18. siječnja 1911. USS Pennsylvania – prvo slijetanje zrakoplova na brod

Foto: National Archives and Records Administration, College Park, commons.wikimedia.org

Zanimljivo je da je za zaustavljanje zrakoplova pri slijetanju korištena kuka, što je bila preteča uređaja kakvi se danas rabe na nosačima zrakoplova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1911. godine prvi je put u povijesti izvršeno uspješno slijetanje zrakoplova na brod. Radilo se o važnom događaju koji je anticipirao gradnju nosača zrakoplova, danas vjerojatno najvažnijih vojnih plovila u svjetskim mornaricama. Slijetanje je izveo pilot Eugene Ely u zrakoplovu tipa Curtiss. Sletio je na posebno konstruiranu platformu na krmi američkog ratnog broda USS Pennsylvania.

Brod USS Pennsylvania, oznake ACR-4, pripadao je kategoriji oklopnih krstarica, a porinut je 1903. godine. Radilo se o plovilu dužine 153,6 metara i istisnine oko 13.900 tona.

Eugene Ely poletio je s kopna i sletio na USS Pennsylvaniju dok je ona bila usidrena u zaljevu San Francisca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je za zaustavljanje zrakoplova pri slijetanju korištena kuka, što je bila preteča uređaja kakvi se danas koriste na nosačima zrakoplova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.