom životu. Rasprave sa drugim parovima, znanstvene činjenice o psihološkim razlikama između muškaraca i žena, daju dobar uvid u bračne probleme i podsjećaju nas da nije dovoljno samo ući u brak i biti u njemu, već se u brak treba ulagati vrijeme, ljubav, znanje – i onda će sigurno biti dobar.braku treba raditi.

obiteljsko obogaćivanje (2)

Narod.hr: Anamarija, što je vama osobno donijelo sudjelovanje u programima Obiteljskog obogaćiavnja?

Anamarija: Već na prvim malim grupama postalo nam je jasno da nikada nije prerano, a niti prekasno da se počne raditi na braku. U našoj maloj grupi imali smo različite parove, onih s više i onih sa nešto manje staža, sa i bez djece. Čini mi se da je upravo to smisao Obiteljskog obogaćivanja. Upoznati nove, različite ljude i obitelji, ali koji imaju jedan zajednički cilj – ulagati u svoj brak i u obitelj, jer su im brak i obitelj najvažniji u životu. Jedno od najljepših iskustva s Obiteljskog obogaćivanja je činjenica da smo se i nakon završetka modula nastavili družiti s obiteljima koje smo upoznali na tečaju. Često smo dogovarali dodatna druženja, jer su nam male grupe u kojima se sastaje 4-8 parova koji žive u istom dijelu grada, bile prekratke da bismo si ispričali sve što smo htjeli i podružili se u opuštenoj atmosferi.

Narod.hr: Ivane, što se vas najviše domjmilo?

Ivan: U zanimljivim i konstruktivnim raspravama može se čuti puno praktičnih ideja za odgoj djece i razvoj vlastitog braka. Velika zasluga Obiteljskog obogaćivanja je da smo shvatili da ni brak ni odgoj djece nisu nešto što se radi onako, usput. Ako ulažemo u svoje obrazovanje, u razvoj svoje profesionalne karijere, onda trebamo uložiti u naše odnose s ljudima koji su nam najvažniji na svijetu – mužem ili ženom te djecom. Shvatio sam da onome što mi je najvažnije u životu trebam onda prilagoditi i sve ostalo. Sada se osjećam mnogo sigurnije i kompetentnije – Anamarija i ja promišljamo o tome kako želimo organizirati naš obiteljski život, kako želimo odgajati djecu, usuglašavamo naše stavove i planiramo ono što možemo planirati… ono malo što možemo ( smijeh).

Narod.hr: Biste li Obiteljsko obogaćivanje preporučili i drugim parovima?

Anamarija: Modul Bračne ljubavi pomogao nam je da se dotaknemo pitanja u našem bračnom životu koja si sami možda nikada ne bismo postavili, a još manje o njima međusobno spontano razgovarali. Naučili smo da ponekad, a pogotovo danas kada su večernji sati skoro jedini dio dana kada se imamo priliku družiti, nije bitna količina zajednički provedenog vremena nego njegova kvaliteta. Tečaj Bračna ljubav usmjerava supružnike da razlike koje među njima postoje iskoriste i prihvate kao nešto pozitivno, a ne kao prepreku ili problem. Presretni smo i na neki način privilegirani što smo neke stvari imali prilike čuti na početku braka.

Ivan: Da, svakako bih preporučio svima koji mogu. Muž i žena dolaze iz različitih obitelji, sa različitim navikama i običajima i onda trebaju zajedno izgraditi zajednicu ljubavi i poštovanja, radosti i veselja koja će biti obogaćena djecom. U postizanju tih ciljeva, programi Obiteljskog obogaćivanja mogu sigurno pomoći. Vrijeme koje smo uložili u module Obiteljskog obogaćivanja je najbolje uloženo vrijeme. Ako mislite da za to nemate vremena, onda pogotovo morate doći (smijeh)…

Više o programima Obiteljskog obogaćivanju možete doznati na www.obiteljskoobogacivanje.com gdje se možete i prijaviti na tečajeve koji se održavaju u Vašem gradu.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: Narod.hr
Photo: Narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.