22. ožujka 1992. Tordinci – otkrivena masovna grobnica sa tijelima 208 Hrvata

------ 3 color slbar

Na današnji dan u Tordincima kod Vinkovaca, nedaleko od katoličke crkve, pripadnici ruskog bataljuna UNPROFOR-a pronašli masovnu grobnicu sa 208 leševa ubijenih Hrvata, koji su tu bačeni zajedno s uginulim životinjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U masovnim grobnicama na području tordinačke župe u godinama nakon povrtaka pronađena je sveukupno 261 žrtva – u Tordincima 208, Antinu 17, Ćelijama 32 i Korođu 4.

Tordinci su hrvatsko mjesto sjeverno od Vinkovaca u blizini srpskih sela koja su bila žarišta velikosrpske pobune u istočnoj Slavoniji: Markušica, Bobota, Trpinja i Karadžićevo. To je mnoge Hrvate iz Tordinaca koštalo glave.

Mjesto je bilo već od rane jeseni u potpunom okruženju srpskih snaga koje su haračile istočnom Slavonijom. Dana 25. listopada 1991. Tordinci su žestoko napadnuti, ali su branitelji uništili 6 tenkova i 3 transportera. Nakon žestoke bitke Tordinci su pale u srbijanske ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog osvete radi velikih gubitaka u bitci za Tordince, četnici su taj dan pobili civile iz Antina koje su držali zarobljene, kao i 22 Tordinčana. Brojna ubojstva u Tordincima i okolici nastavljena su nakon okupacije sela, a na današnji dan 1992. ruski bataljun UNPROFOR-a otkrio je ispred mjesne crkve jednu od najvećih masovnih grobnica sa 208 leševa.

Prvo hrvatsko selo spaljeno u Domovinskom ratu – Ćelije – također se nalazi u župi Tordinci.

Uloga predsjednika Srbije u zločinima u župi Tordinci (mjesto Antin)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poznato je da je u vrijeme ovih zločina u župi Tordinci (mjesto Antin) kao pripadnik četničkih dobrovoljaca ratovao i srbijanski predsjednik Tomislav Nikolić. Nikada nije posve razjašnjena njegova uloga u događanjima u Tordincima i okolici gdje je tih dana pobijen veliki broj ljudi.

Tomislav Nikolić nedavno je kazneno prijavljen za ratni zločin u Hrvatskoj. Dana 19. veljače 2016. kaznenu prijavu protiv Nikolića Državnom odvjetništvu podnijela je udruga “Istinom protiv laži” za ratni zločin koji je počinjen u malom slavonskom selu Antinu. 

 “Tomislav Nikolić je tijekom agresije na Republiku Hrvatsku, u čemu su sudjelovale i paraformacijske postrojbe, takozvani ‘Beli orlovi’ kao dio vojnog krila Srpske radikalne stranke čiji je bio potpredsjednik, krajem listopada ili početkom studenoga 1991. godine, pri obilasku te paraformacije, u mjestu Antin, izvršio ratni zločin. Naime, nakon što je slavio, uz objedovanje, piće i pjevanje četničkih pjesama, a da bi dokazao svoje velikosrpstvo, uzeo je od jednog pripadnika te formacije automatsku jurišnu pušku marke AK-47. te istom ustrijelio najmanje deset starijih zarobljenih osoba (civila), a nakon toga ih nogom gurao u obližnji bazen”, stoji u priopćenju udruge koje potpisuje predsjednica udruge Željana Vrkić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako stoji u priopćenju, dokaze su predali DORH-u i predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, koja ga namjerava pozvati uskoro u službeni posjet, i Hrvatskom saboru od kojeg traže da Tomislava Nikolića proglasi personom non grata dok se ne utvrdi kaznena odgovornost za počinjenje navedenog djela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.