Valentina Petrillo, prva ‘transrodna’ sportašica koja će se natjecati na Paraolimpijskim igrama

Foto: Instagram

Valentina Petrillo trebala bi postati prva otvoreno ‘transrodna sportašica’ koja će se natjecati na Paraolimpijskim igrama, nakon što je odabrana da predstavlja Italiju u paraatletici u Parizu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

50-godišnja sprinterica – koja se natječe u ženskoj klasifikaciji T12, za sportašice s oštećenjem vida – ‘promijenila je spol’ 2019. godine.

Petrillo, koja će trčati u T12 na 200 i 400 metara, rekla je za BBC Sport da bi njezino sudjelovanje na Igrama bilo “važan simbol inkluzije”.

> Trump ponovno osudio boksačice, biološke muškarce, s OI

No, Mariuccia Quilleri, odvjetnica i sportašica koja zastupa one koji se protive sudjelovanju Petrillo u ženskim utrkama, rekla je da je uključivost odabrana umjesto pravednosti i da “ne možemo učiniti puno više”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Petrillo je prošle godine osvojila dvije brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u para atletici.

Paraolimpijske igre traju od 28. kolovoza do 8. rujna.

Nema ujedinjenosti oko ‘transrodnih’ sportaša

Andrew Parsons, predsjednik Međunarodnog paraolimpijskog odbora (IPC), rekao je za BBC Sport da, iako bi Petrillo bila “dobrodošla” u Pariz prema trenutnoj politici Svjetske paraatletike, on želi vidjeti sportski svijet “ujedinjen” oko “transrodnih politika”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, trenutačno ne postoji jedinstven stav u sportu prema uključivanju “transrodnih osoba”. Postoje značajne razlike između politika Svjetskog atletskog saveza i Svjetskog paraatletskog saveza.

Svjetski atletski savez zabranio je “transrodnim ženama” natjecanje u ženskoj kategoriji na međunarodnim natjecanjima. No, prema pravilima Svjetskog paraatletskog saveza osoba koja je zakonski priznata kao žena ima pravo natjecati se u kategoriji za koju je kvalificira njezino oštećenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.