2. srpnja 1937. nestala Amelia Earhart – najslavnija pilotkinja u povijesti

Foto: Wikimedia commons

Po njenoj je priči snimljen film u kojem Ameliu Earhart glumi oskarovka Hilary Swank (koja joj je i fizički slična), uz Richarda Gerea i Ewana McGregora u sporednim ulogama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1937.  nad Tihim oceanom netragom je nestala najslavnija ženska pilotkinja u povijesti – Amelia Earhart. Ta rođena Amerikanka počela je letjeti s 22 godine i ubrzo je počela rušiti rekorde najboljih ženskih pilota. Tako je sa svojim avionom postigla rekordnu visinu od 4,267 metara i postala je prva žena koja je preletjela Atlantski ocean. Još veći uspjeh bilo je njeno solo prelijetanje Atlantika, čime je oponašala pothvat prvog muškarca koji je to učinio, slavnog Charlesa Lindbergha, samo 5 godina nakon njega. Obavivši taj pothvat postala je slavna u Americi i svijetu.

Dobila je visoko odlikovanje od američkog Kongresa i francusku Legiju časti, a postala je i prijateljica američke Prve dame Eleanor Roosevelt. Amelia je kasnije postala i prva žena koja je preletjela čitav SAD, od jedne do druge obale. Najveći pothvat u životu namjeravala je napraviti oblijetanjem čitavog svijeta. Godine 1937. poletjela je iz Miamija, preletjela Atlantski ocean, Afriku, Indiju, Jugoistočnu Aziju i došla do Tihog oceana. Preostalo joj je još preletjeti samo 11.000 kilometara do cilja (35.000 je već obavila). Međutim, na današnji dan njen je zrakoplov nestao nad Tihim oceanom. Letjela je u dvomotornom Lockheedu Electra 10E, koji je zadnji put viđen pri polijetanju s Papue Nove Gvineje. Amelia je komunicirala pomoću radija s kontrolama leta. Posljednje javljanje bilo joj je u blizini atola Howland, u 8 sati i 43 minute ujutro.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.