25. studenoga sveta Katarina – djevica i mučenica

Foto: Thyssen-Bornemisza Museum www.commons.wikimedia.org

Katarina je sa svojim sluškinjama došla u hram i po­zvala kršćane neka ne žrtvuju idolima i neka se suprotstave carevoj naredbi, a samom je caru prigovorila: „Zašto mučiš ljude čašćenjem idola?  Spoznaj pravoga Boga, stvoritelja svemira, i njegova jedinoga Sina Isusa Krista, koji je svojim križem ljude oslobodio pakla!”.

 

Njezino je čašćenje vrlo rašireno i na Istoku i na Zapadu već u 8. stoljeću. Na žalost, o njezinu životu i mučeništviu nemamo povijesnih podataka nego samo kasnijih legendarnih izvještaja, kao i „Passio sanctae Catharinae martyris”  iz  6. ili 7.  stoljeća. Prema tom izvještaju, Katarina je bila kršćanka plemićkog roda. Kad je car Maksimin naredio kako svi stanovnici Aleksandrije moraju doći u hram i žrtvo­vati idolima.

Katarina je sa svojim služavkama također došla u hram i po­zvala kršćane neka ne žrtvuju idolima i neka se suprotstave carevoj naredbi, a samom je caru prigovorila: „Zašto mučiš ljude čašćenjem idola?  Spoznaj pravoga Boga, stvoritelja svemira, i njegova jedinoga Sina Isusa Krista, koji je svojim križem ljude oslobodio pakla!”. Car je naredio neka je nakon žrtvovanja dovedu k njemu u palaču. Tu je car sve moguće pokušao kako bi pridobio njezinu naklonost. Dozvao je filozofe i govornike neka je pridobiju za  poganstvo, a sam joj je obećao veliku nagradu i ponudio ženidbu. Katarina je,  međutim, svojom mudrošću, odvažnošau i rječitašću svemu odoljela te ostala postojana u vjeri. Tada ju je car dao zatvoriti i mučati; a kad Katarina nije popustila ni u tim kušnjama, nairedi neka je rasijeku kotačem načičkanim bodežima. No, kotač se raspao. Tada su je odveli izvan grada i odrubili joj glavu, a anđeli joj tijelo odnijeli na Sinaj i ondje ga sahranili.

Prema tom izvještaju, kasnije je na Sinaju sagrađen samostan svete Kata­rine, koji postoji još i danas, brojne su crkve podignute u njezinu čast, a kršćansiki je filozofi izabraše za svoju zaštitnicu. Svetu Katarinu prikazuju kao plemkinju, okruženu ružama, s palmom u ruci i s kotačem načičkanim bo­dežima, ili njezine zaruke s Kristom. Iza svega toga stoji jedna kršćanska mučenica, po imenu Katarina, koja je na svoje suvremenike osta­vila silan dojam. Njezin je lik simbol čistoće, mudrosti, duševne i tjelesne ljepote, mladosti, koju je oplemenila i uzdigla Kristova milost.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr