22. rujna sveti Mauricije i legionari – zašto je pobijeno 6600 vojnika koji nisu htjeli ubijati kršćane?

Foto: Wikipedia

Sveti Mauricije i njegovi legionari, mučenici iz III. stoljeća, također su današnji sveti zaštitnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Darovali su dragovoljno život za Krista Gospodina oko godine 287. godine.

Mauricije je bio podrijetlom egipatski Kopt i služio je kao legionar u rimskoj legiji u garnizonu u Tebi. Mauricijeva legija, koja je brojala oko 6600 vojnika, uglavnom kršćana, je poslana iz Tebe (Afrika) u Galiju (Europa) kao pojačanje caru Maksimijanu da u uguši pobunu koja je tamo izbila. Legijom su zapovijedali Mauricije, Candidus, Inocent i Eksuperije, koji su svi kasnije proglašeni za svetce opće Crkve. Međutim, kada su stigli u Agaunum, car Maksimijan im je naredio da napadnu tamošnje kršćane, a oni su odbili naredbu.

Mauricije je tom prilikom rekao:
„Care, mi smo tvoji vojnici, ali smo također vojnici istinskog Boga. Mi ti dugujemo poslušnost u svim stvarima koje nisu protiv njegovog zakona. Rado ćemo se suprotstaviti tvojim neprijateljima, tko god bili, ali ne možemo okaljati svoje ruke krvlju nevinih ljudi. Prije zakletve tebi, položili smo zakletvu Bogu. Ni ti ne bi mogao imati povjerenja u nas ako bismo zbog druge zakletve pogazili prvu. I imaj na umu, mi imamo oružje u rukama, ali ćemo radije umrijeti nevini nego živjeti sa grijehom“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maksimijan je tada zapovijedio da čitavu legiju kazne desetkovanjem i svaki deseti vojnik je posječen mačem. Nakon izvršenja kazne, prorijeđena tebanska legija, ohrabrena Mauricijem, je ponovo odbila izvršiti naredbu. Uslijedilo je i drugo desetkovanje. Kao odgovor na njihovo odbijanje da upotrjebe nasilje protiv braće kršćana, Maksimijan je zapovijedio da se pogube svi preostali legionari, ukupno njih oko 6.600.

Mjesto u Švicarskoj gdje se dogodio ovaj pokolj kršćanskih mučenika prvo odanih Bogu, nekada rimski Agaunum, danas se zove Saint Maurice (blizu Ženeve).

Sveti Mauricije je često na slikama predstavljen kao crnoputi legionar, Maur ili Kopt, vitez u punoj vojnoj opremi koji drži zastavu i palmu kao oznaku mučeništva. Talijanski slikari uglavnom prikazuju Mauricija kao viteza s crvenim križem na prsima. On je zaštitnik mnogih gradova i naselja u Švicarskoj, Italiji, Francuskoj i Njemačkoj, posvećeno mu je više od 600 crkava i kapela (među njima i župna katolička crkva u Starčevu kod Pančeva), 4 katedrale, a više od 70 naselja diljem svijeta nose njegovo ime. Po njemu su vjerojatno nazvane i dvije zemlje: Mauricijus u jugozapadnom Indijskom oceanu i Mauretanija u zapadnoj Africi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.