20. veljače 1947. umro Makso Grossmann – začetnika hrvatske farmakologije Nijemci odveli u Auschwitz

Foto: fah

Makso Grossmann rođen je u Vukovaru 1893. godine, a umro je na današnji dan 1947. godine. Završio je realnu gimnaziju u Zagrebu nakon čega je upisao Medicinski fakultet u Beču. U Beču je specijalizirao internu medicinu. Bio je vrstan poznavatelj kardiologije i elektrokardiografije, a bavio se i bolestima metabolizma pogotovo dijabetesom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grossmann je bio i začetnik kliničke farmakologije u Hrvatskoj.

Prvi je ravnatelj sanatorija Merkur otvorenog 5. siječnja 1930. godine, a danas poznate zagrebačke bolnice u Zaječevoj ulici. U sanatoriju je ostao do svibnja 1941. godine kada je, kao Židov, emigrirao u inozemstvo. No,  1943. godine Nijemci su ga pronašli i  odveli u Auschwitz. U Auschwitzu je bio dodijeljen u logorsku bolnicu, do vremena kada ga je oslobodila Crvena armija.  Od 1945. do smrti 1947. godine vodio je Interni odjel sanatorija bolnice Merkur u Zagrebu i ravnatelj sanatorija Merkur.

Bavio se bolestima metabolizma, dijabetesom i kardiologijom.  Bio je elektrokardiografije. Proučavao je duljinu životnog vijeka i medicinske aspekte životnog osiguranja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umro je u Zagrebu 1947. godine, nakon duge i teške bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.