Rijeka: Novi covid odjel sa 70 kreveta u KBC-u

Rijeka: Predstavljeni novoopremljeni smještajni kapaciteti KBC-a Rijeka za covid bolesnike
Rijeka, 04.12.2020. - Klinički bolnički centar (KBC) Rijeka oranizirao je obilazak novoopremljenih smještajnih kapaciteta za covid bolesnike u toj bolnici. O aktualnoj situaciji i poduzetim organizacijskim promjenama izvjestile su zamjenica ravnatelja KBC-a Vladimira Vuletić, pomoćnica ravnatelja za osiguranje kvalitete pružanja medicinskih usluga Sanja Matijević Rončević i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Snježana Jurčić. foto HINA/ Miljenko KLEPAC/ ml

Novi odjel za covid bolesnike sa 70 kreveta otvara se u KBC Rijeka, u dijelu Klinike za ginekologiju i porodništvo, a u bolnici ističu kako je odjel organiziran u skladu sa svim zdravstveno-tehničkim uvjetima te nema bojazni za pacijentice s ginekologije.

Zamjenica ravnatelja KBC Rijeka Vladimira Vuletić, predstavljajući u petak novi odjel na lokalitetu Rijeka, izvijestila je da taj KBC sada ima 244 kreveta namijenjena covid pacijentima na riječkom i sušačkom lokalitetu te Dječjoj bolnici Kantrida.

“U KBC Rijeka balansiramo, jer moramo osim za covid pacijente osigurati zdravstvenu skrb i za pacijente kojima treba druga vrsta akutne terapije”, navela je Vuletić. Nužno je, kaže, osigurati potreban kadar i prostor za djelovanje covid odjela. “Ovaj novi je pripremljen u skladu sa svim zdravstvenim i tehničkim uvjetima i nema bojazni za druge pacijentice s ginekologije”, rekla je.

Pomoćnica ravnatelja za osiguranje kvalitete pružanja medicinskih usluga Sanja Matijević Rončević istaknula je da ja ovaj odjel namijenjen covid pacijentima s potrebom za intenzivnu skrb i vrlo teškim simptomima, te će u njemu biti pet respiratora. Na drugim odjelima liječit će se pacijenti sa srednje teškim simptomima te oni s covid-19 bolešću i s drugim dijagnozama, za koje se moraju skrbiti i drugi specijalisti, rekla je.

Matijević Rončević je naglasila da je reorganizacija unutar KBC-a bila vrlo zahtjevna u prostornom i kadrovskom smislu. Mobilizirali smo kadrove svih specijalnosti, jer moramo zbrinjavati pacijente iz ove županije, ali i iz Istarske i Ličko-senjske, o kojima se ne mogu mogu skrbiti u drugim bolnicama, rekla je.

Poručila je kako ulažu maksimalne napore te apelirala na građane da se ponašaju odgovorno i budu svjesni da i u KBC-u postoje granice, prostorne i kadrovske.

“Dolazim iz dežurstva od16 sati, tijekom kojih smo primili 11 akutnih pacijenata za kardiološku kliniku, a dva kardiologa su covid pozitivna, a dva preraspoređena na druge covid odjele. Pomalo dolazimo do maksimuma izdržljivosti”, istaknula je Matijević Rončević.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Snježana Juričić rekla je da se u KBC-u djeluje uz vrlo zahtjevan rad svih službi, od liječničke i medicinskih sestara do spremačica. Sustav može djelovati samo uz nadljudske napore svih, poručila je.

Kako je rečeno, u riječkom KBC-u je covid pozitivno 128 djelatnika.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina