1. prosinca 1563. umro Andrija Medulić – tko je jedan najistaknutijih svjetskih slikara manirizma?

Foto: Andrija Medulić, wikipedia.prg

Na današnji dan 1. prosinca 1563. umro je jedan je od najistaknutijih predstavnika manirizma Andrija Medulić. Rođen u Zadru ili Nadinama, stasao je u dalmatinskoj slikarskoj školi 16. stoljeća.

wikipedia.org

Andrija Medulić veći dio svojeg života živi u Veneciji pod imenom Andrea Schiavone. Kao mlađi suvremenik Julija Klovića, pripadao je Tizianovom krugu, a svojim manirizmom preteča je baroka. U Veneciji je bio jedan od prvih i glavnih promicatelja i vrhunskih slikara manirističkog slikarstva.

U Medulićevim crtežima i bakrorezima osjeća se snažan utjecaj Parmigianinia kod kojega je vjerojatno učio u Bologni ili Parmi. Medulić je u Mletcima bio jedan od najizrazitijih predstavnika manirističkog slikarstva, a sredinom 16. stoljeća utjecao je i na mladog Tiziana i Tintoretta.
Naglašenom dinamikom likova i neobičnim svjetlosnim efektima, nametnuo se kao jedan od najvažnijih slikarskih osobnosti talijanskog cinquecenta.

Djela mu se čuvaju u najpoznatijim europskim muzejima i galerijama: u bečkom Kunsthistoriches Musemu, firentinskim Uffizi i galeriji Pitti, u Veneciji, ali i u fondu Grafičke zbirke NSK u Zagrebu. Znamenita Medulićeva slika je Vjenčanje mletačkog dužda s morem u crkvi sv. Marka u Veneciji.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr