12. studenoga sveti Emilijan iz Cogolle – jedan od prvih promicatelja benediktinskih pravila u Španjolskoj

Foto: Cenobio / wikimedia commons

Sveti Emilijan iz Cogolle (Emilian of Cogolla), poznat i kao Aemilianus Cucullatus (Emilijan s kapuljačom ili kukuljicom), španjolski pustinjak i svećenik, živio je u VI. stoljeću, u vrijeme vizigotske vladavine.

Rođen je 473. u Berceu (provincija La Rioja), u pobožnoj seljačkoj obitelji. Bio je ubogi pastir, a onda se u dvadesetoj godini posvetio pustinjačkom životu i boravio u planinama, nedaleko rodnog mjesta. Glas o njegovoj svetosti širio se nadaleko i naširoko pa su se oko njega okupljali mnogi sljedbenici. Didymus (Didimo), biskup Tarazone, zaredio ga je za svećenika i postavio ga 509. kao župnika u njegovom rodnom Berceu. Njegova revnost i pastirski žar stvorili su mu mnoge neprijatelje. Prigovarali su mu da previše novca troši na siromahe pa se Emilijan ubrzo vratio pustinjačkom životu. Pripisuju mu se mnoga čudesa i dar proročanstva.

Sa svojim brojnim sljedbenicima osnovao je prvi samostan u Cogolli (nazvanoj tako po vrhu brijega, sličnom redovničkoj kukuljici) i služio kao njegov prvi opat. Smatraju ga i prvim promicateljem benediktinskih pravila u Španjolskoj.

Stogodišnjak, preminuo je 574. na mjestu gdje se danas nalaze samostani, nazvani po njemu. Samostani svetog Emilijana nalaze se u selu San Millán de la Cogolla, u španjolskoj provinciji La Rioja. Jedan samostan nosi naziv San Millán Suso (gornji samostan), a drugi San Millán Yuso (niži samostan).  Upisani su 1997. na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine, kao kolijevka španjolskog, kastiljanskog jezika. U blizini je i naselje Berceo, u kojem je sveti Emilijan rođen, i u kojem je živio glasoviti pjesnik Gonzalo de Berceo (napisao je u XIII. stoljeću “Život svetog Emilijana”).

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr