U Hrvatskoj potvrđeno 280 novih slučajeva koronavirusa: 6 osoba preminulo

Foto: Fah

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 280 novih slučajeva zaraze, šest je osoba umrlo, a aktivnih slučajeva je 2103, priopćio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite.

Među oboljelima, 293 pacijenta su na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 20 pacijenata. Stožer je izvijestio da je preminulo šest osoba, pa je ukupan broj umrlih 236. U samoizolaciji je trenutno 8505 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 14.029 osoba zaraženih novim koronavirusom, a dosad se oporavilo 11.690 osoba.

Do danas je ukupno testirano 236.938 osoba, od toga 6353 u posljednja 24 sata.

Vrijeme trajanja samoizolacije zasad se ipak neće mijenjati, zaključeno je u utorak nakon sastanka u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Podatci lokalnih stožera civilne zaštite

Novih 15 zaraženih, jedna osoba umrla u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Dubrovačko-neretvanska županija u zadnja 24 sata bilježi 15 novozaraženih koronavirusom, jedna je osoba umrla, a 23 su izliječene, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

Među zaraženima je šest osoba iz Dubrovnika, po tri muške i ženske osobe od kojih dvojica muškaraca i tri žene imaju utvrđenu epidemiološku vezu.

Na virus su pozitivne i muškarac te dvije žene iz Metkovića, od kojih jedna žena ima utvrđenu epidemiološku vezu.

Pozitivan je i muškarac iz Korčule kojem je epidemiološka obrada u tijeku, kao i pet osoba koji nemaju prebivalište u županiji, a nalaze se u Dubrovniku.

Umrla osoba je 1958. godište iz Dubrovnika.

Među 23 izliječene osobe njih 17 je iz Dubrovnika, tri iz Metkovića, dvije iz Župe dubrovačke te jedna iz Slivnog.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 14 osoba, od kojih tri na respiratoru.

U samoizolaciji se nalazi 555 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježena su dva kršenja te mjere, ukupno 74 od početka pandemije. Od početka pandemije analizirano je ukupno 12.333 uzoraka brisa.

U Osječko-baranjskoj županiji 23 novozaraženih, među njima i dvoje učenika

Za nove 23 osobe u zadnja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom u Osječko-baranjskoj županiji, među njima i po jednom učeniku osnovne i srednje škole te djelatniku srednje škole, čiji se kontakti obrađuju.

Županijski Stožer civilne zaštite u srijedu je priopćio kako je, od 320 testiranih, zaraza covidom-19 utvrđena kod osam osoba s područja Osijeka, pet sa šireg područja Đakova, četiri iz Čepina, dvije iz općine Semeljci te po jednoj iz Belog Manastira, Viškovaca, Popovca i Bilja.

U jednoj srednjoj i jednoj osnovnoj školi zabilježen je po jedan zaraženi učenik te jedan zaraženi djelatnik u srednjoj školi.

Trenutno je u osječkom KBC-u hospitalizirano 19 osoba oboljelih od koronavirusa, od kojih je 11 s područja Osječko-baranjske županije, dok ih je osam iz susjednih županija.

Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili 26 novih kontakata, pa je trenutno na području županije u samoizolaciji 277 osoba, kažu u Stožeru.

U Zagrebu 27 novih slučajeva

U posljednja 24 sata zabilježeno je 27 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a broj aktivnih slučajeva je 478, izvijestio je u srijedu zagrebački Stožer civilne zaštite.

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo testirano je 812 uzoraka, a među novooboljelima njih 13 su kontakti od prije pozitivnih osoba. Devetero ima negativnu epidemiološku anamnezu, jedan slučaj je povratnik s godišnjeg odmora, a dva su slučaja uvoza iz BiH, kazala je zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić na konferenciji za medije.

Među novozaraženima su i dva učenika u dvije osnovne škole, zbog čega su 44 učenika i jedan nastavnik pod mjerom samoizolacije.

