14. veljače 1899. Lovro pl. Matačić – genijalni maestro robijao u Titovim kazamatima

Foto: www.enciklopedija.hr

Na današnji dan 14. veljače 1899. rođen je veliki hrvatski dirigent i skladatelj Lovro pl. Matačić. Rođen je na Sušaku u obitelji kojoj je plemićki naslov dodijeljen još u 17. stoljeću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pripadao je eliti europske i svjetske glazbe. Od osme godine bio je član Bečkih dječaka, zbora Dvorske glazbene kapele. Nakon II. svjetskog rata Titova jugoslavenska komunistička diktatura zatvorila je i progonila slavnoga dirigenta.

Po vlastitim riječima boravak među Bečkim dječacima je bio temelj za njegov kasniji umjetnički razvoj. Streloviti uspon Lovre Matačića počinje 1932. kada postaje dirigent Berlinske filharmonije, nastupajući diljem svijeta u najpoznatijim koncertnim i opernim dvoranama.

Bio je toliko dobar da je jednom prilikom slavni Herbert von Karajan ispričavajući se Londonskom simfoničarima što otkazuje koncert rekao: “Uzmite Hrvata Lovru Matačića. Ako nije toliko dobar kao ja, onda je samo bolji od mene!“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maestro Matačić bio je veoma skroman, druželjubiv i duhovit. Kada je jednom prilikom neki kritičar napisao da u njegovoj izvedbi Brahmsa nije vidio ništa novo, Matačić je rekao da to prihvaća kao izraz priznanja, jer cijeloga života nastoji samo jedno: izvesti djelo točno onako kako ga je skladatelj zamislio i napisao.

Kao posve nevin čovjek koji se cijelog života bavio samo glazbom, komunističke vlasti su ga poslije rata uhitile i osudile na zatvor. Nakon provedenih godinu dana u jugoslavenskim kazamatima, po pričanju starih Zagrepčana, morao je još godinama za kaznu čistiti ulice Zagreba i Glavni zagrebački kolodvor. Bilo je to poniženje koje je veliki maestro ponizno podnio, u skladu sa svojim plemenitim karakterom, opraštajući barbarima koji su na svaki pustošili njegovu domovinu.

Tek 1954. diktator Josip Broz Tito mu je osobno ishodio izdavanje putovnice čime mu glazbena karijera ponovno dobiva zamah. O ovim godinama vlastite kalvarije i progona pokojni maestro je nerado govorio, a odlazak u svijet omogućio mu je novi uspon u sjajnoj glazbeničkoj karijeri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umro je u Zagrebu 1985. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.