20. lipnja 1895. Kielski kanal – najprometniji umjetni vodeni put na svijetu

Foto: Leonard G./wikipedia

Kielski kanal brodovima ušteđuje čak oko 460 kilometara zbog činjenice da ne moraju obilaziti Dansku. Dapače, dodatna je prednost u tome što je plovidba kanalom sigurnija u pogledu vremenskih uvjeta. 

Na današnji dan 1895. godine njemački car Vilim II. (Wilhelm II.) svečano je otvorio Kielski kanal. Zanimljivo je da je taj kanal sve do 1948. godine nosio ime Kaiser-Wilhelm-Kanal. prema caru Vilimu I. (prvom caru Njemačkog Carstva i djedu spomenutog Vilima II. za vrijeme kojeg je kanal otvoren).

Kielski kanal imao je za carsku Njemačku veliko strateško značenje jer su njeni ratni brodovi mogli prelaziti iz luka na Baltiku u Atlantski ocean i obratno, bez potrebe za obilaženjem čitave Danske. Uoči Prvog svjetskog rata Nijemci su kanal dodatno proširili kako bi kroz njega mogli proći i najveći bojni brodovi.

Danas je Kielski kanal najprometniji umjetni vodeni put na svijetu, s otprilike 43.000 prolazaka plovila na godinu. Dužina mu iznosi gotovo 100 kilometara. Kielski kanal brodovima ušteđuje čak oko 460 kilometara zbog činjenice da ne moraju obilaziti Dansku. Dapače, dodatna je prednost u tome što je plovidba kanalom sigurnija u pogledu vremenskih uvjeta. Zanimljivo je da je Kielski kanal prometniji i od Panamskog i od Sueskog kanala.

Kielski kanal povezuje grad Kiel na obali Baltika s Brunsbüttelom na rijeci Labi (Elbe), blizu mjesta gdje ta rijeka utječe u Atlantski ocean. Grad Kiel imao je ključno značenje za Njemačku carsku mornaricu, a kasnije i za Hitlerovu Kriegsmarine. Primjerice, pokraj Kiela bila je smještena njemačka mornarička akademija, na kojoj su školovani mornarički časnici.

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr