Koronavirus: U Hrvatskoj je 14 novozaraženih osoba, ukupno 2030

Foto: Fah

Trenutačno je potvrđeno ukupno 2030 osoba zaraženih koronavirusom.

16,30 sati

U Sisačko-moslavačkoj županiji u nedjelju nema novooboljelih od koronavirusa, jedan je pacijent ozdravio, a Županijski stožer Civilne zaštite apelirao je na sve stanovnike da se ponašaju odgovorno i u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama Nacionalnog stožera.

 

“Kako je primijećeno ‘opuštajuće’ ponašanje ljudi, podsjećamo kako su i dalje su na snazi epidemiološke mjere prema naputcima Nacionalnog kriznog Stožera”, izvijestili su iz Županijskog stožera Civilne zaštite te apelirali na sve stanovnike neka provode socijalno odgovorno ponašanje i dosljedno provode sve preporuke i
naputke Nacionalnog stožera.

14,00 sati

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata detektirano 14 novih slučajeva zaraze koronavirsuom, a umrla je još jedna osoba, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

“U protekla 24 sata u Hrvatskoj imamo novih 14 dijagnosticiranih bolesnika, što daje ukupan broj od 2030 bolesnika u ovom trenutku”, rekao je na konferenciji za medije ministar zdravstva Vili Beroš.

Izvijestio je da je od jučer umro jedan bolesnik, štićenik Doma za starije i nemoćne u Splitu, a ukupan broj umrlih osoba je 55.

Na respiratoru su 23 osobe, dvije više nego jučer, a ukupan broj oporavljenih je 1103, odnosno 69 više nego jučer.

Prosječna životna dob oboljelih je 51,26 godina, s tim da je udio žena u ukupnom broju oboljelih 53,7 posto, a muškaraca 46,3 posto.

Ukupno testiranih uzoraka je 31.622, a tijekom zadnjih 24 sata obavljeno je 709 testiranja na koronavirus. Postotak pozitivnih na koronavius, dodao je Beroš, iznosi 6,42 posto.

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović ocijenio je u nedjelju da predstoji faza u kojoj ”vjerojatno ima više nepoznanica” nego u prethodnoj fazi borbe protiv koronavirusa.

”Stoga moramo biti u stalnoj komunikaciji s građanima. Za to će nam trebati puno dijaloga, razumijevanja i informiranja građana. Ključni dio naše strategije je informiranje građana u čemu smo uspjeli”, kazao je.

Božinović je ponovio kako situacija još nije normalizirana, niti se vraćamo na način života kakav je bio prije epidemije.

”Sutra otvaramo novu fazu naše borbe s koronavirusom kojom počinje naša izlazna strategija. S jedne strane bit će puno više aktivnosti i kretanjima po našim gradovima, ulicama i trgovinama, a s druge strane može se povećati rizik širenja virusa među stanovništvom. Stožer promišlja kako pokrenuti što vise aktivnosti i kako najvećem broju naših građana omogućiti normalizaciju. S druge strane moramo voditi računa da nam se ne pogorša epidemiološa situacija”, dodao je. Pritom je ocijenio da je riječ o borbi koja se može dobiti samo uzajamnim razumijevanjem i slušanjem.

Ministar Božinović odgovorio je na pitanje zabrane rada nedjeljom I mogućnost stvaranja gužvi tijekom subote.

“Ne živimo u normalnim vremenima. Na preporuku epidemiologa donesene su nove mjere, produženo je radno vrijeme trgovina, gdje se otvara mogućnost da se ljudi koji rade opskrbe nakon posla. Sve što radimo, radimo na temelju preporuka struke, a sve u skladu s ovlastima stožera”, istaknuo je Božinović.

Zdravstvena inspekcija u Domu za starije u Splitu pokazala je da nije utvrđena linija odgovornosti, iako je 10 osoba umrlo. Ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji Stožera rekao je da žali za svima koje smo izgubili te da izražava sućut obiteljima preminulih.

