2. studenoga 1991. Zločini srpske vojske – masovni pokolj Hrvata u vukovarskom naselju Lužac

Foto: snimka zaslona

Pokolj u Lušcu, herojskom dijelu Vukovara, bio je ratni zločin iz doba srpske agresije na Hrvatsku u cilju stvaranja etnički čiste Velike Srbije. Izveli su ga pobunjeni Srbi uz pomoć snaga JNA i arkanovaca na Dušni dan 2. studenoga 1991. godine. Prilikom pada Lušca ubijeno je bez milosti 59 Hrvata tog vukovarskog naselja. Za taj zločin nitko nije kažnjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do kada hrvatski narod mora trpjeti nekažnjavanje svih koji su ga ubijali, te svi zločinci koji su ubili na tisuće žrtava, ne samo 1991. već i nakon II. svjetskog rata, šeću svijetom i tako s vremenom umiru krvavih, ali slobodnih ruku?

Krajem listopada i početkom studenog 1991. velikosrpske su postrojbe izravno napale ogromnim snagama vukovarsko naselje Lužac. Dok su imali protuoklopnih sredstava hrvatski su branitelji držali položaje. Čim su ostali bez njih, a bez ikakve opskrbe novim sredstvima, bili su prisiljeni povući se u središnje dijelove Vukovara.

Tako je pao stožerni kamen obrane Vukovara – Lužac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A kad je palo vukovarsko naselje Lužac, može se govoriti o početku kalvarije hrvatskih stanovnika i branitelja grada Vukovara.

Okupacijom Lušca tada je višestruko nadmoćniji agresor “presjekao” komunikaciju hrvatskih branitelja i izbio na Priljevo, na Dunav, čime je razdvojen Vukovar od četvrti Borovo naselje i “razlomljena” dotad jedinstvena obrana grada. To se pokazalo i presudnim te je dva tjedna kasnije, 18. studenoga 1991. godine, nakon tromjesečne opsade i razaranja, slomljena obrana Vukovara i grad je pao u ruke okupatora.

Sami Luščani su platili zbog agresorove nemoći što nisu uspjeli, kako su zbog vojne nadmoći planirali, olako osvojiti Hrvatsku i pretvoriti je u Veliku Srbiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Štoviše, u tako iznimno teškim i nepovoljnim okolnostima, hrvatsko stanovništvo vukovarskog kraja je hrabro ustrajalo na putu obrane vlastitih života hrvatske samostalnosti.

Lužac – Odmazda Srba bila je planirana i smišljena

Uslijedila je velika velikosrpska odmazda koja je bila planirana i smišljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvršile su ju postrojbe predvođene pobunjenim Srbima i JNA uz pomoć paravojnih postrojbi četnika i arkanovaca. Najteži i najbolniji dio je bila izdaja domaćih Srba. Oni su izravno prokazali domaće stanovnike, a neki čak i sudjelovali u masakru nad 59 stanovnika Lušca.

Smaknuti stanovnici su bili većinom nedužni civili.

Za razliku od Ovčare koja je dobila, koliko-toliko, prihvatljivu medijsku pozornost te znatno manje spominjanog pokolja u Lovasu, pokolj u Lušcu je ostao gotovo prešućen u hrvatskoj javnosti. O njemu ne govore niti išta rade da se rasvijetle zločini niti “hrvatski mediji”, niti “hrvatski političari”, a niti DORH i hrvatsko pravosuđe.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava imao je pravo – krv nevinih žrtava vapi do neba i traži pravdu koju hrvatske vlasti i hrvatsko pravosuđe odbija dati već 30 dugih godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ratni zločin usmrćenjem civila u prigradskom naselju Lužac

O postupcima protiv zločinaca više pročitajte u dokumentu od DORH-a:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.