U Hrvatskoj 3955 novozaraženih: Stožer predstavio plan cijepljenja

Zagreb, 04.12.2020. - Konferencija za medije Stožera civilne zaštite RH. Na fotografiji Alemka Markotić, Vili Beroš, Davor Božinović, Krunoslav Capak. foto HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ/ lsd

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 3955 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 68 osoba, izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva trenutno iznosi 24.190, a među njima su 2427 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih je 262 na respiratoru.

Od početka epidemije zabilježeno 143.370 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih su 2032 preminule. Ukupno se oporavilo 117.148 osoba, od toga 3639 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 59.417 osoba.

Do danas su ukupno testirane 790.883 osobe, od toga 10.626 u posljednja 24 sata.

Na konferenciji su predstavljene i informacije vezane za cijepljenje.

Hrvatska je naručila 5,6 milijuna doza cjepiva protiv koronavirusa, a cijepljenje bi moglo započeti Pfizerovim cjepivom, koje bi trebalo prvo stići u 125.000 doza s kojima se može procijepiti 62.500 ljudi, najavio je u petak ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Capak je na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite rekao da je EU otvorila pregovore sa šest proizvođača u prvoj fazi, a prvi sporazum koji je Hrvatska dobila na uvid bio je onaj AstraZenece.

EU raspoređuje doze na pravičan način

Od tog je proizvođača naručeno 3,6 milijuna doza cjepiva, ali smo zbog golemog interesa drugih zemalja EU-a dobili 2,7 milijuna doza, pa je ostalih 900.000 doza naručeno od Johnson&Johnsona.

Nakon toga po milijun doza naručen je od Pfizera i Moderne, a 300.000 doza od CureVaca.

Cjepivo protiv koronavirusa najbrže je razvijeno cjepivo u povijesti, uložena su golema sredstava u istraživanje i proizvodnju, a sredinom godine počela su klinička ispitivanja da bi se procijenila učinkovitost i sigurnost cjepiva, rekao je Capak.

U EU je postojao od početka dogovor o zajedničkoj nabavi, zemlje su mogle zatražiti potrebnu količinu, a EU raspoređuje doze na pravičan način među svim državama.

“Hrvatska je naručila 5,6 milijuna doza cjepiva od raznih proizvođača, a dobili smo ponudu i od tvrtke koja će ga registrirati krajem 2021., od njih ćemo uzeti manje količine za slučaj da ovo bude sezonsko cjepivo”, kazao je Capak.

Pfizerovo cjepivo moglo bi biti registrirano do 29. prosinca, registracija cjepiva Moderne očekuje se početkom siječnja pa je izgledno da će ta cjepiva biti prva s kojima će se u Hrvatskoj cijepiti, budući da se oksfordsko (AstraZeneca) očekuje nešto kasnije u prvom kvartalu iduće godine, rekao je Capak.

“Plan cijepljenja sadrži sve elemente osim datuma i količine distribuiranog cjepiva po pojedinim mjestima, jer to još uvijek ne znamo. Pfizer je najavio da će prva runda sadržavati 125.000 doza pa ćemo u prvom navratu moći cijepiti 62.500 osoba ako bude kvartalna isporuka cjepiva”, kazao je.

Prioritetne skupine su zdravstveni djelatnici, štićenici i zaposlenici domova za starije te osobe s povećanim rizikom od težih oblika bolesti, a potom će se cijepiti i ostali.

Cijepljenje će biti besplatno i dragovoljno

“Cijepljenje će biti besplatno i dragovoljno, a ne obavezno. Važno je da se što veći dio stanovništva cijepi jer to osigurava kolektivni imunitet i sprečava širenje infekcije”, poručio je Capak.

No, sa cijepljenjem neće prestati era nošenja maski jer se pretpostavlja da osobe koje su imune svejedno mogu prenijeti bolest ako im se virus naseli na sluznici. “Jedno vrijeme ćemo morati koegzistirati s maskama, iako smo se cijepili ili preboljeli bolest”, naglasio je.

Najavio je kampanju promocije cijepljenja među građanima i praćenje nuspojava. “U borbi protiv antivakcinalnog pokreta najvažnije je pravovremeno i stručno informiranje građana, što mi već radimo”, istaknuo je.

“Ja ću se svakako cijepiti i nudim se da to snimite kad cjepivo dođe u Hrvatsku”, obećao je Capak novinarima, a u tome su mu se pridružili ostali članovi Stožera Davor Božinović, Alemka Markotić i Vili Beroš.

Ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da će Vlada nagraditi sve zdravstvene djelatnike koji sudjeluju u borbi protiv covida-19. Dobit će dodatak na plaće, a iznos dodatka zasad je predmet razgovora sa sindikatima i Ministarstvom financija.

Komentirajući napise u medijima o manjim plaćama zdravstvenih radnika u covid centrima, rekao je kako je teoretski moguće da je netko odradio manji broj sati, pa bi sukladno tome obračun plaće mogao biti manji.

“Napravit ćemo sve da se to ne desi. Obračun se temelji na zakonima, kolektivnim ugovorima, automatskom obračunu… Ako netko dobije manju plaću zbog manjeg broja sati, bit će mu nadoknađena”, kazao je.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović ponovio je da policija kroz izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti ne dobiva nikakve nove ovlasti.

“Nitko neće upadati u privatne stanove kako bi brojao koliko se tamo ljudi okupilo. Međutim, mora postojati poruka da određena ponašanja nisu dobra, da mogu biti štetna. U cilju većine koja poštuje epidemiološke mjere odlučili smo ići s izmjenama zakona i odrediti sankcije”, naglasio je.

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 3955 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 68 osoba.

Broj aktivnih slučajeva trenutno iznosi 24.190, a među njima su 2427 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih je 262 na respiratoru.

Po incidenciji od Hrvatske gori samo Luksemburg

Od početka epidemije zabilježeno 143.370 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih su 2032 preminule. Ukupno se oporavilo 117.148 osoba, od toga 3639 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 59.417 osoba. Do danas su ukupno testirane 790.883 osobe, od toga 10.626 u posljednja 24 sata.

U Hrvatskoj trenutno je incidencija koronavirusa 1113 na 100.000 stanovnika, najviša je u Međimurskoj županiji, a najniža u Istarskoj županiji.

U EU-u smo po incidenciji na 26. mjestu, gori od nas je samo Luksemburg, a po mortalitetu smo na 14. mjestu, rečeno je na konferenciji.

Sabor o zakonu

Sabor danas glasuje o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti kojima će se propisati kazne za one koji se ne pridržavaju mjera.

Za nenošenje maske ili nepravilno nošenje maske predviđena je kazna od 500 kuna, odnosno 250 kuna ako se plati na licu mjesta.

Ako pravne osobe ne budu poštivale zabranu ili ograničenje održavanja javnih događanja i okupljanja te ako ne poštuju zabranu ili ograničenje održavanja privatnih okupljanja predviđena kazna iznosila bi od 10.000 do 40.000 kuna.

Lokalni stožeri tijekom dana javljaju o novozaraženima po županijama.

U Zadarskoj županiji 165 je novih slučajeva zaraze koronavirusom

Na području Zadarske županije 165 je novih slučajeva zaraze koronavirusom, a pozitivne nalaze dobilo je sedmero pacijenata i djelatnica Psihijatrijske bolnice Ugljan te još jedan štićenik Doma za starije i nemoćne osobe Zadar.

Kako je u petak izvijestio županijski Stožer civilne zaštite, jučer je testiran 581 uzorak, u izolaciji i samoizolaciji je 2564 stanovnika, a ozdravilo je 206 osoba. Trenutačno je aktivno 1789 slučajeva zaraze koronavirusom.

Među novooboljelima 80 ih je s područja Zadra, devetero u Biogradu, osmero u Preku, sedmero u Poličniku, po petero u Benkovcu, Obrovcu i Sv. Filipu i Jakovu, po četvero u Bibinjama, Kalima, Ninu, Pagu, Škabrnji i Viru, po troje u Pakoštanima, Stankovcima i Vrsima, po dvoje novooboljelih potvrđeno je u Polači i Sukošanu te po jedna osoba u Galovcu, Gračacu, Kolanu, Novigradu, Pašmanu, Posedarju, Privlaci, Ražancu i Zemuniku Donjem.