“Očito je bolest takva da pogađa tu dobnu skupinu, velik postotak umrlih i u Europi se odnosi na one iz domova za starije. Mi nemamo tu specifičnost koja je bitno drugačija od Europe. Jučer sam rekao da u kontekstu zdravstvenog sektora nije pronađena pogreška u postupanju. Ima drugih institucija koje mogu dalje istraživati. Poznato je i da nalaz inspekcije Ministarstva demografije još nije gotov pa i to treba pričekati da vidimo kako će biti”.

Na pitanje zašto nema jedinstvenog izvješća, kakvo se očekivalo, Beroš je rekao da će ga biti i da treba pričekati da sve inspekcije završe svoj posao.

“Moja je završila i rekao sam njezin nalaz, čekamo inspekciju Ministarstva demografije pa ćemo komparirati, to ne ovisi o meni. Bolest je takva da pogađa najstarije i nema države koja je obranila svoje domove za starije. Ako bude sumnje u disfunkcionalnosti, to će se istražiti.

Zdravstvena inspekcija je samostalna i našla je da u pogledu rada Nastavnog zavoda Splitsko dalmatinske županije i liječnice Doma zdravlja u Splitu nije uočen propust”, te je na pitanje u čemu je onda stvar odgovorio da je najvjerojatnije stvar u virusu.

“Ako javnost zanima kronološki tijek, nema prepreke da to ne dobije. Javnost nije dobila taj kronološki tijek i ne znam odakle dolazi taj zaključak da se nije na vrijeme reagiralo. Zdravstvena inspekcija koja se odnosi na postupanje liječnice nije našla grešku. Potrebno je znati da je liječnica djelatnica Doma zdravlja u Splitu, nije zaposlenik Doma za starije već je na principu kućnih posjeta svakodnevno bila u Domu i brinula o pacijentima. Razgovarao sam i s ravnateljem Doma koji je rekao da je liječnica uložila enorman napor da bi zbrinula sve bolesnike koji često imaju temperature. Potrebno je znati da je trenutak kada je ECDC promijenio definiciju bolesti, a točan datum je poznat javno. Pitanje je li ona prije tog datuma, s obzirom na to da su tamo kronični bolesnici, mogla posumnjati na koronavirus, jer tamo su kronični bolesnici koji često imaju urinarne infekcije i temperature”, rekao je.

13,45 sati

U Kliničkome bolničkom centru (KBC) u Splitu u nedjelju je umro 69-godišnji štićenik Doma za starije i nemoćne u Vukovarskoj ulici i to je već deseti korisnik tog doma koji je umro u splitskoj bolnici nakon izbijanja epidemije Covida-19.

Prema izvješću KBC-a Split, pristiglog nakon danas poslanog priopćenja medijima, tijekom današnjeg prijepodneva umro je muškarac (69) koji se u bolnici nalazio zbog koronavirusa. U priopćenju se navodi da je bio korisnik Doma za starije i nemoćne Split smještajne jedinice u Vukovarskoj ulici u Splitu te da je uz nekoliko kroničnih bolesti, bio pozitivna i na covid infekciju.

Prema zadnjim informacijama, u posljednja 24 sata na području Splitsko-dalmatinske županije pet je novooboljelih osoba od koronavirusa, među kojima su tri osobe iz samoizolacije.

Do sada je zabilježeno 467 slučajeva zaraze koronavirusom.

13,35 sati

Predsjednica hrvatsko-kineskog kulturnog centra i poduzetnica Liu Pilato Liying, koja već dugi niz godina živi i radi u Poreču, osigurala je u suradnji s kineskim vlastima donaciju dvadeset tisuća zaštitnih maski za ustanove u Poreču, izvijestil su u nedjelju iz Ureda grada Poreča.

Donacija je u Hrvatsku stigla avionom iz Šangaja, a primopredaja je organizirana u Opatiji, gdje su donaciju pripadnici porečke Javne vatrogasne postrojbe preuzeli od opatijske zamjenice gradonačelnika Vere Aničić i predstavnice Odbora za međunarodnu suradnju Grada Opatije Isidore Rajković.

Naime, Pilato Liying organizirala je donaciju medicinskih maski i za Opatiju, čija je počasna građanka.

U dogovoru s porečkim Stožerom civilne zaštite,  zaštitne maske bit će raspoređene onima kojima je to najpotrebnije, a ponajprije operativcima koji svakodnevno rade na terenu – gradskom društvu Crvenog križa, Policijskoj postaji, porečkom Domu zdravlja,  javnoj vatrogasnoj postrojbi, Domu za starije i nemoćne Poreč te prometnim i komunalnim redarima.

13,25 sati

Karantena na Udbini se ukida u ponoć, ali uvjetno, uz propusnice, te će ova odluka ostati na snazi samo ako se ne pogorša epidemiološka situacija, odlučio je u nedjelju Stožer Civilne zaštite Ličko-senjske županije.

„Nakon što je pomno analizirana situacija u posljednjih 14 dana, Stožer je zaključio da su se stekli povoljni epidemiološki uvjeti za ukidanje karantene za područje naselja Udbina, ali će se i dalje vrlo pomno pratiti situaciju na Udbini i ako se ona pogorša, moguće je ponovno donošenje određenih epidemioloških mjera“, priopćeno je medijima.

Izlazak iz Udbine za tamošnje će stanovništvo biti moguć samo uz e-Propusnice, te županijski Stožer od Stožera civilne zaštite Općine Udbina zahtijeva „da vrlo pomno analizira izdavanje propusnica, da bi se održala povoljna epidemiološka situacija“.

Županijski se Stožer ujedno zahvalio stanovnicima Udbine na razumijevanju i odgovornom ponašanju i ocijenio da se do tog uspjeha došlo zajednički, te uz striktno pridržavanje Udbinjana propisanih epidemioloških mjera.

Što se županije u cjelini tiče, ovo je osmi dan za redom da nema novooboljelih osoba. Ukupno su od Covida-19 oboljele 22 osobe, a tri su izliječene.

Na Udbini je i dalje 14 oboljelih, u Korenici petero, a tri su osobe proglašene zdravima, jedna ranije u Senju i sada dvije u Novalji.

13,20 sati

U Osječko-baranjskoj županiji drugi dan za za redom nema novooboljelih od novog koronavirusa, a broj izliječenih osoba trenutno je veći od broja pozitivnih na taj virus, izvijestili su u nedjelju iz županijskog stožera Civilne zaštite.

 

Od do sada 115 oboljelih, sedam je osoba umrlo, a 60 je izliječeno te je trenutno u Županiji na koronavirus pozitivno 48 ljudi.
Tijekom protekla 24 sata testirano je 66 osoba i svi su testirani uzorci negativni, pa je broj oboljelih od koronavirusa u Županiji i dalje ostao na 115 osoba, priopćeno je iz Stožera.

I dalje nema novih smrtnih slučajeva zbog koronavirusa, a u Respiracijskom centru osječkog KBC-a nema pacijenata, napominju u Stožeru.

Dodaju kako se u samoizolaciji nalazi 86 osoba, što je 71 osoba manje nego jučer, jedan novi je kontakt stavljen u izolaciju ali nema novih osoba koje su zbog dolaska iz inozemstva stavljene u izolaciju.

Građani su Policijskoj upravi prijavili jednu sumnju na kršenje samoizolacije na području Osijeka i ona se pokazala točnom. Policija je samoinicijativno obišla 12 osoba i sve su poštivale propisane mjere samoizolacije.

Propusnice su se pregledavale na sedam stalnih nadzornih punktova na granicama županije, a od 3.212 kontroliranih građana, sedam ih nije imalo valjanu propusnicu i njima je prolaz onemogućen, navode u županijskom Stožeru CZ.

