23. prosinca 830. rođen Sveti Naum Ohridski – zašto je zaslužan svetac kojeg štuju Katolička i Pravoslavna Crkva?

Foto: Petar Milošević

Na današnji dan 830. rođen je sveti Naum Ohridski, kršćanski svetac poznatiji pod nadimkom Sveti Naum Ohridski Čudotvorac. On je bio učenik svetih Ćirila i Metoda, te suradnik Svetog Klementa Ohridskog (zaštitnika Bugarske i Makedonije), a slavi se kao svetac i u Pravoslavnoj i u Katoličkoj crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podiže manastir na jednom otoku Ohridskog jezera oko godine 900. kao svoju zadužbinu u čast Svetog Mihaela Arkanđela. Sa Svetim Klementom u Ohridu vodi nastavu na samostanskoj školi. Opismenili su i osposobili za evangelizaciju preko 3500 monaha!

Tako je Slavenska univerza djelovala dva stoljeća prije Bolonjske univerze.

Zajedno sa Svetim Klementom Sveti Naum je utemeljitelj slavenske pismenosti i kulture u Makedoniji, Bugarskoj i među susjednim Slavenima. Njima se pripisuje stvaranje oblikovanje pisma glagoljice i ćirilice iz grčkog pisma.
Spomendan mu je 20. lipnja po gregorijanskom kalendaru u rimokatoličkoj Crkvi, a ako se računa po julijanskom kalendaru, onda to pada 3. srpnja. Drugi dan kad ga se obilježava je 23. prosinca po gregorijanskom kalendaru, a ako se računa po julijanskom kalendaru, onda to pada na 5. Siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(VIDEO) Prekrasne snimke iz drona manastira Sveti Naum i Ohridskog jezera:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.