“12 godina ropstva” najbolji film na BAFTA-i

Nagradu za najbolji film na 67. dodjeli Britanske filmske akademije (BAFTA) dobila je na proglašenju u nedjelju epska povijesna drama Stevea McQueena “12 godina ropstva”, za najboljeg glavnog glumca proglašen je Chiwetel Ejiofor za ulogu u tom filmu, a za najbolju glavnu glumicu izabrana je Cate Blanchett za ulogu u filmu “Jasmine French”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Film “12 godina ropstva” snimljen je po istinitoj životnoj priči o Solomonu Northupu, slobodnom čovjeku prodanom za roba na plantažu u Louisiani.

“Gravitacija” je pred održavanje dodjela nagrada u londonskoj Kraljevskoj operi, koja se očekivala s posebnim zanimanjem jer ju se smatra važnim pokazateljem uoči dodjele Oskara, imala ukupno 11 nominacija, ispred “12 godina ropstva” i filma “Američki varalice” s po deset.

Nagradu za najboljeg sporednog glumca dobio je Barkhad Abdi za ulogu u filmu “Kapetan Phillips” Paula Greengrassa, film o kapetanu koji pokušava spasiti brod od napada somalskih pirata. Nagradu za najbolju sporednu glumicu dobila je Jennifer Lawrence za “Američke varalice”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Gravitacija” sa Sandrom Bullock i Georgeom Clooneyem u glavnim ulogama dobila je i nagradu za najboljeg redatelja (Alfonso Cuaron), kao najistaknutije britansko filmsko ostvarenje, onu za vizualne efekte, najbolju originalnu glazbu i najbolji zvuk.

“Američki varalice”, film u režiji Davida Russela o prevarantu Irvingu Rosenfeldu i jednom od najpoznatijih skandala koji su potresli SAD ’70-tih, dobio je još nagradu za šminku i za najbolji originalni scenarij, dok je “Philomena”, drama o pedesetogodišnjoj potrazi majke za sinom, dobila nagradu za najbolji adaptirani scenarij.

Najbolji animirani film je “Snježno kraljevstvo”, a najbolji dokumentarni indonezijski “Čin smaknuća”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za najbolji strani film proglašen je talijanski “Velika ljepota”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.