13. listopada 1893. Luka Kaliterna – tko je legendarni ‘otac baluna’ i tvorac ‘majstora s mora’?

Foto: hajduk.hr

Luka Kaliterna bio je brat jednog od utemeljitelja Hajduka 1911. Fabijana Kaliterne, jedan od njegovih prvih vratara i legendarni trener kojeg se u Splitu smatra “ocem baluna”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prvim godinama poslije I. svjetskog rata, Luka Kaliterna bio je najpoznatiji hrvatski vratar. On je kasnije postao još poznatiji kao vrlo uspješan trener Hajduka, a prije svega nogometni učitelj i odgojitelj mlađih naraštaja. Odgojio je poslije svjetskog rata vrlo poznate igrače, kao što su braća Šime i Veljko Poduje, Janko Rodin, braća Mirko i Ante Bonačić, Ljubo Benčić, braća Otmar i Renzo Gazzari, Miro Dešković, Marko Mikačić, Leo Lemešić, Vlado Kragić, braća Jozo i Frane Matošić kao i još brojni drugi, koji su kasnije redom bili vrsni reprezentativci, te su zajedno sa svojim barba Lukom proslavili nogometni Split i koji su svojom znalačkom igrom pribavili Hajduku ponosni naziv – “majstor s mora”.

Torcidin mural Luki Kaliterni

Mural u Splitu posvećen Luki Kaliterni: Foto: fah

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luka Kaliterna rođen je 13. listopada 1893. u Splitu.  Pod utjecajem starijeg Fabijana Kaliterne, jednog od osnivača Hajduka, postaje vratar. Za Hajduk je nastupio čak 160 puta, što je velika brojka u vrijeme kada nije igrano toliko utakmica kao danas. Nakon vratarske karijere postao je trenerom Hajduka. Prije njega Hajduk su vodili strani treneri iz Češke, zemlje u kojoj je osnovan Hajduk. Od 1923. do 1937. Luka Kaliterna je kao trener Hajduka postavio temelje velikog kluba.

S Hajdukom je Kaliterna osvojio tri naslova prvaka: 1927. i 1929. bio je prvak prve Jugoslavije, dok je Hajduk preuzeo ponovo nakon rata 1948. i vodio ga u sezoni 1950. godine kada je Hajduk osvojio prvo prvenstvo druge Jugoslavije.

I to bez poraza!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Hajduk su 1950. nastupali: Vladimir Beara (18), Božo Broketa (18), Ervin Katnić (18), Slavko Luštica (18), Frane Matošić (18), Bernard Vukas (18), Ivo Radovniković (16), Ljubomir Kokeza (15), Branko Viđak (12), Dragutin Drvodelić (11), Ivo Mrčić (10), Krešimir Arapović (8), Stane Krstulović (7), Vlado Schönauer (4), Tonči Radovniković (3), Milorad Diskić (2), Vojko Andrijašević (1), Miljenko Batinić (1).

Treneri svoju plaću zarađuju pobjedama, a slavu trofejima. Ipak, ono što razlikuje vrhunske trenere od velikana nisu metalne kante, nego njihova ostavština. A tu Luka Kaliterna ima mjesto na samom vrhu. Aksiome nogometne igre izrekao je u mnogim izjava koje stoje kao takve do današnjeg dana.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Evo nekih slavnih aksioma nogomtne igre Luke Kaliterne:

* Golove daje igra, a ne igrač.
* Ne igra oni koji ima, nego oni koji nima balun.
* U igri sve vidi, a ništa ne gledaj!
* Ne zovi balun naglas, jer te i protivnik čuje!
* Ne gledaj di ćeš dat balun, jer isto ka da si mu telefonira, evo ti šaljen balun.
* Krila uz štriku, igrajte po vaju i ne karajte se!
* Kad pucaš, gledaj u branku, a ne u balun, jer kad kamenom oćeš pogodit ponistru, onda ne gledaš u kamen.
* Momčad bez krila nije momčad, isto ka šta orao bez krila nije orao. Nego kokoš.
* Uvik igra niski balun, a visoki je nužda.
* Šta toliko držiš balun, prigledaješ ga ka carinik, brzo ga daj drugome!
* Kad je balun u nas, biž ča od svakoga, a kad je u njih, drž prvoga do sebe (kad otmeš loptu, bježi od svojih i od njihovih, da bi bio slobodan igrač, kome se može dodat, a kad izgubiš balun, preuzmi najbližeg protivnika).
* Momčad je ka lumbrela, kad je balun naš, otvara se, a kad je u njih, skuplja se.
* Šta ću igrače vodit na Marjan, nisan ja šumar.
* Zašto vratare vode trkat na Marjan, pari da oni trčedu isprid branke.
* Ko nema širinu, nema ni dubinu.
* Duga lopta je korisnija, ali mora biti duga koliko je sigurna.
* Jednom takni, drugom makni!
* Uvik učini fintu, lažni potez!
* On tebi fintu, ti njemu kontra fintu, i igrač bez baluna može varat.
* Uvik u prazan prostor, daj u prostor, a ne u noge!
* Ako svome nosiš balun ka kamarijer/konobar, onda mu sa sobom donosiš i još jednoga protivnika.

Iz knjige Hajduk u sto i jednoj priči, CROMA Co. – Stobreč, 2011. (str. 39)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.