Suprug preminule trudnice iz Varaždina: ‘Pristala je na carski svjesna da spašava život djetetu, a svoj ugrožava’

koronavirus
Foto: GettyImages

Natalija Borak (32) zarazila se koronom. U sedmom mjesecu trudnoće završila je u bolnici. Pogoršalo joj se stanje i pristala je na hitni carski rez. Preminula je i iza sebe ostavila kćer (4) i tek rođenu bebu.

Vjerujte mi da ne znam kako ću dalje. Cijeli svijet mi se srušio u samo jednom trenu. Zazvonio je telefon i više ništa nije bilo isto, rekao je za suprug Mario Borak (35).

– Prošlog utorka je bila kod svoje doktorice u Cestici i liječnica joj je rekla da ima laganu upalu grla. Poslušala joj je pluća i rekla da su uredna, ali joj je radi grla dala terapiju antibioticima. Kako joj se stanje nije popravljalo, predložio sam joj u petak da ode u Varaždin u bolnicu, ali je odbila. U ponedjeljak je teško disala i otišli smo njezinoj liječnici koja je rekla da mora ići u bolnicu – rekao je za 24 sata suprug Mario.

Zadnjih pet mjeseci Natalija je čuvala trudnoću. Suprug Mario ju je odvezao u Opću bolnicu u Varaždin. Nakon prijama su je testirali na koronu i bila je pozitivna te je smještena na COVID odjel te su joj dali kisik.

Mario je cijelo vrijeme bio na telefonskoj vezi s bolnicom i vjerovao je u oporavak supruge koja je za dva mjeseca trebala malenoj Lari donijeti brata Leona. Međutim, ubrzo je iz bolnice stigla informacija od odjelne liječnice da se Nataliji stanje pogoršava. Život joj je bio ugrožen i tad su liječnici predložili da se dijete rodi carskim rezom.

– Supruga je pristala i u porođaju je surađivala, vjerojatno svjesna da spašava život djetetu, a svoj ugrožava. Iza jedan sat po ponoći javili su mi da je moja supruga preminula – rekao je Mario. Novorođenče je ostalo u bolnici u inkubatoru.

Danas su Mario i kći Lara otišli na testiranje te je njihov test pokazao da su pozitivni i moraju ostati u samoizolaciji. Isto tako su u samoizolaciji i Natalijini roditelji te Marijeva majka. Kako ne mogu nikuda iz kuće, Mario je rekao da ne mogu organizirati pogreb i da će supruga Natalija biti kremirana.

Varaždinska bolnica: Došla je s respiratornim problemima

– Nakon porođaja ženi (32) stanje se još pogoršalo. Počeli smo je oživljavati i sve smo radili po protokolu, ali unatoč svom našem trudu nije joj bilo spasa i žena je preminula – rekao je Nenad Kudelić, ravnatelj Opće bolnice Varaždin. Potvrdili su da je umrla od komplikacija uslijed teške upale pluća koju je zaradila zarazivši se koronavirusom.

– Bila je u 32. tjednu trudnoće i došla je s respiratornim problemima. Zbog pozitivne epidemiološke anamneze smo je testirali i snimili joj pluća te je ustanovljeno da ima težak oblik COVID-19 bolesti – rekao je ravnatelj bolnice.

Dodaje da je trudnica zbog teške kliničke slike koju je imala već pri dolasku odmah stavljena na jedinicu intenzivne njege.

– Stanje joj se s vremenom pogoršalo i morali smo je poroditi hitnim carskim rezom. Rodila je muško dijete teško 2200 grama koje je dobrog zdravstvenog stanja, ali još čekamo njegov nalaz testiranja na COVID – rekao je ravnatelj.

Podsjetimo, neke zemlje, uključujući i SAD, na osnovu istraživanja provedenih retrospektivno na populaciji oboljelih smjestili su trudnice u visokorizičnu populaciju s većim rizikom razvijanja težih oblika bolesti tijekom trudnoće vezano uz korona virus infekciju. Nešto je veći rizik, utvrdili su, porođaj carskim rezom i prijevremeni porođaj u populaciji trudnica oboljelih od korona virusa u usporedbi s onima koje bolest nisu imale i nemaju.

Međutim, istraživanja su oskudna i nedovoljna za jasne preporuke.

U Varaždinu su se zarazili čak i liječnici koji su se ranije cijepili

U travnju se kontinuirano bilježi porast broja hospitaliziranih u varaždinskoj bolnici, zadnjih nekoliko dana taj se broj kreće između 170 i 180. To je upola manje nego u prethodnom valu, no dvostruko je veći postotak pacijenata s izrazito teškom kliničkom slikom. Nenad Kudelić, ravnatelj Opće bolnice Varaždin, istaknuo je kako se među djelatnicima ponovno pojavio pozitivitet nakon cijepljenja, ali da su kliničke slike izuzetno blage, što, kako je rekao, sigurno ne bi bilo tako da nisu procijepljeni.

– To je dokaz da cjepivo ima efekta i da se treba cijepiti – zaključio je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr