24. ožujka 1943. Rogatica i okolna sela (NDH) – nezamisliva zvjerstva četnika koji su kasnije prešli u partizane!

Foto: snimka zaslona

Rodoljub Čolaković, partizan i narodni heroj: ‘Kada bi partizani hapsili koljače među ovdašnjim Srbima, onda bi pohapsili pola našeg Narodnog odbora i većinu vojnika’. Osim ovog citata, navodimo i svjedočenja partizana Vlade Dapčevića i Adila Zulfikarpašića o masovnom prelasku četničkih koljača u partizane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U ožujku 1943. četnici su započeli treći val genocida nad katoličkim i muslimanskim življem Bosne i Hercegovine.

 

Tijekom 1943., pored onih 5 četničkih korpusa u istočnoj Bosni i Hercegovini, bili su osnovani novi četnički korpusi i to: Majevički (osnovan 3. VI 1943. s majevičkom, semberijskom, tuzlanskom i podrinjskom četničkom brigadom); Grmečko-klekovački (odluka o osnivanju donesena 26. II. 1943. u Kninu, obuhvaćao je područje Bosanskog Grahova, Drvara i B. Petrovca, a imao je brigade “Gavrilo Princip” i “Kralj Aleksandar”), koji se operacijski nalazio u sastavu Dinarske četničke divizije, Bosanskokrajiški (osnovan 3. VI. 1943. s brigadom “Vojvoda Mišić” i brigadom “Zmijanje”) te Srednjobosanski (osnovan 8. VII. 1943. s vrbaskom, teslićkom, ljubićkom, motajičkom i banjalučkom četničkom brigadom). Za posljednja dva korpusa u listopadu 1943. ustrojena je četnička Komanda zapadne Bosne, piše vecernji.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zločini u istočnom dijelu NDH, prema rijeci Drini, bila su redovita pojava od samog početka rata: Goražde, Foča, Čajniče, Rudo, Višegrad, Srebrenica, Rogatica i gotovo sva sela u ovom dijelu države.

Krvava orgijanja četnika i domicilnih Srba događala su se u Rogatici i okolini. Već u listopadu 1941. četnici su napravili goleme pokolje civila, uglavnom muslimanske vjeroispovijesti.

24. listopada 1941. Bitka za Rogaticu – četnici i partizani zaposjeli Rogaticu i počinili zločine

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zločini su nastavljeni tijekom cijelog rata, a tako i u trećem valu genocida koji je počeo u ožujku 1943. godine.

U Živaljevićima kod Rogatice 1943. godine četnici su ubili 42 djece i 16 žena. U Donjem Godomilju ubili su 22 djece i 16 žena, a u Gornjem Godomilju 40-ero djece i 10 žena. U Staroj Gori u Borićkoj općini ubili su 88-ero djece i 19 žena. U selu Podgradcu, općina Borike, natjerali su četnici u kuću Abida Šuše oko desetero ljudi, žena i djece, zapalili kuću te su svi u njoj izgorjeli. U selu Kalimanićima, općina Sokolović, zaklali su četnici jedne noći Mehu Hajdarevića, starca od 90 godina, Ibrahima Smajića, starca od 85 godina, Osmana Sarajčića (60), Zajku Husejnovića (55), Omera Smajića (50), Hadžiju Smajića (35), Bećira Smajića (30), Hajdara Hajdarevića (28), Fehima Saračevića (38), te djecu Avdu Smajića, Omerova (10) i Porču Hajdarevića Hajdarova (12), piše stav.ba.

Potresno svjedočenje o stradanju civila, posebno djece, u nekim selima Rogatičkog okruga ostavio je Omer Hadžić, mještanin sela Košutice, koji je ispričao sljedeće: “U selu Košutici (kotar Rogatica) izbjeglo je sve što je ostalo na životu iz sela: Oškoplje, Čukojevići, Kusturice, Kalimanići, Babija, Rađevići, Točionici, Džindići i Pločnik, koja su sela odmetnici popalili i apsolutno opljačkali. Svijet koji je iz tih sela pobjegao su same žene i ženska djeca, s njima je svima moglo biti najviše troje do četvero djece muške. Kod mene je bilo izbjeglica oko 60. Pričale su mi te žene da su vidjele jedne večeri kako su jednome doveli u selu Plošniku 27 ženske djece i kako ih je jedan od odmetnika onako stojeći stavljao na svoje koljeno i klao, dok su drugi tu djecu držali za noge i ruke, a izvršitelj je u to vrijeme, stavivši glavu dječju na svoju lijevu natkoljenicu, hvatao dijete lijevom rukom za bradu, a desnom klao. Ove su mi žene pričale još druga čuda i zulume izvršavane nad našim svijetom, koje nisu mogle od suza i grčevitoga plača ni ispričati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon počinjenih zločina, kada su uvidjeli da će na kraju pobjedu ipak odnijeti partizani, većina četnika i fašistički nastrojenih Srba počela je pristupati NOB-u. Velik broj zločinaca koji su vršili pokolj nad nedužnim stanovništvom Podrinja počeo je stupati u partizanske redove. O tome svjedoči Vlado Dapčević, partizanski pukovnik i istaknuti borac iz Drugog svjetskog rata: “U Foči formirasmo nekoliko odreda Dobrovoljačke vojske. To su bili četnici koje smo razoružali. I to baš oni koji su poklali hiljade Muslimana. Da smo ih kažnjavali, sve bismo morali da pobijemo. Svi do jednog su klali, a preko 2.000 ih je bilo.”

Važno svjedočenje o prelasku četnika u partizane ostavio je i Adil Zulfikarpašić o čemu smo pisali ovdje: Tito i Vrhovni Štab primali mase četničkih koljača u partizane!

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.