U BiH obvezno nošenje maski i policijski sat ostaju na snazi iako su neustavni

Foto: Fah

Ustavni sud BiH u utorak je donio odluku kojom je neustavnim proglasio donošenje odluka od obaveznom nošenju zaštitnih maski i o ograničenom kretanju, točnije o zabrani kretanja od 23 do 5 sati ujutro, navodi Oslobođenje.

“Ustavni sud je zaključio da miješanje u osnovna ljudska prava i slobode garantirane Ustavom BiH i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, u konkretnom slučaju prava na privatni život i na slobodu kretanja, koje je izvršeno naredbama uskih segmenata izvršne vlasti o obaveznom nošenju zaštitnih maski i o ograničenju kretanja, u konkretnom slučaju kriznih štabova ministarstava zdravstva, kada je izostalo aktivno učešće u donošenju i preispitivanju naređenih mjera od najviših organa zakonodavne i izvršne vlasti, predstavlja kršenje navedenih ljudskih prava i sloboda”, navedeno je u saopćenju Ustavnog suda.

Pojašnjenje ove odluke za Oslobođenje dao je tajnik Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

“Ustavni sud BiH je zaprimio nekoliko apelacija koje se odnose na obavezno nošenje zaštitnih maski i ograničeno kretanje i zaključio je da one zadiru u privatnost ljudi, kada je u pitanju nošenje maski, odnosno u slobodu kretanja, kada je u pitanje ograničavanje kretanja od 23 do 5 sati ujutro. Odluke su donijeli uski dijelovi izvršne vlasti, odnosno krizni štabovi ministarstava zdravstva, a ne nadležni izvršni i zakonodavni organi, zbog čega su ove odluke proglašene neustavnim”, kazao je Mijan.

Međutim, i dalje ćemo morati nositi maske i biti kućama od 23 do 5 sati ujutro.

“Odlukom Ustavnog suda nisu stavljene van snage odluke o nošenju zaštitnih maski i ograničenom kretanju, nego je nadležnim izvršnim i zakonodavnim organima, odnosno vladama i parlamentima, naloženo da se izjasne o ovim odlukama. Naime, Ustavni sud cijeni da će vlade i parlamenti, prilikom donošenja odluka o ovim pitanjima, uzeti u obzir i potrebu zaštite zdravlja stanovništva u doba pandemije koronavirusa, tako da će oni donijeti odluku da li ove mjere trebaju ostati na snazi ili ne, a ako odluče da ostaju na snazi, onda ih trebaju uvesti u odgovarajući pravni okvir”, pojasnio je Mijan za Oslobođenje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/oslobodjenje.ba