25 godina od Tajči i ‘Insieme’! Na današnji datum održan Eurosong u Zagrebu

Na današnji dan 5. svibnja 1990. godine u Zagrebu je održano tada širom Europe izuzetno popularni i poznati glazbeni festival – Eurosong.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

80.-e donose velike uspjehe hrvatskih pjevača na Eurosongu

Sredina 80-ih prošlog stoljeća bilo je vrijeme izuzetnih uspjeha hrvatskih pjevača (koji su nastupali pod zastavom tadašnje Jugoslavije) na planetarno popularnom festivalu Pjesma Eurovizije ili skraćeno Eurosong. Nakon 4. mjesta Zagrepčanina Daniela Popovića 1983., te 4. mjesta „Novih fosila“ sa Sanjom Doležal 1987. i 6. mjesta „Srebrnih krila“ sa Vladom Kalemberom 1988., sljedeća godina donijela je najveći uspjeh hrvatskoj glazbenoj sceni – pobjedu zadarske grupe „Riva“ s vokalom Emilijom Kokić. Te godine Eurosong je održan u Lausanni u Švicarskoj, a „Riva“ je osvojila 137 bodova. Pjesma „Rock me“ je bila izvođena dugo vremena na velikom broju TV stanica, a čak se i u dalekom Japanu dugo zadržala na top listama, a sve zahvaljujući pobjedi na tada prestižnom Eurosongu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska (Jugoslavija) domaćin Eurosonga 1990.

Pobjedom na Eurosongu država pobjednica dobila je pravo domaćinstva sljedećeg festivala. U to vrijeme u Hrvatskoj smo doživljavali turbulentne trenutke, prijetnje ratom i agresijom su bile više nego otvorene. Hrvatska je bila sastavni dio centralističke Jugoslavije, a Srbija je dala sve od sebe da Eurosong bude u Beogradu i to sa srbijanskim voditeljima. Tadašnja TV Zagreb nije htjela niti čuti o tome i na sve moguće načine željela je spriječiti da se to natjecanje održi u Srbiji. Na kraju lobiranja i političkih prijepora uspjelo je da se Eurosong održi baš u Hrvatskoj i to s hrvatskim voditeljima, Helgom Vlahović i Oliverom Mlakarom, koji su svojom kvalitetom bili i ostali najbolji na području Hrvatske i Jugoslavije do današnjeg dana.

Doduše, nekoliko dana prije početka spektakla nije se sigurno znalo hoće li voditelji biti par Vlahović – Mlakar jer se paralelno s njima uvježbavao par Rene Medvešek, zagrebački glumac i Dubravka Marković, beogradska voditeljica. Direktor projekta, tadašnji, ali i sadašnji direktor TV Zagreb, odnosno Hrvatske televizije, Goran Radman, rekao je na probi kako se ne zna tko će voditi i skoro je došlo do odustajanja od strane Olivera Mlakara. Nakon što je to izazvalo veliko nezadovoljstvo Zagrepčana, par Vlahović – Mlakar vodili su Eurosong.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

oliver i helga

U dvorani Vatroslava Lisinskog nazočni su bili mnogi njaviši državni uglednici kao predsjednik tadašnje jugoslavenske Vlade Ante Marković i predsjednik Jugoslavije Slovenac Janez Drnovšek, kasniji vrlo aktivni akteri (pred)ratnih događanja u Jugoslaviji.

Pobjednik Talijan Toto Cutugno i hrvatska predstavnica Tatjana Matejaš Tajči

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mnogo država se te godine odlučilo na Eurosong poslati pjesme u kojima se slavilo trenutno pozitivno političko stanje u Europi, prvenstveno pad Berlinskog zida 1989. godine i proces europsko ujedinjenja. Italija je odlučila te večeri na Eurosongu izvest baš jednu takvu pjesmu u kojoj se slavi jedinstvo Europe. Pobjednik je sa pjesmom „Insieme“ (Zajedno) bio Talijan Toto Cutugno (za koju je sakupio 149. bodova), a drugo mjesto podijelili su Francuzi i Irci sa 132 boda.

Hrvatsku i ostale jugoslavenske republike te godine predstavljala je Tatjana Matejaš-Tajči s pjesmom ”Hajde da ludujemo”. Osvojila je 7. mjesto i prodala svoj album u 300.000 primjeraka! Bila je nevjerojatna popularna i slušana na domaćim i stranim TV i radio stanicama. Veliki šok za javnost bio je kada je na vrhuncu popularnosti sa 21. godinom otišla u SAD. Tamo je doživjela veliko obraćenje i svoj život posvetila vjeri i Bogu. Svog muža Matthewa Camerona upoznala je u domu sestara karmelićanki u Los Angelesu i sa njime ima troje djece. Često puta je u hrvatskim medijima svjedočila da je odlazak u Ameriku bio zapravo njen bijeg od glamuroznog sjaja koji ju je pratio kao tada najpopularniju pjevačicu ovih prostora, te goleme ispraznosti i jada koji je zbog načina života osjećala u sebi. Upravo u SAD-u je pronašla svoj mir u jednoj hrvatskoj franjevačkoj crkvi u New Yorku gdje je doživjela ono za čime je čeznula, kako sama tvrdi – susret s Bogom. Promijenila je i svoj glazbeni stil i posvetila se duhovnoj i lirskoj glazbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim pobjedničke pjesme, pad Berlinskog i ostalih zidova opjevala je i austrijska predstavnica Simona u pjesmi “Keine Mauern mehr”. Za razliku od nedavnih, tadašnja austrijska pjevačica nije imala bradu.

Inače, zagrebački Eurosong otvorio je španjolski pjevački dvojac Azucar Moreno, a na početku je došlo do nesporazuma oko puštanja matrice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.