Iako sutra počinje prvi val popuštanja mjera, u Stožeru upozoravaju kako “borbu s koronavirusom” i dalje treba shvaćati ozbiljno te da i dalje važno pridržavati se uputa epidemiologa i mjera Nacionalnog stožera.

13,15 sati

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije izvijestio je u nedjelju da u protekla 24 sata nije zabilježen ni jedan novi slučaj zaraze koronavirusom.

 

“Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije do nedjelje, u 11 sati evidentirano je 127 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom”, navodi se u priopćenju županijskog stožera.

Ističe se da čak pet dana nije bilo novooboljelih.

Na području te županije, ukupno je izliječeno 45 osoba, a tri su osobe umrle.

13,00 sati

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji već osmi dan nema novozaraženih koronavirusom pa je ukupni broj pozitivnih i dalje 110, a još je 11 osoba ozdravilo i sada ih je ukupno 38, priopćio je u nedjelju županijski stožer civilne zaštite.

Od početka pandemije na analizu je iz Dubrovačko-neretvanske županije u Zagreb poslano je 1610 uzoraka. Negativni su rezultati preostala 44 uzorka poslana u petak te još 32 uzorka poslana u subotu.

U dubrovačkoj bolnici hospitalizirano je 18 pacijenata pozitivnih na Covid-19, od kojih 11 na Odjelu za infektologiju i dva u Jedinici intenzivnog liječenja. Pet pozitivnih smješteno je u izdvojenom bolničkom objektu u dubrovačkom studentskom domu.

Pod mjerom samoizolacije je ukupno 363 stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije, a nije bilo novih kršenja ove mjere te ih je ukupno 22.

Iz županijskog stožera i dalje apeliraju na građane da se nastave pridržavati propisanih mjera, kako bi zadržali relativno povoljnu epidemiološku sliku.

12,30 sati

Nakon što u subotu nije bilo novooboljelih, u nedjelju je zabilježen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom na području Varaždinske županije, izvijestili su iz županijskog stožera civilne zaštite.

Ukupan broj do sada oboljelih time je narastao na 46, a ozdravilo je ukupno 30 osoba.

Posljednja novooboljela osoba je muškarac srednjih godina koji je bio bliski kontakt prethodno oboljele osobe i bio je u mjeri samoizolacije. Trenutno je dobrog općeg stanja i u Općoj je bolnici Varaždin, u kojoj je trenutno na liječenju 14 pacijenata, dok se dvije osobe s  područja županije liječe u Klinici za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ u Zagrebu.

Iz Stožera su izvijestili i da su u protekla 24 sata testirane 33 osobe, što znači da su dosad ukupno uzeti brisevi 1183 osobe. Covid-19 pozitivna je svaka 26. osoba, odnosno 3,9 posto testiranih.

U mjeri samoizolacije trenutno je 1249 osoba, a prema podacima PU varaždinske, samo u protekla 24 sata zabilježena su nova četiri slučaja kršenja mjere samoizolacije te 39 slučajeva kretanja bez potrebne e-Propusnice.

12,15 sati

U posljednja 24 sata na području Splitsko-dalmatinske županije pet je novooboljelih osoba od koronavirusa, među kojima su tri osobe iz samoizolacije, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo (NZJZ), od ukupno 127 obrađenih testova s područja županije pet je novooboljelih osoba zaraženih koronavirusom i to dvije osobe iz Otoka, te po jedna iz Splita, Sinja i Hrvaca, a nitko od novooboljelih nije korisnik domova za starije i nemoćne osobe.

“Među novooboljelim osobama jedna je osoba zdravstveni djelatnik, a riječ je o medicinskoj sestri iz privatnog doma za starije i nemoćne koja se nalazi u samoizolaciji i duže vremena nije u kontaktu ni s korisnicima ni s djelatnicima”, istaknuli su iz Stožera.

