Trump i službeno stopirao financiranje Svjetske zdravstvene organizacije (SZO): Izgubit će do pola milijarde dolara godišnje

Foto: Gage Skidmore / wikimedia commons

Američki predsjednik Donald Trump ostvario je svoje obećanje naloživši svojoj administraciji obustavu financiranja Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), sve dok se ne završi pregled pogrešnog upravljanja pandemijom od strane ove međunarodne institucije.

On je u utorak naglasio da američki porezni obveznici daju Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji između 400 i 500 milijuna dolara godišnje, dok Kina za usporedbu daje oko 40 milijuna dolara.

Kako smo pisali prošlog tjedna, Trump je istaknuo kako je Svjetska zdravstvena organizacija kritizirala njegovu zabranu ulazaka državljanima Kine u SAD koju je uspostavio krajem siječnja naglasivši: “Čini se da su vrlo usredotočeni na Kinu. To je lijep način da se to kaže, ali čini se da su vrlo usredotočeni na Kinu i da griješe uvijek na strani Kine”.

“Na sljedećem proračunu neće biti novca za SZO. Ja sam zadužen za pododbor za izdvajanja i neću podržati SZO pod njezinim trenutnim vodstvom. Oni su varali, bili su spori i kineski apologeti”, kazao je senator Lindsey Graham, američki senator i blizak suradnik predsjednika Trumpa.

>Britanska vlada optužuje Kinu za širenje dezinformacija: Umanjili su broj zaraženih za čak 40 puta?

Podsjetimo, početkom veljače šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhan Ghebreyesus pozivao je zemlje da ne zatvaraju granice strancima iz Kine te izrazio neodobravanje prema Singapuru, SAD-u i Australiji zbog zatvaranja njihovih granica.

Zbog toga je utjecajni američki think-tank kojeg je osnovao Henry Kissinger objavio kako Tedros duguje Kini nakon što ga je Kineska komunistička partija podržala tijekom njegova izbora za generalnog direktora 2017. godine.

No, osim SAD-a, kritike na račun SZO-a stigle su iz Tajvana zbog toga kako se viši savjetnik te međunarodne organizacije postavio tijekom pitanja glede načina na koji se Tajvan nosi s pandemijom koronavirusa. Naime, Bruce Aylward, asistent generalnog direktora SZO-a tijekom intervjua za televiziju iz Hong Konga, odglumio je da nije čuo pitanje o tome hoće li vodstvo razmisliti o tome da primi Tajvan u organizaciju. Nakon što mu je pitanje ponovno postavljeno, Aylward je jednostavno napustio razgovor.

Kada mu je kasnije ponovno postavljeno pitanje o Tajvanu, Aylward je ustvrdio kako su već razgovarali i Kini svim dijelovima Kine.

Svjetska zdravstvena organizacija između ostaloga ignorira i savjete koje Tajvan predlaže u borbi s koronavirusom. Tajvan svoje mjere predlaže cijelom svijetu, budući da je prvi slučaj koronavirusa zabilježio 21. siječnja, a do 14. travnja imali su tek 393 zaražena i 6 preminulih, iako je riječ o zemlji s 23 milijuna stanovnika.

Tajvanska vlada također je priopćila kako je isključena iz razgovora o borbi s koronavirusom usprkos uspjehu i naglašava da je upozorila SZO na rizik od prijenosa virusa s čovjeka na čovjeka još u prosincu, ali je ignoriran. Inače, o mjerama koje provodi Tajvan, do sada je pozitivno izvijestilo preko 450 medija iz preko 40 država diljem svijeta, otkrilo je ministarstvo vanjskih poslova Tajvana.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr