13. srpnja 1991. Memento uoči Oluje – deset najvećih laži srbijanske propagande u ratno-huškačkoj histeriji!

Foto: Fah

Mjesec srpanj 1991. bio je mjesec početka otvorene agresije udružene JNA i četničkih dragovoljaca iz Srbije i Hrvatske na Hrvatsku. Sve to bilo je praćeno uhodanom i uigranom propagandnom mašinerijom i lažima iz Beograda odakle su stizale optužbe o fašistoidnosti Hrvata, milijunskim žrtvama Jasenovca, obnovi NDH, ubijanjima “sprske nejači”, strašnim “ustašama” u MUP-u i ZNG-u koji kolju Srbe, o predsjedniku Tuđmanu kao mrzitelju Srba sve ostalih gadosti kojih se ne bi postidjeli niti Goebbels niti Staljin..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kojih je 10 najvećih neistina izrekla srbijanska “tvornica laži” iz Beograda?

1. Morbidna laž o „41 zaklanom srpskom detetu“ u Borovu Naselju

Dok su vojno-četničke horde ubijale civile i hrvatske branitelje na Ovčari i vukovarsko-borovskom području (nakon ulaska u do temelja razoreni Vukovar), 20. studenoga 1991. godine, beogradska RTS u svijet šalje bezočne laži o „masovnim masakrima ustaša nad Srbima“, pa i onu o „zaklanom 41 srpskom detetu“ čiji si leševi „pronađeni u jednoj osnovnoj školi u Borovu Naselju“ – nakon ulaska „oslobodilaca“ na to područje. Morbidna propagandna laž proturena je iz Beograda preko Reutersa (navodno preko tamošnjeg dopisnika ove agencije Vjekoslava Radovića), a onda ju je RTS tobože „preuzeo“ od agencije ITV. Samo dva dana poslije, srbijanska državna televizija bila je primorana demantirati ovu konstrukciju svaljujući sve na strane medije. Ogavna prijevara razotkrivena je uskoro od strane novinara lista beogradskog lista Vreme (Jovana Dulovića Miloša Vasića).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

2. Kako je Vukovar „oslobođen“ od „ustaša“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U isto vrijeme, ovaj medij neprestano daje izvještaje s detaljima „oslobađanja“ Vukovara. Evo jednog citata:

Komandant operativne grupe Jug u operaciji Vukovar, pukovnik Mile Mrkšić (tom OG je zapovijedao major Veselin Šljivančanin, a ne Mrkšić – op. Z.P.) rekao je TANJUG-u da je srušen Vukovar, zahvaljujući hrabrosti i znanju pripadnika motorizovanih gardijskih jedinica armije, kao i dobrovoljaca i pripadnika teritorijalne odbrane od kojih su mnogi baš iz Vukovara. ‘Za ustaše Vukovar je još juče bio kamen temeljac nekakve njihove Nezavisne Države Hrvatske’ – kaže Mrkšić i podseća da je završna operacija počela još tridesetog septembra.

(…) Hrvatski oružnici su imali najsavremenije topove, rakete i drugo naoružanje, kako bi se borba nastavila i u sledeća 3-4 meseca. Mrkšić naglašava da su elitnim gardijskim jedinicama veliku pomoć pružili dobrovoljci…“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku, izvješćuje se o uhićenju ravnateljice Ratne bolnice u Vukovaru dr Vesne Bosanac koja je optužena za zločine nad Srbima.

 

3. „Ustaše“ pale gume u Dubrovniku

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon što se u svjetskim medijima u jesen 1991. godine podigla „prašina“ oko razaranja bisera hrvatske i svjetske kulturne baštine Dubrovnika, srpska propaganda to nastoji negirati tragikomičnim pokušajima izvrtanja istine (unatoč snimkama koje odlaze u svijet i pokazuju pravo stanje stvari), pa smišljaju opskurne laži, poput ove, o tomu kako Dubrovčani „pale gume“ i tako „lažiraju“ napade na svoj grad:

Generalmajor Radomir Damjanović, zamenik komandanta Druge operativne grupe za Hercegovinu, rekao je da dim u Dubrovniku ne potiče od razaranja ovog grada. ‘Dim je po svemu sudeći izazvan podmetnutim požarom’ – rekao je Damjanović, dodavši da je najverovatnije reč o zapaljenim gumama – mrtva hladna, pročitala je u središnjoj informativnoj emisiji TV Beograd, stara spikerice ove kuće, Dušanka Kalanj.

 

4. „Cavtat i Dubrovnik brane Arapi i Kurdi“

Milijana Baletić izvještava za Crnogorsku TV s položaja oko Dubrovnika (u prvom kadru vide se dalekometni topovi i haubice koji tuku prema gradu) kojega napadaju postrojbe „JNA“, te srpski i crnogorski dobrovoljci i četnici. Nakon što kaže da je „javljeno kako je Cavtat pao“, razgovara s jednim od oficira koji potvrđuje kako se putem vojnih radio-stanica čuju razgovori na stranim jezicima:

 (…) Mi njihovu smo frekvenciju u potpunosti uhvatili, to su Kurdi, mi sad njihove razgovore ne možemo znati, nemamo prevodioca, ali kao što vidite, ispod Cavtata oni održavaju uglavnom odbranu…“

U nastavku, isti oficir kaže:

Kao što vidite, ispalili smo preko šest stotina projektila, te raketa, te mina i tako dalje…“ 

 

5. Miloš Marković s RTS-a izmišlja masakre „ustaša“

Jedan od najvećih zločinaca iz srpskih medija tijekom 90-ih godina, istinski monstrum, ratni huškač i prljavi, beskrupulozni propagandist Miloš Marković u jednom svome izvještaju kaže:

Znam da sam pre dva sata otprilike gledao jednu reportažu o sahranjivanju žrtava…Ono što danas čine pripadnici hrvatskih snaga, identično je ili još drastičnije u odnosu na ono što su činile ustaške formacije pre 50 godina…

 

6. „Muslimani hrane lavove srpskom decom“

Sarajevo je u okruženju. Vojska i četnici s okolnih brda sustavno ga razaraju i u njemu svakoga dana ginu deseci ljudi, žena i djece. Novinarka kanala „S“ Srpske televizije (u BiH)  Rada Đokić u jednome od svojih izvještaja kaže:

Muslimanski ekstremisti dosjetili su se valjda, nastravičnijeg načina mučenja na planeti. Protekle noći, srpsku nejač, živu su bacali u kaveze lavovima u zoološkom vrtu Pionirska dolina, tvrdi srpska straža sa Kromolja“.

I da ne bi bilo sumnje, „jamstvo“ da se događaj uistinu zbio, dolazi sa službenog mjesta, od „ministra informisanja“ u „vladi“ Radovana KaradžićaVelibora Ostojića koji kaže (u odgovoru na pitanje novinara – dan nakon što je ova vijest objavljena na kanalu „S“):

Nažalost, to je tačno. Ja to mogu apsolutno da garantujem…i stravična je ta slika, da u zoološkom vrtu, dječjem parkiću, gdje su generacije i generacije svih nacija izvodile svoju djecu da gledaju lavove i ostale egzotične životinje, dakle, na tom mjestu, fanatici i krvoloci lavove hrane srpskom djecom.“ 

7. Primitivno izrugivanje sa silovanim muslimankama

Jedan od najpoznatijih ratnih huškača kanala „S“ (TV Pale – „Srpsko Sarajevo), Risto Đogo, komentira vijesti o silovanjima muslimanskih žena i na tu temu montira sekvence iz filmova (s tematikom iz Drugog svjetskog rata) kako bi se tim žrtvama narugao:

(…) Najteža optužba bila je da su Srbi silovali 80 hiljada muslimanki. Nije to Srbima padalo teško zato što su loši muškarci, nego iz jednostavnog razloga što Srbi nemaju potrebe da siluju. Međutim, danas je nemačka televizija pokazala ko ustvari siluje…“

 

8. „Potkovani Srbi“ i „splav od srpskih tijela“

Nenadmašni Velibor Ostojić kojemu bi na mašti pozavidio i sam Baron Minhauzen, u jednoj izjavi za medije kaže:

I ta istina izaći će na vidjelo i otići u svijet, kao niz drugih činjenica, kao ona u Goraždu, da smo prije dva dana iz Drine vadili prikovane i potkovane Srbe na splavovima, na krstovima, ili onu činjenicu da je iz Drine izvađen splav od srpskih tijela…“

 

9. Kako su „muslimani ubijali muslimane“

U srpskom logoru Mostina, na području mjesta Čajniče (krajnji istok BiH), srpska TV ekipa s reporterkom Milijanom Baletić snima leševe pobijenih muslimana i intervjuira srpskog ranjenika koji tvrdi kako su srpski vojnici (a među njima i on) „bili na obezbeđenju lovačkog doma“ (tj.logora Mostina) i da su ih muslimani napali, te nakon toga pobili svoje (muslimane-logoraše). Isto to, samo detaljnije, potvrđuje potom Duško Kornjača, najveći srpski ratni zločinac s područja Čajniče.

 

10„Tuđman je naumio pobiti sve Srbe“

U vrijeme kad je Hrvatska poslije pet godina trpljenja srpskog terorizma na  vlastitom teritoriju konačno krenula u oslobađanje svojih okupiranih područja u VRO Oluja (4. kolovoza 1995. godine), srpska propaganda čini posljednje napore kako bi teroriste ohrabrila i potakla na otpor „ustašama“. Evo citata iz jednog izvješća njihove televizije:

„Jutrošnjom brutalnom agresijom na Republiku Srpsku Krajinu, NDH je ponovo, po ko zna koji put u ovom veku isukala svoj krvavi mač. Ponovo je aktuelizovana stara Starčevićeva ideja da jednu trećinu Srba treba pobiti, a ostale raseliti i pokrstiti. General Tuđman je u provođenju te zamisli otišao čak i korak dalje od njenog tvorca, a dva koraka od svog prethodnika Ante Pavelića. Tuđman je, naime, naumio pobiti sve Srbe. Međutim, u toj nameri, pred njim se isprečila hrabra srpska vojska koja uspešno odbija sve ustaške napade. Mrtvim ustašama se ne zna broja. Desetkovani su u okolini Benkovca, Obrovca, na Baniji i Kordunu. Žele da zločini ostanu sakriveni, pa napadaju pripadnike mirovnih snaga među kojima ima mrtvih i ranjenih…“ 

Mediji u Srbiji objavili su 23.05.2011. godine ispriku RTS-a (kao odgovor na tužbu podnesenu od strane Nezavisnog udruženja novinara Srbije – NUNS, protiv brojnih medija i novinara koji su tijekom 90-ih trovali javno mnijenje, raspirivali mržnju i izravno poticali na zločine), što su prenijeli i neki hrvatski mediji:

Upravni odbor srbijanske državne televizije ispričao se građanima Srbije i susjednih država koji su bili predmet uvreda, kleveta i sadržaja koji bi odgovarali govoru mržnje u programima RTB-a i RTS-a 1990-ih.

Novoimenovani Odbor RTS-a ističe da se, polazeći od Zakona o radiodifuziji, želi odrediti prema ulozi pravnog prethodnika. Smatra da je program RTB-a i RTS-a bio dio propagande režima, neprestano i grubo zloupotrebljavan zbog diskreditiranja oporbe.

‘RTB i RTS 1990-ih su vrijeđali osjećaje, moralni integritet i dostojanstvo građana, intelektualaca, oporbe, novinara, pojedinih manjina u Srbiji kao i susjednih naroda i država’, priopćio je Odbor.

 VIDEO: http://vijesti.hrt.hr/117134/isprika-rts-a-za-govor-mrznje

I to je sve. „Pojeo vuk magare“ – kako narod kaže.

Mrtvi se vratiti ne mogu. Ni razoreni životi ljudi. Mnogi u Hrvatskoj još uvijek traže kosti svoje djece, braće, sestara, očeva, majki…A srpska propaganda nešto slično čini i danas, u drugom desetljeću XXI stoljeća. Kao u vrijeme Slobodana Miloševića.

Sve je isto, samo njega nema…“, s gorčinom govore normalni i trezveni ljudi u Srbiji, promatrajući što se događa oko njih i kako većina opet luduje kao krajem 80-ih prošlog stoljeća…

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.