Među novooboljelim osobama tri su osobe iz samoizolacije, 118 ih je hospitalizirano, devet ih se nalazi na respiratoru i to sedam iz Splitsko-dalmatinske županije i dvoje Šibensko-kninske županije. Uz to se 93 zdravstvena djelatnika nalaze u samoizolaciji, dok je sedam osoba u karanteni hotela Zagreb na Duilovu.

“Na području Splitsko-dalmatinske županije do sada je zabilježeno 467 slučajeva zaraze koronavirusom, a od toga je 150 osoba izliječeno”, navodi se na kraju priopćenja.

11,45 sati
U Šibensko-kninskoj županiji dva su nova slučaja zaraze koronavirusom, oba vezana uz kninsku bolnicu, a ukupan broj zaraženih osoba od početka epidemije je 86, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer Civilne zaštite.

Jedna osoba je s područja grada Drniša i obiteljski je kontakt s prethodno oboljelom osobom, a druga osoba s područja općine Biskupije, a riječ je o pacijentu kninske bolnice koji nije imao simptome ali je naknadno testiran.

Do danas se oporavilo 34 osobe, stoji u priopćenju Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano je šest osoba od kojih je jedna osoba i dalje na respiratoru. Dva pacijenta iz šibenske bolnice su i dalje na respiratoru u KBC-u Split. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 134 osobe, od kojih je 105 kontakt s oboljelim od Covida-19, a u samoizolaciji je ukupno 134 osobe.

U protekla 24 sata u Policijskoj upravi šibensko-kninskoj nije imala dojava o kršenju mjera samoizolacije.
11,30 sati
Dvanaesti dan zaredom u Međimurju nema novoobljelih od koronavirusa, izvijestili su u nedjelju iz županijskog Stožera civilne zaštite, uz napomenu da su trenutno na području Međimurske županije svega tri oboljele osobe.

U subotu je iz Županijske bolnice Čakovec otpuštena jedna osoba, a preostale tri oboljele osobe su dobrog općeg stanja. Do sada je ukupno obavljeno 369 testiranja.

Iz Stožera su izvijestili i da je u protekla dva dana u Međimurje stigla nova količina zaštitne opreme namijenjene domovima za starije i nemoćne osobe i drugim socijalnim ustanovama, a oprema će biti podijeljena početkom idućeg tjedna, uz pomoć Hrvatske gorske službe spašavanja.

„Stanje u svim socijalnim ustanovama je zadovoljavajuće, no i dalje su na snazi maksimalne mjere s ciljem zaštite od Covida-19 i korisnika i djelatnika tih ustanova”, javljaju iz Stožera.

11,15 sati
Na području Krapinsko-zagorske županije još je jedna osoba zaražena koronavirusom, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

Pozitivan nalaz zaprimljen je jutros u 8 sati, a pristigla su i 53 negativna nalaza za briseve uzete u subotu, kao i četiri negativna rezultata za briseve koji su se čekali jooš od 24. travnja, javljaju iz Stožera.

Novoboljela osoba je s područja Općine Đurmanec.

Do sada je na području Krapinsko-zagorske županije ukupno uzet 1.421 uzorak, a još se čekaju rezultati za 37 briseva uzetih 25. travnja te za jedan koji je uzet dan ranije.

U razdoblju od 24. travnja do 22 sata, do sinoć do 22 sata, na području Policijske uprave Krapinsko-zagorske nije evidentirano ni jedno kršenje mjera samoizolacije, a od subote u 7, do nedjelje u 7 sati zabilježeno je 13 kršenja Odluke o zabrani napuštanja prebivališta i stalnog boravka u Hrvatskoj.
11,00 sati
U posljednjih 11 danas na području Bjelovarsko-bilogorske županije nije zabilježena ni jedna nova osoba zaražena koronavirusom, izvijestio je u nedjelju županijski Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata testirano je šest osoba i svi nalazi su negativni, priopćili su u nedjelju iz Stožera uz obavijest da je od početka zaraze koronavirusom bilo potvrđeno deset oboljelih od kojih je u međuvremenu šest ozdravilo. Smanjuje se i broj osoba koje su u samoizolaciji pa ih je tako sada 362.

