12. rujna 1991. Hrvatska Kostajnica – grad Zrinskih u rukama četnika i komunista

Foto: Fah

12. rujna 1991. u ruke četnika i komunističke JNA pao je slavni povijesni gradić Hrvatska Kostajnica na Banovini. U logore odvedeno je mnoštvo hrvatskih gardista i policajaca, kao i civila Hrvata. To prekrasno mjesto na obalama Une poznato je po utvrdi Zrinski grad iz 14.stoljeća koja se proslavila u bojevima protiv Turaka i svojevrstan je simbol Hrvatske Kostajnice. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema popisu uz 1910 g. , zadnjem prije uspostave prve Jugoslavije, grad Kostajnica je imao 2090 ljudi, od čega 1629 Hrvata (78%), 363 Srba (17%), te nešto Nijemaca,Mađara i ostalih. Pred Domovinski rat etnička slika grada je bitno izmijenjena, posebno u komunističkoj Jugoslaviji, pa u gradu živi 54% Srba i 31% Hrvata.

Agonija Hrvatske Kostajnice počela je još 26. lipnja 1991. Mjesecima su srpske pobunjeničke snage iz okupirane Banovine te JNA i srpski teritorijalci iz Bosanske Kostajnice postupno slamali obranu, osvajajući hrvatska sela u okolici grada i blokirajući prometnicu prema Hrvatskoj Dubici, da bi 9. rujna u potpunosti odsjekli Hrvatsku Kostajnicu od ostatka Hrvatske, okupirale zapadni dio grada, a obrambene postrojbe i hrvatsko civilno stanovništvo potisnuli u središte grada. 
Obrana Kostajnice sastojala se od 450 ljudi iz 1. brigade ZNG-a, policajaca PU Zagreb, te aktivnih i pričuvnih policajaca policijske postaje Kostajnica.

Pad brda Djed koje dominira gradom Kostajnice uzima se padom grada, a dogodio se upravo na današnji dan 12. rujna. Srbi su zarobili 60 policajaca i gardista na Djedu i prijetili njihovim ubijanjem ukoliko se preostali branitelji Kostajnice ne predaju. U gradu je nastalo rasulo te se dio branitelja odlučio na proboj, dok je dio zarobljen i odveden u logore Glinu i Manjaču kod Prijedora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za vrijeme napada na Kostajnicu i nakon njenog pada počinjeni su brojni zločini nad hrvatskim stanovništvom grada i okolnih mjesta. Tako je još za vrijeme opsade grada ubijeno 20 civila Hrvata u okolnim selima Graboštanima, Majuru i Stublju. Nakon pada grada je došlo do brojnih ubojstava na raznim mjestima kao Volinja, Kostrići (gdje je ubijeno i dvoje djece od 2 i 4 godine) i drugdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.