24. rujna 1991. Lovinac – je li napadom zapovijedao Atif Dudaković i zna li to DORH?

Foto: fah

Lovinački kraj je velikosrpski naum o tzv. Krajini i pripajanju teritorija države Hrvatske straoj državi Srbiji platio sa 37 života, od kojih je 19-ero ubijenih Hrvata bilo starije od 80 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas se navršava 27 godina od Lovinačkog zbjega. U jesen 1991. Lovinac, Sveti
Rok i okolna hrvatska sela našla su se u potpunom neprijateljskom okruženju.
Prijetvorna i zločinačka JNA stavila se tih dana otvoreno na stranu četnika pa su
topničke salve danonoćno odjekivale tim dijelom Like, piše vecernji.hr

Sud BiH za Dudakovića i druge pripadnike Armije BiH osumnjičene za ratne zločine naložio puštanje na slobodu

Jedini spas od četničke i komunističke kame nazirao se u zbjegu preko Velebita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U tu su epopeju  krenulo je više od tisuću mještana Lovinca i okolnih hrvatskih sela, mahom starijih ljudi i djece. Odstupnicu su im čuvali malobrojni hrvatski branitelji. Od mještana koji su ostali u svojim domovina ubijena je trećina, a ostali su odvođeni u Kninski zatvor na svirepa mučenja. Još uvijek se ne zna gdje su posmrtni ostaci petnaestero civila.
Zbjeg preko Velebita je drugoga dana pronašao spas u Starigradu Paklenici.

Ono što je najzanimljivije je to da je Atif Dudaković, general Armije BiH, bio tada major JNA te je, kako je to poslije pokazala i snimka iz JNA koju je 2006. u posjedu imala Nova TV, zapovijedao napadom tenkovsko-mehanizirane kolone koja je poslije spalila hrvatsku općinu Lovinac i sva okolna sela.

Državno odvjetništvo BiH zatražilo pritvor za generala Dudakovića i druge osumnjičene

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tada je i u kasnijim danima masakrirano velik broj Hrvata, a cijeli kraj je nakon zajedničkog napada JNA i lokalnih četnika etnički očišćen od Hrvata. Hrvatsko je pravosuđe pokrenulo i suđenje zbog tih zločina, pa se svojevremeno zainteresiralo i za ulogu Atifa Dudakovića. No sudilo se tek nekolicini pobunjenih Srba, i to u odsutnosti, dok je Dudaković ostavljen ad acta.

Prema pisanju Večernjeg lista, saznaje se da je za Dudakovića DORH prikupio cjelovitu
dokumentaciju vezanu uz njegov ratni put 1991. kao oficira zločinačke JNA, a koja ga tereti za sudjelovanje u ratnim zločinima kod Lovinca, kao i u napadima na Zadar. Dudaković je u
Zadru završio srednju školu, 1976. završio je vojnu akademiju KoV JNA, smjer artiljerija, a
kada je počeo rat u Hrvatskoj bio je u Artiljerijskom školskom centru u Zadru. Imao je čin majora JNA, a obavljao je i funkciju načelnika artiljerije u brigadi u Kninu, gdje je stolovao
zloglasni Ratko Mladić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.