15. kolovoza 2000. nesretnim slučajem poginula Ena Begović

Na današnji dan 15. kolovoza 2000. nesretnim slučajem na otoku Braču poginula je poznata hrvatska glumica Ena Begović u 40-oj godini života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do tragične nesreće došlo je prilikom prevrtanja automobila u kojoj je osim nje bio njen suprug Josip Radeljak, Josipov posinak Leo, novorođena kćerkica Lana i Enina majka Terezija.

Kratka i briljantna glumačka karijera Ene Begović

Ena Begović rođena je na poluotoku Pelješcu, u Trpnju 8. srpnja 1960. kao prva kćer svojih roditelja Nikole i Terezije. Postala je poznata široj javnosti prilikom filma “Pad Italije” 1981. godine.

No, najveću slavu talentiranoj Eni donijelo je, bez obzira na odličan početak na filmskom platnu – kazalište. Punih je 16 godina bila prvakinja Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. U tom je razdoblju odigrala više od 20 glavnih uloga među kojima se izdvajaju Desdemona, Kontesa Nera, Barunica Castelli, Teuta, Ana Karenjina i druge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slijedio je čitav niz velikih ostvarenja u predstavama domaćih i inozemnih redatelja. Od grčkih tragedija, preko Shakespearea, Strindberga, Ibsena pa sve do domaćih Zagorke i Krleže. Svojom karizmom i briljantnim glumačkim ostvarenjima zauzela jedno od vodećih mjesta u Hrvatskom narodnom kazalištu, ali i gostujući na daskama drugih kuća.

U bogatoj 20-godišnjoj karijeri za svoje uloge je dobila niz priznanja i nagrada među kojima i Zlatnu arenu pulskog festivala.
Snimila je i više od deset filmova od kojih su najpoznatiji: Glembajevi, Treća žena, Pad Italije, Četverored i drugi.

Nesretna smrt Ene Begović

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Josipa Radeljaka vjenčala se u lipnju 2000., a u srpnju iste godine se rodila njihova kćerkica Lana.

Prilikom ljetovanja u mjestu Splitska na Braču, Leo je volan htio prepustiti ocu Josipu. Zaustavio je automobil na uzbrdici. Kada su iz njega pokušale izaći Ena i Terezija s malenom Lanom otkazale su kočnice i auto se prevrnuo u provaliju.

Eni nije bilo spasa – život glumice ugasio se u sekundi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je slavna hrvatska glumica poginula nakon svega mjesec-dva uživanja u braku i majčinstvu u naponu svoje bogate kazališne i filmske karijere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.