Iz Stožera ističu i kako je do sada izvršena kontrola u 21 domu za starije i nemoćne na području županije, te da do sada nije bilo proboja virusa u domove za starije i nemoćne, kao ni u zdravstvene ustanove. Nijedan zdravstveni djelatnik nije zaražen koronavirusom, napominju iz Stožera.

Kako sutra kreće prva faza popuštanja mjera, građani su pozvani da se pridržavaju protuepidemijskih mjera.

„Sa sutrašnjim danom kreće prva faza popuštanja mjera koja se tiče, između ostalog, rada svih trgovina, osim unutar trgovačkih centara te kreću s radom sve uslužne djelatnosti osim onih koje podrazumijevaju bliski kontakt s klijentima. Ponovno se uvode gradske i prigradske prijevozničke linije, a otvaraju se i kulturne ustanove. Molimo građane da se unatoč popuštanju mjera i dalje ponašaju odgovorno kako ne bi ugrozili ove dobre brojke vezane uz širenje pandemije koronavirusom”, poručili su iz Stožera civilne zaštite Bjelovarsko-bilogorske županije.

Upravo dobra epidemiološka situacija, istaknuto je, dovela je do popuštanja mjera i zadržimo je svi zajedno takvom i očuvajmo svoje zdravlje i zdravlje šire zajednice.

10,30 sati
„Ostani discipliniran“, nedjeljna je poruka Stožera Civilne zaštite Karlovačke županije, dan uoči aktiviranja prve od tri faze paketa mjera o postupnom reaktiviranju gospodarskih i društvenih djelatnosti u uvjetima pandemije.

Stožer poziva da svi vodimo računa da se ne ugrozi postignuto u borbi protiv Covida-19, a da se pomogne gospodarstvu, i to „uz puno pridržavanje propisanih mjera“.

Stožer zahvaljuje svim građanima Karlovačke županije koji su se pridržavali mjera i iskazali disciplinu tijekom ove krize.

O postignutim rezultatima u toj županiji govore brojke, svi nalazi jučer testiranih 78 osoba negativni su, te je i dalje 30 oboljelih osoba, četiri su na liječenju u Općoj bolnici u Karlovcu, 14 ih je na kućnom liječenju, jedna osoba je na liječenju u Zagrebu, 10 je izliječeno, a umrla je jedna osoba.

Do sada je na području Karlovačke županije ukupno testiranih 1248 osoba.

Jučer nije evidentirano niti jedno kršenje mjera samoizolacije, koje su na snazi za 346 osoba. Do sada je mjera samoizolacije prekršena 80 puta.

Policija je jučer evidentirala sedam kršenja mjera e-Propusnice, te je do sada zabilježeno 223 kršenja te mjere.

10,00 sati
Nastavlja se pozitivan trend u borbi protiv koronavirusa u Istri, jer već deveti dan zaredom nema novooboljelih, od 41 uzorka brisa svi su negativni, a u bolnici su još samo dvije osobe pozitivne na Covid-19, izvijestili su u nedjelju ujutro iz Stožera civilne zaštite Istarske županije.

“Unutar zadnjih 24 sata u Istri je ispitan 41 uzorak brisa i svi su negativni na koronavirus. Dakle, nema novooboljelih, a u međvremenuje je izliječen još je jedan pacijent, što čini ukupno 81 izliječenih od koronavirusa u Istarskoj županiji” – naveo je načelnik županijskog Stožera DIno Kozlevac.

Na ispitivanju je sedam uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus koji su uzeti na Odjelu za infektologiju pulske Opće bolnice.

Ukupno je do sada izliječena 81 osoba, a u bolnici su trenutno su hospitalizirane samo dvije osobe koje su još pozitivne na Covid-19.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr