14. svibnja 1986. osuđen Andrija Artuković – ministar NDH osuđen na smrt u 89. godini života

Na današnji dan 14. svibnja 1986. osuđen je na smrt Andrija Artuković, čovjek koji obnašao funkcije ministra vanjskih poslova, unutrašnjih poslova i pravosuđa Nezavisne Države Hrvatske. Od 1943. do kraja Drugog svjetskog rata obavljao je dužnost čuvara državnog pečata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U trenutku smrti imao je 89. godina, a smrtna presuda nije izvršena jer je ministar NDH umro u bolnici Kaznenog doma. Komunistička vlast nije dozvolila ukop Andrije Artukovića i njegova obitelj i danas traži mjesto gdje bi mogli doći na grob svome ocu i djedu.

S obzirom na ovaj proces, visoke godine i Alzheimerovu i Parkinsonovu bolest Andrije Artukovića, ovaj proces je dokaz da niti komunističkim zločincima danas nije kasno za suđenje, što je često bio argument onih koji su bili protiv procesa komunističkim zločincima zbog njihove visoke dobi.

Jugoslavenska vlast je više puta tražila od SAD-a izručenje Andrije Artukovića i bila odbijena. Jugoslavenske vlasti obnavljaju zahtjev za njegovim izručenjem, te je 14. studenog 1984. godine uhićen, a nakon sudskog procesa i višemjesečnog zatvora izručen jugoslavenskim vlastima 12. veljače 1986. godine, te otpremljen u Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U doba deportacije je bolovao od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti tako da za vrijeme suđenja nije bi svjestan mnogih stvari oko sebe. Iz samog zrakoplova je izašao u bolesničkom krevetu.
Na suđenju u Zagrebu koje je počelo 14. travnja 1986. osuđen je na smrt, no presuda zbog njegovog zdravstvenog stanja nije izvršena. Umro je u siječnju 1988. u bolnici Kaznenog doma u Zagrebu.
Za trajanja procesa donesen je u Saboru SR Hrvatske zakon prema kojemu i onoga koji umre u tamnici čekajući izvršenje smrtne kazne treba pokopati kao da je osuda nad njime izvršena, a mjesto pokopa ostaje u tajnosti i za rodbinu. Zbog tog propisa obitelj Artuković nikada nije doznala gdje im je otac pokopan. Štoviše donesen je zakon kojim se odavanje te tajne smatra kažnjivim.

Javni tužitelj u procesu Artuković – Ante Nobilo

Kada se je 1986. vratio iz Donje Stubice u Zagreb, gdje je četiri godine bio tužitelj, Anto Nobilo dobio je jedinstvenu priliku kakva se pruža malo kojem čovjeku: ekspresno je postao tužitelj u tako velikom procesu kao Andriji Artukoviću. Treba napomenuti da su totalitarni sustavi takva suđenja povjeravali samo osobama od najvećeg povjerenja. Nobilo je imao svega 35 godina i gotovo nikakvog iskustva u ovakvim procesima, a koje je pažljivo pratila i međunarodna javnost. Ta odluka je tada začudila mnoge s obzirom na Nobilove godine i relativno neiskustvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivo Goldstein je 29. studenog 2010. u emisiji ‘Markov trg’ (gdje je bio sugovornik sa pokojnim Zvonkom Bušićem) na Jabuka TV izjavio pak kako je proces protiv Andrije Artukovića bio montiran i da je isti osuđen na temelju lažnih dokaza i izjava svjedoka za djela koja ne samo da nije on počinio, nego se uopće nisu dogodila (video: https://vimeo.com/17377505, od 25 minute nadalje)

U intervjuu Radoslava Artukovića, Andrijinog sina, u Večernjem listu od 13. studenoga 2011. kaže:
„Od svoje prve godine živim u Los Angelesu i američki sam državljanin. Mnogo sam puta ponovio da mi je žao svake žrtve u Drugom svjetskom ratu i da djeca ne smiju biti opterećena prošlošću svojih roditelja, ali želio bih podsjetiti gospodina Nobila da moja obitelj još ne zna gdje su posmrtni ostaci Andrije Artukovića, a čak je i predsjednik Ivo Josipović tijekom posjeta Bleiburgu rekao da “svatko ima pravo na grob”. Uvjeren sam da Nobilo zna što se dogodilo nakon Artukovićeve smrti 1988. u zatvorskoj bolnici u Šimunskoj ulici u Zagrebu. Postoje indicije da je kremiran jer su mi neki ljudi u Zagrebu govorili da je jugoslavenska tajna policija Udba u plastičnoj vrećici odnijela ostatke kremiranog čovjeka čiji identitet nisu smjeli otkriti. Dok sam živ, tražit ću istinu o tome i pokušati pokopati oca uz majku u hercegovačkom selu Klobuku” – kaže Radoslav Artuković.

U srpnju 2010. objavljeno je u nekim medijima kako je UDBA Artukovića tajno pokopala u Lepoglavi, ali grob Andrije Artukovića je još uvijek nepoznanica za njegovu djecu i unuke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Artuković s 89. godina nije prestar – komunistički zločinci jesu?

S obzirom na suđenje vrlo bolesnom i starom Andriji Artukoviću, te opću prihvaćenost istog do današnjeg dana, postavlja se otvoreno pitanje: zašto su komunistički zločinci prestari za suđenje, dok je pokojni Artuković bio dovoljno star? Zašto nacistički zločinci se i danas love po svijetu, dok se komunistički slobodno šeću i uživaju u otetoj imovini ubijenih ljudi?

Tko je kriv za to?

Ovo je pitanje za hrvatsku vladu, a osobito je važno pitanje i drugo pitanje – lustracije bez koje nema gospodarskog i moralnog napretka u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.