S obje doze cijepljena četvrtina odraslih u RH

Zagreb, 22.04.2021. - Nastavak cijepljenja na Velesajmu. Tijekom srijede cijepljeno je 4649 ljudi. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

Ukupno 875.503 osobe primile su dvije doze cjepiva, dok je još 18.769 osoba primilo jedinu potrebnu dozu cjepiva Jannsen. Time je cijepljenje završeno za 894.272 osobe, što je 22% ukupnog stanovništva, odnosno 26,6% odraslog stanovništva, javlja HRT.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak istaknuo je važnost cijepljenja unatoč povoljnijoj epidemiološkoj situaciji.

– U vrijeme povoljne epidemiološke situacije, kakva je sada u Hrvatskoj, a ujedno u vrijeme kada su novi sojevi virusa pred vratima, primanje obiju doza cjepiva izrazito je važno. Za cjepiva koja se primjenjuju u dvije doze, a to su cjepiva proizvođača Pfizer, Moderna i AstraZeneca, dvije doze ipak pružaju veću razinu zaštite od samo jedne doze, a posebno kod mogućih novih sojeva. Ako tome dodamo rizik ipak nešto slabijeg imunološkog odgovora osoba starije životne dobi, osoba s kroničnim bolestima koje narušavaju imunološki odgovor organizma te osoba koje uzimaju lijekove koji umanjuju imunološki odgovor, kod kojih je druga doza posebno važna, ovakav izvrstan odaziv građana na drugu dozu svakako treba pohvaliti, rekao je.

Najveći obuhvat cijepljenih prvom dozom postignut je u Gradu Zagrebu (41,4% ukupnog stanovništva, odnosno 50,3% odraslog stanovništva), a završeno cijepljenje u najvećem je obuhvatu ostvareno u Krapinsko-zagorskoj županiji (30,3% ukupnog, odnosno 36,3% odraslog stanovništva).

– Zahvaljujem zdravstvenim djelatnicima i svima onima koji su uključeni u organizaciju cijepljenja jer potreba za drugom dozom čini organizaciju cijepljenja dodatno zahtjevnom, dodao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT