24. lipnja 2011. umro Tomislav Ivić – najveći hrvatski nogometni trener

Na današnji dan 2011. umro je najbolji hrvatski nogometni trener svih vremena – Tomislav Ivić. Tomislav Ivić bio je i najtrofejniji hrvatski nogometni trener. Impozantna je njegova trenerska karijera u kojoj je vodio momčadi iz čak 14 država i četiri nacionalne reprezentacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim klubovima osvojio je šest nacionalnih prvenstava.

Tvorac je legendarne generacije „splitskih bilih“ iz 70-ih koja je proslavila Hajduk i prekinula na dugi niz godina dominaciju beogradskih klubova koju je pažljivo njegovao i poticao komunistički režim.

Sjedio je na klupi reprezentacije u legendarnoj pobjedi Vatrenih nad Italijom, u vrijeme rata 1994., koja je pokazala po prvi puta stvarnu snagu hrvatskog nogometa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najtrofejniji hrvatski nogometni trener Tomislav Ivić rođen je 30. lipnja 1933., a umro je 24. lipnja 2011. u Splitu. Za njega kažu da nije bio običan trener, nego nogometni vizionar i briljantni taktičar koji je svoje ideje sprovodio na terenu s momčadima koje je trenirao.

Impozantna je njegova trenerska karijera u kojoj je vodio momčadi iz čak 14 država i četiri nacionalne reprezentacije. S tim klubovima osvojio je šest nacionalnih prvenstava – tri Jugoslavije, po jedno u Portugalu, Nizozemskoj i Belgiji, te sedam nacionalnih kupova – četiri Jugoslavije, po jedan u Španjolskoj, Portugalu i Nizozemskoj.

U četiri godine vođenja Hajduka osvojio je tri naslova prvaka Jugoslavije i čak četiri kupa, a 1976. odlazi u Ajax s kojim osvaja nizozemsko prvenstvo i Kup. U Hajduk se vratio 1978. i opet u Split vratio naslov prvaka Jugoslavije za 1979. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1980. do 1983. Preuzima (tada veliki) Anderlecht s kojim u prvoj sezoni osvaja prvenstvo, a od 1983. vodi turski Galatasaray, zagrebački Dinamo koji spašava iz zone ispadanja, talijanski Avelino, grčki Panathinaikos i ponovo se kratko vraća u Hajduk.

Nakon te četverogodišnje šetnje od Belgije, preko Turske, Hrvatske i Italije do Grčke, Ivić 1987. preuzima Porto s kojim u jednoj sezoni osvaja četiri trofeja – naslov prvaka Portugala, portugalski Kup, osvaja Uefa superkup i Interkontinentalni kup. Bio je trener PSG-a od 1988. do 1990., a iduće godine vodi madridski Atletico i s njim osvaja Španjolski kup, a sezonu kasnije s Olympiqueom osvaja francusko prvenstvo.

Poslije Francuske odlazi u Portugal gdje je najprije vodio lisabonsku Benficu, a poslije nje ponovno i Porto. Jedno kratko vrijeme nakon povratka u Hrvatsku Tomislav Ivić je bio izbornik i direktor reprezentacije Hrvatske. Taj posao radio je zajedno s Ćirom Blaževićem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska se uvjerljivo plasirala na Euro u Engleskoj, a zbog toga što je Ćiro bio zatvoren u Francuskoj zbog lažnih optužbi da je sudjelovao u namještanju utakmica, Tomislav Ivić, koji je bio direktor reprezentacije, sjeo je na izborničku klupu Hrvatske i u Palermu pobijedio Italiju. Bila je to pobjeda koja je pokazala snagu legendarnih Vatrenih, a koja traje do današnjih dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.