24. svibnja Marija Pomoćnica – “Komunisti su drhtali pred krunicom, otrkili su stvarnu vrijednost molitve!”

molitva krunice
Foto: GettyImages

Evo svjedočanstva jednog češkog svećnika iz komunističkog zatvora: “Drhtali su pred krunicom! Naši su nam progonitelji ‑ komunisti ‑ bezbožnici otkrili stvarnu vrijednost molitve krunice!”, napisao je svećenik koji je  30 godina propatio  u češkim zatvorima i potvrdio: “Bili su naoružani do zuba, o njima je ovisio naš život, a očima nisu mogli vidjeti krunicu! Kad bi je kod koga našli, slijedilo je 14 dana samice.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da je čovjekov život kratka vijeka i pun nevolja (Job 14,1) lako je iskusiti ali puno teže prevladati i u tome  postojano ustrajati. Kad nas pritisnu nevolje spontano tražimo pomoć od prijatelja i svakoga tko bi nam mogao stvarno pomoći. Kršćani su iskusili u vremenima straha, tjeskobe i zlostavljanja kako je važno intenzivnije se utjecati pomoći i zaštiti Božjoj i zagovoru Bogorodice i svetaca.

Tako je već u prvim stoljećima kršćanstva nastao Bogorodičin naslov Pomoćnica kršćana.

Papa Pio V. dodao je taj zaziv u Lauretanske litanije nakon pobjede kod Lepanta 1571. godine. Kad je papa Pio VII. nasilno istjeran iz Vatikana, cijela se Crkva usrdno molila da se može vratiti na Petrovu stolicu. I to se stvarno i dogodilo. Papa je oslobođen i vraćen u Rim 24. svibnja 1814. Zbog toga je naredio da se uvede blagdan Pomoćnice kršćana i da se slavi na dan njegova oslobođenja i povratka na Petrovu stolicu. Papa Benedikt XV. spominje važnost zaziva u litanijama i veli: Crkva nije slučajno stvorila zaziv ´pomoćnica kršćana´ na kraju litanija. Nakon zaziva: Zdravlje bolesnih, utočište grješnika, utjeho žalosnih, zazvala ju je Pomoćnicom kršćana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velik doprinos širenju pobožnosti Mariji pod naslovom Pomoćnica kršćana dali su don Boskovi Salezijanci (+ 1888.). Don Bosko je rođen 1815., iste godine kad je papa Pijo VII. uveo blagdan Pomoćnice kršćana.

Shakespeare, Nazor i Hrvati biranim rječima opisivali Djevicu Mariju

Evo zagovornika, Marijinog apostola svetog Ivan Bosca, on nas uči kako doći do sigurne pobjede: “Onorate Maria, invocate Maria, Amate Maria, imitate Maria!… Ondje gdje cvjeta ljubav prema Blaženoj Gospi,  tu se ostvaruje riječ velikog velikog Shakespearea: ‘Gnjev i pakao sam, Ona pretvara u milost i ljepotu! Svetost Neba!’ Sve divote učinila je Marija!”, svjedoči Marijinu ljubav sveti don Bosco.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija je izvojevala najveće pobjede u kršćanstvu tijekom stoljeća! I najveće je svece odgojila i vodila najslavnijim pothvatima! Knjiga Apokalipsa svjedoči: Bezgrešna će Majka s djetetom pobijediti paklenog zmaja  koji uvijek ponovno i ponovno diže svoj borbeni krik… Naš hrvatski narod je uvijek pobožno častio Mariju kao izvrsnu Pomoćnicu. Lijepa naša zemlja sva je posijana njezinim svetištima i prošteništima: Marija Bistrica, Aljmaš, Trsat, Sinj, Voćin, Vepric, Gospe od Zdravlja u Splitu. Gospa od Milosti u Boki Kotoroskoj i tolika druga….gdje se događaju predivna čudesa njezine majčinske ljubavi i pomoći. Naši su je pradjedovi nazivali Advocata, kao što stoji napisano i u njezinu dragom svetištu u Remetama Advocata Croatiae, odvjetnica naša i blaga Majka Hrvatske, a sada i Gospa od brze Pomoći.

To svjedoči kako Marija živi i djeluje u našim srcima i domovima!

Ona sigurno želi i našu pomoć. Pomozimo joj iščupati korov bogopsovke, i nemorala, hedonizma i konformizma  iz srdaca današnjih ljudi. Pomozimo joj učvršćivati njezino kraljevstvo: čistoće, ljubavi i pobožnosti koja posvećuje pojedince i cijeli narod! Uzmimo svetu krunicu u ruke! Pomoćnica Kršćana daje nam i preporuča molitvu krunice! Evo svjedočanstva jednog češkog zatvorenika: “Drhtali su pred krunicom! Naši su nam progonitelji ‑ komunisti ‑ bezbožnici otkrili stvarnu vrijednost molitve krunice!” – napisao svećenik koji je  30 godina prepatio  u češkim zatvorima… Bili su naoružani do zuba, o njima je ovisio naš život, a očima nisu mogli vidjeti krunicu! Kad bi je kod koga našli, slijedilo je 14 dana samice.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zato rado s našim hrvatskim pjesnikom Vladimira Nazorom molimo: “Zdravo, Ti, puna radosti. Mira znak, izvor utjehe, Vez zemlje i neba, Most od molitava tkan ‑ od suza mit,  i u luk svi, nad jazima i crnim vodama. Što čovjeka će dijeliti – od Boga”!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.