14. prosinca 1941. – NDH objavila rat SAD-u i Velikoj Britaniji

NDH je postupala kao saveznica Trećeg Reicha, a Hitlerove akcije bile su povezane s ulaskom Japana u rat protiv SAD-a. Naime, poznati napad na Pearl Harbor dogodio se točno tjedan dana prije nego je NDH objavila rat SAD-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 14. prosinca 1941. Nezavisna Država Hrvatska objavila je rat Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji. Dogodilo se to tri dana nakon što je Hitler objavio rat SAD-u, a NDH je postupala kao njegova saveznica. Dapače, SAD-u su rat objavile Mađarska, Rumunjska, Bugarska i Slovačka još dva dana prije Nezavisne Države Hrvatske, a Albanija tri dana nakon nje.

Dakako, za Hitlera i Sile osovine situacija za objavu rata SAD-u bila je nepovoljna. Naime, Treći Reich još je prethodne godine doživio neuspjeh u osvajanju Velike Britanije, a upravo uoči spomenute objave rata Nijemci su zaustavljeni i pred Moskvom. Hitlerov je potez bio nelogičan, jer je nakon neuspjeha u borbi s tim dvjema svjetskim silama, odlučio objaviti rat i trećoj (i to najjačoj). Doduše, Hitlerove akcije bile su povezane s ulaskom Japana u rat protiv SAD-a. Poznati napad na Pearl Harbor dogodio se točno tjedan dana prije nego je NDH objavila rat SAD-u, no odluka se dugoročno ipak pokazala katastrofalnom.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.