“Trenutno je u tijeku epidemiološki izvid u još jednoj srednjoj školi gdje smo primijetili grupiranje simptoma, danas će se provesti testiranja”, kazala je Šikić.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić ispričala se zaposlenicima zagrebačkih vrtića koji nisu do 15. rujna, kako je uobičajeno, primili plaću. Majić je rekla da je riječ o informatičko-tehničkim problemima, koji su riješeni, a plaće isplaćene.

“Nije bilo nikakvih problema glede likvidnosti i financijskog stanja proračuna Grada Zagreba. Javno se ispričavamo”, kazala je Majić.

Nema nagovještaja za ukidanje maski na nastavi

Ravnatelj Nastavnog zavoda Zvonimir Šostar jutros je komentirao kako još uvijek nema nagovještaja za ukidanje maski na nastavi u Zagrebu.

“Svjedoci smo da zadnjih dana pada broj novozaraženih, no, ono što nas jako brine jest da imamo puno negativnih anamneza, što znači da su se ljudi zarazili od asimptomatskih bolesnika”, kazao je Šostar na predstavljanju biciklijade “Biciklom do zdravlja”.

Dodao je da još ne dolazi u obzir ukidanje obveznog nošenja maski jer bi, rekao je, za takvo što bilo prerano.

Slavonsko-brodska županija: 14 novooboljelih, još dva razreda u samoizolaciji

U Brodsko-posavskoj županiji u zadnja 24 sata utvrđeno je 14 novooboljelih od koronavirusa, izvjestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite.

U toj županiji trenutno je 109 osoba pozitivno na koronavirus, a 13 je pod nadzorom liječnika u slavonskobrodskoj bolnici. U samoizolaciji je 709 osoba, što je za 33 osobe više nego dan ranije.

Zbog jednog pozitivnog učenika u izolaciju je stavljen još jedan razred srednje Medicinske škole u Slavonskom Brodu, a izolacija je određena i za dva nastavnika.

U toj školi pozitivna su dva učenika, a u izolaciji je trenutno 46 učenika i dva nastavnika. Za te razrede nastava je organizira na daljinu po modelu C.

Zbog jednog učenika, čiji se nalazi još čekaju, u preventivnu izolaciju stavljen je i jedan razred u srednjoj Tehničkoj školi u Slavonskom Brodu.

U Požeško-slavonskoj županiji 16 novozaraženih

U Požeško-slavonskoj županiji u zadnja 24 sata 16 novih osoba zaraženo je koronavirusom, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite, iz kojega povećanje broja oboljelih povezuju sa širenjem zaraze na maturalnim zabavama i svadbama.

Iz Stožera su s konferencije za novinare objavili kako su na području županije trenutno 134 osobe pozitivne na koronavirus, od kojih je devet pod nadzorom liječnika u požeškoj i osječkoj bolnici te u zagrebačkoj Klinici “Dr. Fran Mihaljević”.

“Očekujemo da će nove mjere koje su na snazi (od 7. rujna) pokazati efekt za desetak dana. Požeško-slavonska županija do sada je bila među boljima, ali incidenti kroz maturalne zabave i svadbe rezultirali su povećanim brojem oboljelih”, izjavio je ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević.

Građanima je poručio kako uz odgovornost prema sebi, svojim bližnjima i široj zajednici mogu spriječiti širenje zaraze, pri čemu nošenje maske, držanje distance i pojačana higijena smanjuju širenje zaraze za 70 posto.

Građani često prešućuju kontakte sa zaraženima

Glavni županijski epidemiolog Ante Vitalija posebno je apel uputio vezano uz davanje podataka o kontaktima covid-19 pozitivnih osoba jer građani, upozorio je, često prešućuju kontakte sa zaraženim osobama.

“Mi nismo nikakva inkvizicija, to je potreba zbog njih, njihovih obitelji, njihovih kontakata. Znamo jasno da su neke osobe imale 20, 30, 40 kontakata, a kažu nam dva, tri, pet kontakta”, rekao je Vitalija.

Apel građanima uputio je i župan Alojz Tomašević, pozivajući i poduzetnike da se pridržajavu propisanih mjera.

Tomašević je posebno istaknuo kako se prolazeći gradom jasno može vidjeti tko poštuje mjere, te je kao mogućnost u postrožavanju mjera najavio i ograničavanje broja sjedećih mjesta u ugostiteljskim objektima.

Zbog više slučajeva zaraze te propisane izolacije ili samoizolacije za sedam je dana odgođena sjednica županijske Skupštine koja se danas trebala održati. Pod epidemiološkim mjerama između ostalih je i potpredsjednica Skupštine te gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji osam novozaraženih, jedna osoba umrla

Osam koronavirusom novozaraženih osoba bilježi u zadnja 24 sata Vukovarsko-srijemska županija, a jedna zaražena osoba je umrla.

Županijski Stožer civilne zaštite u srijedu je priopćio kako su zaražene tri osobe iz Vukovara, dvije iz Vinkovaca te po jedna iz Bošnjaka, Gradišta i Borova.

U zadnja 24 sata testirano je 135 osoba te je testu na covid-19 do sada na području županije podvrgnuto 9844 osoba.

U samoizolaciji je 337 osoba, a na bolničkom liječenju je njih pet.

Od početka epidemije, u Vukovarsko-srijemskoj županiji od koronavirusa obolilo je 719 osoba, od kojih su 604 osobe izliječene, a 15 ih je umrlo.

U Primorsko-goranskoj županiji 11 novozaraženih koronavirusom

U Primorsko-goranskoj županiji u srijedu je 11 novozaraženih osoba koronavirusom, a 16 osoba je ozdravilo, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Od novozaraženih, šest su kontakti prethodno zaraženih osoba, dvoje su povezani s već poznatim žarištima, a za preostalo troje epidemiolozi utvrđuju izvor zaraze i kontakte.

U Primorsko-goranskoj županiji je 98 aktivnih slučajeva, a 302 osobe su u samoizolaciji.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 71 novooboljela osoba

U Splitsko-dalmatinskoj županiji danas je 71 novooboljela osoba, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Iz Splita su 32 novoboljele osobe, 11 ih je iz Sinja, sedam iz Solina, pet iz Supetra, troje iz Omišta, po dvoje iz Dugopolja, Kaštela, Selca i po jedna novoobljela osoba izi Imotskog, Lovreća, Makarske, Marine, Ooka, Segeta i Trilja.

Od 71 novooboljele osobe, njih 29 su kontakti prethodno oboljelih osoba, dok se ostale novooboljele epidemiološki obrađuje.

Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata preminula je jedna žena u dobi od 95 godina.

Bjelovarsko-bilogorska županija: Zbog zaraženog učenika, u samoizolaciji jedan razred osnovne škole

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije 13 je novih potvrđenih slučajeva zaraženih koronavirusom, a među novooboljelima je i učenik iz Rovišća koji je u samoizolaciji, kao i razred koji je pohađao, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Najviše novooboljelih osoba, njih pet, je s područja Bjelovara, tri osobe su iz Rovišća, dvije osobe su s daruvarskog područja, jednako toliko ih je iz Đulovca, a jedna je novooboljela osoba iz Velike Pisanice, stoji u priopćenju.

Među novooboljelima je i učenik koji je pohađao nastavu u Osnovnoj školi Rovišće zbog čega je nadležna županijska epidemiološka služba stavila u samoizolaciju jedan razred Osnovne škole Rovišće i četiri nastavnika.

Trenutno je ukupno aktivno 78 slučajeva zaraze koronavirusom na području Bjelovarsko-bilogorske županije, jer se u posljednja 24 sata devet osoba oporavilo i skinuto je s evidencije oboljelih.

U samoizolaciji je 525 osoba.

Sisačko-moslavačka županija

U Sisačko-moslavačkoj županiji tri su novooboljele osobe, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite. Po jedna je novooboljela osoba s područja Popovače, Petrinje i Lekenika.

Istarska županija

Istra nema novih slučajeva zaraze, objavio je Stožer civilne zaštite Istarske županije. Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 236 uzoraka brisova i svi su negativni na koronavirus.

Koprivničko-križevačka županija

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavijestio je o dva nova slučaja zaraze, a riječ je mlađim osobama s koprivničkog područja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina