1. rujna 1989. Dobrica Ćosić – srbijanski ‘otac nacije’ i akademik pripremao javnost u Jugoslaviji i inozemstvu za rat i genocid nad hrvatskim narodom

Foto: Snimka zaslona

Na dan 1. rujna 1989. vrlo utjecajni srbijanski pisac i političar Dobrica Ćosić dao je intervju talijanskom „Il Tempu“ (na trećoj stranici lista!) u kojem je izjavio da je Istru, Zadar i otoke – Tito okupirao od Italije i dao Hrvatskoj.

Bio je to dio specijalnog rata u Jugoslaviji kojim su srbijanski akademici (SANU) i vojska JNA prpiremali javnost u Jugoslaviji na dolazeći rat i genocid nad Hrvatima u cilju stvaranja etnički čiste Velike Srbije.

Na taj način trebalo je Hrvatsku neutralizirati i lakše provesti zamisli zloglasnog Memoranduma SANU (Memorandum Srpske Akademije, ekvivalent HAZU, o stvaranju Velike Srbije iz 1986. godine), čiji je ideolog bio pisac Dobrica Ćosić. Upravo Memorandum SANU je bio ideološki obrazac za agresiju Srbije na Hrvatsku i namjere da se veliki dio Hrvatske, uključivo i cijelu Dalmaciju sa obalom, pripoji Velikoj Srbiji.

Memorandum SANU bio je inicijalni akt kojim je praktično počela drama naroda područja bivše Jugoslavije, napose Hrvata, Bošnjaka i Albanaca, na koju je Srbija i JNA izvršila agresiju. Ta agresija i zločini JNA združenih sa paravojnim postrojbama Srba bili su prećeni strahovitim pogibijama, zločinima, stradanjima civila, razaranjima gradova, progonima i iseljavanjem čitavih dijelova država, koncentracijskim logorima, mučenjima, silovanjima rušenjem kulturnih i vjerskih objekata.

Treba to reći, da se nikad ne zaboravi: autori ovog zlokobnog dokumenta otprije 25 godina bili su vodeći srpski intelektualci i akademici kao Dobrica Ćosić, Ljubomir Tadić, Pavle Ivić, Antonije Isaković, Dušan Kanazir, Mihajlo Marković, Dejan Medaković, Vasilije Krestić, Ivan Maksimović, Kosta Mihajlović…

Četnički kontinuitet od Dobrice Ćosića do Aleksandra Vučića

U maniri čaršijske i zaplotnjačke srbijanske igre, kao što danas čini Vučić, glavni ideolog velikosrpstva Dobrica Ćosić pokušao je dobiti naklonost iredentističkih struja u Italiji u eventualnoj budućoj podjeli plijena uoči agresije na Hrvatsku za koju je Ćosić već znao da je isplanirana u Beogradu i vrhu jugoslavenske vojske (JNA je de facto bila srpska vojska).

Treba reći da je današnji predsjednik Srbije Vučić od početka ratova koje je osmislila SANU itekako aktivno bio uključen u provedbu genocidnih planova pod parolom “Svi Srbi u jednoj državi”. On je za vrijeme rata i agresije na Hrvatsku bio visokopozicionirani član Šešeljeve Radikalne stranke, zastupnik u parlamentu Srbije, generalni tajnik Šešeljeve stranke i jedan od glavnih huškača Srba u Hrvatskoj, te na kraju ministar informiranja u vladi Slobodana Miloševića.

Akademik Dobrica Ćosić je u pripremi agresije u “Il Tempu” izjavio kako se srpski narod brani „netrpeljivošću i mržnjom“ čime je i faktično priznao kako smatra da je suradnja i dogovor s Hrvatima praktično nemoguć.

U Srbiji se u to vrijeme počela sve više širiti teza o „srbofobiji“ za koju se tvrdilo da su odgovorne Slovenija (zbog amandmana na Ustav), te ponajviše Hrvatska. Pozorno su se pratili svi hrvatski mediji (i političari) koji su označeni kao manipulatori, a pogotovo „Danas“ i „Vjesnik“, koji su u drugoj polovici 80-ih imali malo više prostora za pisanje nego prije toga. Istovremeno beogradska „Politika“ objavljuje poveće huškačke članke napadajući čak i neke projugoslavenske novine kao što je „Borba“ nastojeći preuzeti vodeću ulogu u srbijanskim medijima, te biti jedan od glavnih Miloševićevih instrumenata u provođenju propagande i velikosrpske politike.

Dobrica Ćosić i etnobiznismen Jovan Rašković – zajednički protiv Hrvatske

Nužno je i spomenuti da je Dobrica Ćosić bio jedan od inicijatora osnivanja Srpske Demokratske stranke (SDS) u Hrvatskoj, stranke na čelu s Jovanom Raškovićem koja je digla oružanu pobunu protiv Hrvatske. Ćosić je pozvao Srbe na izbor tvrdeći im: ili će se sukobiti s hrvatskim vlastima ili će pristati na podčinjenost, diskriminaciju i tihe progone.

Za to vrijeme u Beogradu na osnivačkom skupu Udruženja Srba iz Hrvatske, koje je na sav glas agitiralo za rat zbog „ugroženosti Srba“, u prvim redovima sjedili su visoki Miloševićevi dužnosnici i nacionalistička srpska inteligencija predvođena Dobricom Ćosićem. U Srbiji je ovaj skup predstavljen kao presudni trenutak stvaranja „buduće srpske države“. Ovim skupom srpski komunisti i nacionalistička srpska inteligencija usuglasili su se u namjeri destabilizacije Hrvatske kao i u stvaranju srpske države u njoj.

Kada je trebalo podržati komunista i velikosrbina Miloševića u dolasku na vlast u Srbiji, Ćosić, čiji je glas bio vrlo utjecajan, rekao je: „Mlad je, hrabar, odlučan, inteligentan. Dobro govori. Ima izuzetnu sposobnost komunikacije s masama. On je nesumnjivo najpopularnija osoba koju je srpski narod imao u 20. stoljeću.“

U tome je Ćosić bio podržan od većine akademika i inteligencije u Srbiji, a kada tako govori „veliki Srbin“, „otac nacije“, akademik, narodni književnik, što drugo preostaje njegovim malim sunarodnjacima nego slijediti „najpopularniju osobu koju je srpski narod imao u 20. stoljeću“, te ginuti i ratovati za nju, ubijati druge ljude i narode kako su navijestili na Gazimestanu na Kosovu 1989. godine.

Tamo je Ćosićev Srbin Milošević, pred više od milijun Srba, navijestio ratove i stvaranje Velike Srbije.

Sve ovo je hrvatski, pa i srpski narod, skupo platio krvlju.

Memorandum Srpske akademije nauka i umjetnosti objavljen u 1986. ostao je zapamćen kao idejna osnova za velikosrpske ratove koje je pokrenuo Slobodan Milošević, no danas nakon više od 30 godina srpska akademija na čelu s novim predsjednikom, vodećim srpskim neurologom i uglednim znanstvenikom Vladimirom Kostićem, želi Akademiju oprati od svake krivnje i veze s krvoprolićem koje je uzrokovala i provela Srbija.

Kao i u II. svjetskom ratu, Srbija se želi oprati od fašizma i provedenog genocida nad Hrvatima, Bošnjacima i Albancima po metodi ‘krvi i tla’, etničkim čišćenjem milijuna ljudi do zacrtanih granica Srbije na liniji Virovitica-Karlovac-Karlobag.

Dodatak: Što je o Srbima, lažima i patriotizmu rekao ‘otac nacije’ Dobrica Ćosić?

„Ropstvo, to je: smrtonosne su istine. Zato se i viču i šapuću laži. Svima i svakome. Laže okupator, lažu izdajnici, lažu i borci za slobodu. Lažemo da bismo obmanuli sebe, da utešimo drugoga; lažemo iz samilosti, lažemo da nas ne bude strah, da ohrabrimo, da sakrijemo svoju i tuđu bedu. Lažemo iz ljubavi i čovečnosti, lažemo zbog poštenja. Lažemo radi slobode. Laž je vid našeg patriotizma i potvrda naše urođene inteligencije.Lažemo stvaralački, maštovito, inventivno. Za ovu laž pod okupacijom, i običan idiot ima više mašte od mnogih romansijera. Laž je nužda: biološka, psihološka, nacionalna, politička. Beograd u ovim danima – to je apokalipsa laži.“ (Dobrica Ćosić, Deobe, Otokar Keršovani, Rijeka, 1977., str. 135.).

„Šteta je što se u Srbima, kroz šest stotina godina robovanja pod Turcima, do neverovatnih razmera razvila neka poznata svojstva robova. U njihovoj nacionalnoj etici,na rang-listi vrlina, posle hrabrosti odmah dolazi laž. Kapetan F., naš stručnjak za njihovu istoriju, priznaje da ne zna nijedan drugi narod koji je u nacionalnim i političkim borbama umeo tako uspešno i srećno da se koristi sredstvima obmanjivanja, podvaljivanja i laganja svojih protivnika i neprijatelja kao što su to umeli Srbi. Oni su pravi umetnici u laži. To je jedan složen sistem, vrlo komplikovana tehnika, za naše američke i britanske pojmove neshvatljiva. Kad se bude pisala historija drugog svetskog rata u Evropi, moralna osnova i psihička tehnika u borbi s neprijateljima koje ima srpski gerilski pokret, to jest četnički odred, mora da dobije specijalno poglavlje. Velike armije moraju znati za ovo srpsko iskustvo.“ (Dobrica Ćo­sić, Deobe, Otokar Keršovani, Rijeka, 1977., str. 168).

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr