(VIDEO) Dr. Markotić o kršiteljima samoizolacije: ‘To je kao da pucate iz puške u trgovačkom centru, to je terorizam’

Foto: Snimka zaslona

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu danas je izrazio nezadovoljstvo nepridržavanjem mjera samoizolacije onih kojima je određena, te je objavljeno kako je u Hrvatskoj 128 oboljelih od kojih je troje na respiratoru, a 11 su liječnici.

O tome je više u Dnevniku Nove TV govorila ravnateljica Klinike za infektivne bolest Dr. Fran Mihaljević, profesorica Alemka Markotić.

Dr. Markotić kaže da je ministar Božinović najavio niz mjera koja će identificirati one koji krše samoizolaciju, a jedna od njih je suradnja ljekarna i MUP-a.

“Te osobe će biti prijavljene i sankcionirane”, kaže ona.

“Svi koji su zdravi i žele boraviti u svojim vikendicama i pridržavati se mjera, nije opasno, ako se ne držite toga i na najudaljenijem otoku može biti opasno”, kaže dr. Markotić i ističe da bi svi trebali smanjiti kretanje.

O uvođenju strožih mjera, poput policijskog sata, dr. Markotić kaže da će se sve mjere poduzimati prateći situaciju kakva je. Za one koji krše mjere samoizolacije ima jasnu poruku: “Možda sam bila preblaga kad sam rekla da je to kao da pucate iz pištolja, sad ću biti oštrija, to je kao da u trgovačkom centru pucate iz puške, to je terorizam. U ovom slučaju bioterorizam”, kaže prof. dr. sc. Markotić.

Profesorica kaže da će se testirati osobe s respiratornim problemima koje imaju i epidemiološki nalaz, a testove će rasporediti i po djelatnostima koje imaju bliski dodir s koronavirusom.

“Iskreno se nadam da smo uspjeli masu toga predvidjeti, a ni Italija se nije mogla pipremiti za situaciju koja je sad. Sve ovisi o nama. Ako se dio ljudi bude ponašao neodogovorno, možemo očekivati puno lošiji scenarij. Apeliram, ne samo na njih, nego i na ljude oko njih da ih pokušaju urazumiti”, ističe dr. Markotić.

Profesorica kaže kako se kod svih oboljelih zasad zna kako je došlo do infekcije.

“Malo sam umorna, kao i svi, ali nama je to uobičajeno, moramo izdržati svi”, zaključuje dr. Markotić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/dnevnik.hr