CDC: Upale srčanog mišića kod mlađih muškaraca nakon cjepiva češće su od očekivanog

Foto: Thinkstock

Podaci iz dva sustava koji prate sigurnost cjepiva pokazali su da nakon druge doze mRNA cjepiva protiv covida-19 tvrtki Pfizer/BioNTech i Moderna veći broj mlađih muškaraca od očekivanog ima upalu srčanog mišića.

Izraelsko ministarstvo zdravstva ranije je upozorilo da je utvrdilo moguću vezu između Pfizerovog cjepiva i moguće pojave miokarditisa kod mlađih muškaraca nakon primanja druge doze.

Nakon te objave, Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) objavio je da oni i drugi zdravstveni regulatori istražuju pitanje upale srčanog mišića.

CDC je poručio da će održati sastanak Savjetodavnog odbora za imunizaciju sljedeći tjedan kako bi se dodatno analizirali dokazi i procijenio rizik od miokarditisa nakon cijepljenja cjepivima mRNA protiv covida-19.

O tom riziku oglasili su se i Pfizer i Moderna. Pfizer je poručio da podupire analizu CDC-a, ali i da je riječ o vrlo malenom broju s obzirom na to koliko je doza cjepiva upotrijebljeno. Moderna je pak poručila da nije utvrdila vezu između tog srčanog stanja i cjepiva, ali da aktivno radi s predstavnicima javnog zdravstva i regulatorima na daljnjoj analizi tog pitanja.

I dalje se istražuje

CDC je objavio da još uvijek istražuje mogući rizik i da još nije došla do konačnog zaključka o uzročno-posljedičnoj vezi između cjepiva i miokarditisa i perikarditisa.

Dok su neki pacijenti trebali hospitalizaciju, većina se u potpunosti oporavila, naglasio je CDC.

Više od polovice slučajeva miokarditisa i perikarditisa u američkom sustavu praćenja nuspojava cjepiva, nakon što su pacijenti primili drugu dozu cjepiva Pfizer/BioNTech ili Moderna, dogodila se kod onih između 12 i 24 godine, kaže CDC.

U toj dobnoj skupini aplicirano je manje od 9 posto cjepiva.

Dr. Tom Shimabukuro, zamjenik ravnatelja CDC-ovog Centra za sigurnost imunizacije u prezentaciji savjetodavnom odboru američke Uprave za hranu i lijekove u četvrtak rekao je da postoji “neravnoteža” te da se većina slučajeva dogodila unutar tjedan dana od cijepljenja.

Prijavljena su 283 slučaja upale srčanog mišića nakon druge doze cjepiva u onih između 16 i 24 godine, dok je očekivano između 10 i 102 slučaja u dobnoj skupini, kaže CDC.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr