12. travnja Međunarodni dan djece izložene eksploataciji na ulici – čak 500 djece u Hrvatskoj prosjači na ulicama gradova i mjesta

Foto: Getty Images

Međunarodni dan djece izložene eksploataciji na ulici ustanovljen je 2011. godine od strane Konzorcija za djecu ulice, vodeće međunarodne mreže posvećene realiziranju prava djece uključene u život i rad na ulici širom svijeta i od tada se obilježava svake godine na dan 12. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Širom planete veliki broj djece preživljava samo na ulicama. Ovim danom nastoji se ukazati na veliki društveni problem koji zahvaća današnje društvo.

 

Najmanje dvije trećine građana barem jednom tjedno vide dijete koje prosi na ulici. U Zagrebu, ali i drugdje u Hrvatskoj stotine djece boravi na ulici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bave se prosjačenjem.

Rizici kojima su pri tome izloženi su mogućnost saobraćajne nesreće, izloženost narkoticima, alhokolu, nasilju, a najveći nedostatak je nemogućnost dječje igre i slobodnog djetinjstva. Svakodnevno možemo na ulicama vidjeti djecu kako peru vjetrobranska stakla, prosjače ili se na drugi način ekonomski eksploatiraju. Najveći broj ove djece niti su beskućnici, ni delikventi. Uglavnom su to tek nezaštićena djeca ugrožena različitim oblicima rizika, nasilja i eksploatacije.

Djeca ulice izložena su i prostituciji, trgovini drogama, te drugim oblicima organiziranog i neorganiziranog kriminala protiv ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Najmanje 500 djece u Hrvatskoj prosi na ulicama

Najmanje 500-tinjak djece godišnje se nađe na ulici prisiljeno na prosjačenje, bilo od odraslih osoba koje ih iskorištavaju, bilo spletom životnih okolnosti, može se zaključiti iz podataka centara za socijalnu skrb i policijskih evidencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Policijske brojke ne odaju tolike razmjere ove pojave. Godišnje policija evidentira oko tisuću osoba zbog skitnje i prosjačenja, a od tog broja evidentira se 30-ak djece. Problem je što se policiji vrlo malo prijavljuju slučajevi prosječenja djece.

U prosjačenje u velikoj većini slučajeva dijete gura odrasla osoba, koja sebi prisvaja i sve što dijete zaradi. Kazneni zakon predviđa da kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina kaznit će se onaj “tko prisili dijete na pretjerani rad ili rad koji ne odgovara njegovoj životnoj dobi, na prosjačenje ili ga navodi na drugo ponašanje koje je štetno za njegov razvoj ili na drugi način grubo zlorabi djetetova prava”.

 

Dijete s ulice ima pravo na svoj život!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijete koje je uključeno u život i rad na ulici, ima isti potencijal kao i svako drugo dijete, samo mu treba dati priliku da se dokaže. Djeca uključena u život i rad na ulici, kao i sva ostala djeca, imaju svoja prava i zaslužuju pažnju i zaštitu odraslih. Oni su jednako ranjivi i zahtijevaju istu pažnju, brigu i nježnost kao i svi njihovi vršnjaci. Mogu dati svoj doprinos društvu usprkos negativnim stavovima koje društvo ima prema njima.

Život na ulici im je svakodnevno preživljavanje kao i sama borba za život.

Prisiljeni su vlastiti put tražiti na ulicama naših gradova. Eksploatiraju se na različite načine, točnije, traže načine kako da zarade novac. Jedina razlika između ove djece i njihovih vršnjaka je u tome što oni nemaju iza sebe obitelji koje će im pružiti odgovarajuću brigu i zaštitu.

Danas je dan djece koja žive eksploatirana na ulici!

Neka se danas čuje i njihov glas!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.