16. rujna 1991. poginuo Marijan Celjak – junak obrane grada Siska

Foto: Snimka zaslona

Na današnji dan 16. rujna 1991. poginuo je legendarni junak obrane grada Siska Marijan Celjak, domaći sin po kome je kasnije dobila ime slavna 57. brigada „Marijan Celjak“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zauzimanje prve vojarne JNA u Hrvatskoj dogodilo se baš u Sisku. Najveću zaslugu za taj čin imao je Marijan Celjak.

Ta duhovna i fizička ljudina visine gotovo 2 metra bio je jedan od glavnih organizatora obrane Siska kojem je u ljeto 1991. prijetila velika opasnost da padne u ruke Srba. Naime, grad je bio pun snajperista i vojnika JNA, a u blizini su bila velika četnička uporišta i velik broj četnika sa Banovine.

Imao je krasnu obitelj: ženu i troje djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I prije nego je rat započeo na sisačkom području stavio se na raspolaganje hrvatskom narodu kada je bilo najteže. Osnivač je prvih dragovoljačkih postrojbi Zbora narodne garde te jedan od osnivača i prvi dozapovjednik 57.samostalnog dobrovoljačkog bataljuna pričuvnog sastava Zbora narodne garde u Sisku.

Bio je glavni pregovarač prilikom prve predaje vojarne Barutana u Hrvatskoj uopće 3. rujna 1991. Sudjelovao je u pregovorima raketne baze Žažina i radarske baze Šašina Greda.

Prilikom pregovora u vojarni Žažina nakratko je zarobljen, a pregovarajući oko predaje vojno-raketne baze Šašina Greda pogiba kao čelnik pregovaračkog tima Hrvatskih oružanih snaga. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.