U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 58 pacijenata, od kojih je devetero na respiratoru, a u Specijalnoj bolnici Biograd na Moru liječi se 24 pacijenata.

Policija nije zabilježila nijedno kršenje samoizolacije.

U Međimurskoj županiji 232 novozaražene i četiri umrle osobe

U Međimurju su potvrđena 232 nova slučaja zaraze koronaviruosm, a četiri su osobe umrle, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju testirane su 364 osobe te je evidentirano 185 pozitivnih slučajeva na virus COVID 19. Testiranjima antigenskim brzim testovima koji se obavljaju u drugim zdravstvenim ustanovama i privatnim laboratorijima, primljena je informacija o devet pozitivnih slučaja. Epidemiolozi su na temelju kliničke slike, bez testiranja, dijagnosticirali covid kod 38 osoba.

U protekla 24 sata oporavila se 231 osoba. U Međimurskoj županiji sada je 1669 pozitivnih.

Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 24.946 uzoraka.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je u Međimurskoj županiji ukupno zabilježeno 6825 oboljelih covid osoba, a ukupno se oporavilo 5059 osoba.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, hospitalizirano je 120 pacijenta. Njih 12 hospitalizirano je unutar 24 sata, dok je otpušteno osam pacijenata. U tercijarnom respiratornom centru smješteno je 11 pacijenata. Na respiratoru je 11 covid pozitivnih pacijenata.

U protekla 24 sata umrle su četiri osobe s posljedicom zaraze, muškaraca starosti 67, 56 i 74 godine i žene starosti 84 godine, svi u terminalnoj fazi teških kroničnih bolesti, navodi se u priopćenju.

U zdravstvenom sustavu na virus covid pozitivno je devet liječnika, 18 medicinskih sestara i jedan bolničar. U samoizolaciji su tri liječnika i 17 medicinskih sestara.

Osječko-baranjska županija: 223 novozaražene osobe, umrlo šest osoba

U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji koronavirusom su zaražene 223 osobe, a od posljedica zaraze umrlo je šest osoba, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

U laboratorijima osječkog KBC-a u i županijskog Zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata testirano je 520 uzoraka, od kojih su 223 bila pozitivna na koronavirus. Najviše novozaraženih osoba, njih 119, je s područja Osijeka, potom Đakova i Belišća po 14, te Valpova i Našica po devet, dok ostala mjesta imaju manji broj novozaraženih, rekao je na konferenciji za novinare načelnik Stožera Ivan Hampovčan.

Ističe kako se u ovome trenutku u samoizolaciji nalazi 2829 osoba, a u protekla 24 sata policija je provjerila 60 osoba koje su trebale biti u samoizolaciji, i samo jedna nije zatečena na adresi prebivališta.

Policija je obavila nadzor 79 ugostiteljskih objekata i nije bilo kršenja mjera. Državni inspektorat i Civilna zaštita proveli su 39 nadzora u trgovinama, trgovačkim centrima, kladionicama i tržnicama, a u dva slučaja utvrđene su nepravilnosti, za koje su izdana upozorenja i određene mjere za njihovo uklanjanje, navode u Stožeru.

Hampovčan je izvijestio kako će županijski Dom zdravlja, od ponedjeljka organizirati uzimanje uzoraka za testiranje i u Đakovu.

Ravnatelj osječkog KBC-a Željko Zubčić rekao je kako je u posljednja 24 sata, od posljedica zaraze umrlo šest osoba, pri čemu je najstarija rođena 1932, a najmlađa 1963. godine, a uz covid-19 imali su i druge komorbiditete.

Ukupno se na bolničkom liječenju nalaze 232 pacijenta. U osječkom KBC-u 180 pacijenta, od kojih su 43 na respiratoru, a 52 u Općoj županijskoj bolnici u Našicama, izvijestio je Zubčić.

S obzirom da u KBC-u pretpostavljaju da je ovo vrhunac epidemije Zubčić ističe kako u subotu počinje treća faza rada Respiracijskog centra, zbog čega je iz okolnih općih bolnica angažirano devet medicinskih sestara i anestezioloških tehničara, a pretpostavlja da će ih biti mobilizirano još šest.

Liječnika zasad imamo dovoljno, dižemo spremnost na najveću razinu, a postojeće pacijente ćemo raspodijeliti na tri lokacije u Respiracijskom centru. Pretpostavljamo da je ovo vrhunac epidemije i vrijeme je da se aktivira treća faza rada Respiracijskog centra, dok vrhunac epidemije ne prođe, pojasnio je Zubčić.

Dodao je kako u KBC-u na raspolaganju imaju oko 80 respiratora, od čega će za covid pacijente biti namijenjeno nešto više od 60. Ističe da se u KBC-u stalno nabavlja nova oprema, a i dio respiratora za pacijente koji nemaju covid, mogu se, u slučaju potrebe, prebaciti u Respiracijski centar, pa se ti podatci mijenjaju.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 96 novozaraženih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji potvrđeno je 96 novozaraženih koronavirusom, 45 njih brzim antigenskim testom, jedna osoba je umrla, a izliječeno je 45 osoba, izvijestio je u petak županijski stožer civilne zaštite.

Zaražene su 22 osobe iz Metkovića, 16 iz Dubrovnika, 12 iz Opuzena, 11 iz Korčule, deset iz Ploča, devet iz Konavala (jedan korisnik Doma za starije osobe Konavle), po tri iz Slivnog i Župe dubrovačke, po dvije iz Orebića i Vele Luke, po jedna iz Kule Norinske, Smokvice, Blata i Zažablja te dvije osobe koje nemaju prebivalište u županiji.

Ukupno su zaražena 45 muškaraca i 51 žena, a za 56 je utvrđena epidemiološka veza.
Umro je muškarac iz Ploča rođen 1936. godine.

Od 45 izliječenih 21 osoba je iz Metkovića, 12 iz Dubrovnika, četiri iz Konavala, dvije iz Ploča, po jedna iz Lastova, Orebića, Slivnog i Smokvice te dvije koje nemaju prebivalište u županiji.
U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se 47 osoba. Pet bolesnika zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih jedan na neinvazivnoj ventilaciji, a četiri na invanzivnoj ventilaciji.
U samoizolaciji je 1604 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je jedno kršenje te mjere, ukupno 104. od početka pandemije. Od jučer obrađena su 364 uzorka, a od početka pandemije ukupno 26 380.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

U Zagrebu 740 novih slučajeva zaraze koronavirusom

U Zagrebu je tijekom jučerašnjeg dana zabilježeno 740 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je trenutno 3598 aktivnih slučajeva, izvijestio je u petak zagrebački Stožer civilne zaštite.

U protekla 24 sata u Službi za kliničku mikrobiologiju NZJZ “Dr. Andrija Štampar” obavljeno je 1508 testiranja na SARS-CoV-2, od čega je 600 nalaza bilo pozitivno, rekao je na konferenciji za novinare ravnatelj NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar.

Radi se, kaže o ‘skoku’, prekjučer smo imali 25 posto pozitivnih, a sada smo prešli brojku 33 posto.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba i drugim socijalnim ustanovama u protekla su 24 sata potvrđeni pozitivni nalazi 12 korisnika i sedam djelatnika.

Tijekom proteklog dana utvrđen je pozitivan nalaz testa kod 45 učenika i dva nastavnika osnovnih škola te 47 učenika i jednog nastavnika srednjih škola. Mjera samoizolacije određena je za 803 učenika osnovnih te 802 učenika srednjih škola.

U Karanteni Grada Zagreba nalazi se 38 osoba.

Šostar je rekao da danas završava projekt brzog antigenskog testiranja u školama, a svi koji su pozitivni ići će na PCR potvrdu. Konačni rezultati će biti poznati idući tjedan u ponedjeljak ili utorak.

Kao “nebulozne” je odbacio informacije u medijima da Zagreb plaća brze testove 45 eura. “Uzeli smo najbolje testove za djecu, validirali ih prije dva mjeseca. Istu smo cijenu platili kao i Njemačka – osam eura ili 66 kuna”, rekao je Šostar.

Istaknuo je da u Zagrebu trenutno nabavljaju poseban frižider za 220.000 doza cjepiva koliko misli da će Zagreb dobiti u prvom naletu, nakon što se cjepivo odobri.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč upozorio je da situacija u bolničkom sustavu i kod zdravstvenog osoblja nije dobra.

U bolničkom sustavu imamo više od 2500 osoba koje se liječe, a gotovo je 260 osoba na respiratoru. Oko 440 zdravstvenog osoblja je danas van pogona, što pozitivnih, što u samoizolaciji.

“To izrazito otežava funkcioniranje zdravstvenog sustava. Sam taj podatak govori u kojoj se nalazimo situacija je ozbiljna, brojke se povećavaju, moramo biti ozbiljni, nije trenutak za rasprave i svatko na svoj način mora doprinijeti da situaciju stavimo pod kontrolom”, poručio je Jeleč.

S jučerašnjim danom napravljeno je 10.199 brzih testova, a 4024 osoba je pozitivno, gotovo svaka treća osoba. “Imamo lošu epidemiološku situaciju”, rekao je Jeleč.

Dosad smo u Zagrebu imali više od 30.000 oboljelih i 594 osobe koje su umrle od koronavirusa, naveo je.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji novopozitivno 149 osoba

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 149 novih pozitivnih osoba na covid-19, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Među novozaraženima je 39 osoba iz Vinkovaca, 17 iz Vukovara, 12 iz Županje, 11 iz Iloka, šest iz Ivankova, po pet osoba iz Nijemaca, Otoka i Vođinaca, po četiri iz Cerne, Komletinaca, po tri iz Cerića, Gradišta, Negoslavaca i Štitara, po dvije iz Andrijaševaca, Borova, Slakovaca, Starih Jankovaca, Starih Mikanovaca i Trpinje, te po jedna osoba iz 17 drugih mjesta u toj županiji.

Od početka epidemije u Vukovarsko-srijemskoj županiji oboljele su 5223 osobe, od kojih je njih 4419 izliječeno, a umrlo je 77 osoba.

Trenutno je u županiji 76 osoba hospitalizirano, a u samoizolaciji se nalazi 1897 osoba. U protekla 24 sata testirano je 342 osobe, te je do sada na području županije testirano 26185 osoba.

U Koprivničko-križevačkoj županiji 154 nova slučaja, troje umrlih

Na području Koprivničko-križevačke županije potvrđena su 154 nova slučaja zaraze koronavirusom, a u Općoj bolnici Koprivnica umrle su tri osobe u dobi od 84, 75 i 69 godina koje su u kliničkoj anamnezi imale i druge dijagnoze, izvijestio je županijski Stožer civilne zaštite.

Ozdravilo je 136 osoba, na području županije trenutno su 972 aktivna slučaja covida-19, a na bolničkom liječenju nalazi se 85 pacijenata.

“Trenutno je zabilježeno 80 učenika s pozitivitetom na koronavirus, 758 ih je u samoizolaciji, a pozitivno je i 30 nastavnika te je njih 39 u samoizolaciji. Što se tiče nenastavnog osoblja, 12 osoba je pozitivno, a u samoizolaciji ih je 22. Zbog epidemioloških okolnosti 27 razreda nastavu pohađa online putem, kao i kompletna Osnovna škola Gola te koprivnička Osnovna škola Braća Radić”, ističu u Stožeru civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije.

Na inicijativu toga Stožera započelo je i uzimanje uzoraka u Križevcima i Đurđevcu. Ispostave covid-19 ambulante smještene su u stambenim kontejnerima koji su ranije postavljeni u sklopu Domova zdravlja u Križevcima i Đurđevcu, a uzorkovanje provode zdravstveni timovi županijskog Doma zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu radnim danom od ponedjeljka do petka u terminu od 8 do 9 sati, dok će se subotom uzorkovanje provoditi samo u covid-19 ambulanti u Koprivnici.

Uzorkovanje se provodi isključivo uz uputnicu koju pacijentima, koji su prošli primarnu fazu trijaže izdaju liječnici obiteljske medicine, odnosno na izuzimanje brisa nije moguće doći samoinicijativno na vlastiti zahtjev bez važeće liječničke uputnice.

Testiranje na osobni zahtjev i uz plaćanje troškova postupka moguće je samo u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije za što nije potrebna liječnička uputnica.

U Primorsko-goranskoj županiji 318 novooboljelih, tri osobe umrle

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 318 novooboljelih, testirano je 1176 osoba, a u riječkoj bolnici umrle su tri osobe, izvijestili su u petak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Ozdravile su 303 osobe, pa je u toj županiji aktivan 2971 slučaj covida –19.

U riječkoj bolnici se liječi 119 oboljelih, od kojih 17 osoba treba pomoć respiratora.

Udjel oboljelih osoba u dobi od 65 ili više godina u ukupnom broju zaraženih u županiji je 12 posto.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 102 nova slučaja, jedna osoba umrla

U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđena su 102 nova slučaja zaraze koronavirusom, a jedna je osoba umrla, izvijestili su u petak iz županijskog Stožera civilne zaštite.

Najviše novozaraženih, njih 58 je s područja Bjelovara, osam s područja općine Rovišće, šest s područja općine Šandrovac, pet iz Garešnice, po četiri iz Grubišnog Polja i Kapele, tri s područja Velikog Trojstva, po dvije osobe s područja Daruvara i općine Nova Rača te po jedna iz Čazme i općina Veliki Grđevac, Đulovac, Zrinski Topolovac, Ivanska, Velika Trnovitica, Štefanje, Berek, Severin i Dežanovac.

Na covid odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 37 pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je njih pet na respiratoru.

U samoizolaciji se nalazi 2065 osoba.

Umrla je jedna osoba s koronovirusom čime su ukupno 43 osobe umrle od početka pandemije na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Bjelovarsko-bilogorska županija na osamnaestom je mjestu od svih hrvatskih županija i grada Zagreba po broju oboljelih od koronavirusa na sto tisuća stanovnika.

U Ličko senjskoj županiji potvrđen 71 novi slučaj zaraze

U Ličko-senjskoj županiji otkriven je 71 novi slučaj zaraze od 116 testiranih osoba, izvijestio je u petak županijski Stožer civilne zaštite.

Trenutno je u toj županiji 560 aktivnih slučajeva, dok je pod mjerom samoizolacije 1395 ljudi.

Od novooboljelih 30 je iz Gospića, 20 iz Senja, devet iz Otočca, šest iz Korenice, četiri iz Novalje i dvije iz Perušića.

Od početka epidemije ukupno je oboljelo 1730 ljudi, 1132 ih je izliječeno, a 38 ih je umrlo.

Pula: U Istri novih 85 slučajeva zaraze koronavirusom

U Istri je u protekla 24 sata potvrđeno 85 novih slučajeva zaraze koronavirusom, od kojih se kod njih 63 radi o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe, izvijestio je u petak istarski Stožer civilne zaštite.

U županijskom Zavodu za javno zdravstvo ispitano je 495 uzoraka briseva te je potvrđeno 85 pozitivnih nalaza.

Kod 63 osobe radi se o dolasku iz mjera samoizolacije ili bliskom kontaktu već poznate pozitivne osobe dok se kod osam osoba epidemiološki radi o uvezenim slučajevima s područja Zagreba (tri), Rijeke (dva) te po jednom iz Italije, Bosne i Hercegovine i Austrije”, naveli su iz Stožera napominjući kako se u epidemiološkoj obradi nalazi 14 osoba.

U međuvremenu je izliječeno 65 osoba, trenutno je u Istri 667 aktivnih covid-19 pozitivnih osoba dok se u mjerama samoizolacije nalazi njih 1217.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina